Witam.Wszystkim bardzo dziękuję .
Art moja kolekcja nie jest zbyt duża , no ale z czasem coś tam się zebrało

. Zaczęło się od phalaenopsis które zaprezentowałam na pierwszym zdjęciu . Dostałam je w prezencie , jedną od męża , drugą od siostry , zauroczyły mnie ... a potem były następne

. Te dwie pierwsze mam 3,5 roku więc nie tak długo . Wszystkie uprawiam na parapetach, nie mam orchidarium ani miniszklarenek ,nie doświetlam ,nie nawilżam dodatkowo , zawsze przesadzam nową roślinę ,czy kwitnie czy nie w swoje podłoże , temp. u mnie zwykle ok. 20 -22(zimą) , wilgotność śr.50-60% .Posiadam takie rośliny , które chcą ze mną współpracować i którym klimat mojego domu odpowiada. Nie kupuję tych ,którym nie zapewnię odpowiednich warunków.
Dzisiaj chcę zaprezentować kilka aktualnie kwitnących roślin .Pierwsza to phal.schilleriana gat. bot. Roślinka młoda ,zakupiona trzy lata temu jako siewka z agaru ,przemarzła w transporcie , został trzon i jeden żywy korzonek na bazie czego wytworzyło się keiki -mają więc wolę życia .Przed kwitnieniem i kwitnąca
Następna to Phal. Cassandra(equestris x stuartiana) hybryda I rzędowa .Zakupiona z pąkami więc kwitnienie to nie moja zasługa.Trafiła mi się chyba wersja alba.
Aktualnie kwitnie też Phal.Wiganiae (Go Philadelphia) I rzędowa hybryda phal. schilleriana x stuartiana .Tu jej listki
a tu już kwiaty
Kwitną też hybrydy o których pisałam na wstępie
"Laciata" otworzyła wszystkie pąki
Pozdrawiam
-- 8 sty 2012, o 00:39 --
Trzynastka cieszę się ,że podobają Ci się moje rośliny ,dziękuję za słowa uznania

.