Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Witaj Wiktorio :)
Przyleciałam obwieścić radosną nowinę, że ficus od Ciebie wypuszcza listek :) czyli żyje.
;:196
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie zaszkodzi im mydło to przecież znana metoda na pozbycie się tez szkodników i zmienienie odczynu phpodłoża;) albo mydło albo płyn do naczyń:)
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję, Kochane, za tyle słów wsparcia ;:196 . Mam nadzieję, że storczyki okażą się silne i poradzą sobie jakoś po tym wypadku :) .
Filigranowa - z hiacyntem trzeba jeszcze trochę poczekać, bo choć start miał szybki, to teraz wyraźnie się rozleniwił :wink: . Może już powinnam zdjąć z niego pudełko :roll: .
MagdoMisiu - nie wyobrażam sobie lepszej wiadomości na początek dnia ;:167 . Strasznie się cieszę :tan .

Zaczęłam robić nieco porządków w fotkach :) . Dziś wrzucę skrętniki (co prawda bez seniora, czyli największego w typie Concord Blue, ale jak go już wsadziłam na regał, to niech tam sobie spokojnie stoi :) ).
Młode typu Concord poupychane gdzie się da :wink: :
Obrazek Obrazek
Jak widać równie chętnie ukorzenia się w wodzie (tu dla eksperymentu):
Obrazek
Mam nadzieję, że moje Concordy przetrwają, więc jeśli komuś padnie zimą, to nie krępujcie się - oczywiście, jeśli nie zależy Wam na nazwie, bo on był kupiony bez nazwy :wink: .

Rodzinka "zwykłych" skrętników - ten największy to ten z pierwszej strony, od Anjji:
Obrazek
I maluchy z "sierpniowych" liści:
Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

łooooooooooo ;:154 ależ cudne maluszki :tan
strasznie gratuluję, mój jeden tyci wypuszczający z podziału liści... ugnił tego liścia matkę i został ten młody malutki... mający może 5mm.. zupełnie nie wiem co z nim teraz zrobić ;:223

a co do tego concord to ja sobie idę zanotować w kajeciku i możesz Ty zanotować jednego dla mnie bo ukorzenił się ładnie, nawet ładnie rosnąć zaczął ale nagle postanowił, że jest za słaby albo ze mnie za słaba ogrodniczka i na oczach zdycha ;:223 już nawet ratunku mu szukać nie chcę, bo widać, że sam tego nie chce ;:14

p.s. Wiktoria 13.38 to początek dnia?? :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypomnij się na wiosnę, to Ci wyślę. Ja nawet notować nie będę, bo mi przybywa po kilka karteczek dziennie na biurku, a potem i tak do niczego nie umiem się dokopać :wink: .
Na zdjęciach widać, że ja też mam takiego "sierotka" (ten samotny listeczek, razem z drugim młodziakiem w butelce). Na początku strasznie się o niego bałam, kiedy dorosły liść zgnił, ale maluch jakoś próbuje sobie radzić :) .
No, zazwyczaj jest to bliżej początku dnia, niż końca :) , pod warunkiem, że listonosz nie pomyli drzwi i nie zrobi mi niepotrzebnej pobudki :twisted: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

Skrętniki z takimi małymi listkami :shock: Ale ładne
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Wiktorio, jakby co, to i ja zapamiętam, że jesteś bogata w te skrętniki typu concord blue, choć Anjja też się ofiarowała ryzykować życie kolejnych sadzonek wiosną. :)
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

piękne skrętniczki czekam na resztę zdjęć . Nic nie ukrywaj
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Witam się po długiej nieobecności :)
Pięknie rozpoczęta druga część... i jak już Ci pisałam tytuł na piąteczkę :uszy
Mmm... hiacynty no gdyby nie zapach to też bym im miejscówkę w domu dała... a tak mają tylko miejsce na dworze :wink: będę podglądać u Ciebie :)
Anguligera dobrze rozszyfrowałaś :wink:
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

I ja się wpisuję, żeby nie zgubić tego wątku, tymbardziej, że jest pod nowym tytułem, ilość skrętników robi wrażenie, ja również w tym roku na nie zachorowałam i kilku się dorobiłam, jeden już kwitł, dwa mają pąki, a na resztę czekam, aż urosną i zaczną kwitnąć, by wiedzieć jakie mam :;230.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasik - ;:196 bywają też i takie skrętniki :) .
Rapunzel - oczywiście, nie ma sprawy ;:196 .
Sangwinario - to chwilowo wszystkie skrętniki, jakimi mogę się pochwalić :) , ale będę pokazywać też inne roślinki ;:196 .
Anjju - wszelki duch :shock: :wink: . Chyba się tym razem rozminiemy, bo pewnie znów będę zmuszona "zniknąć" z forum na jakieś dwa tygodnie :( . Dziękuję za pochwały ;:196 i cieszę się, że udało mi się trafić z nazwą :) .
Ilono - bardzo mi miło powitać Cię w drugiej odsłonie ;:196 . Ja też mam nadzieję na jednego kwiatuszka niedługo, ale... zobaczymy. Na pozostałe czekam niecierpliwie, ale to pewnie dopiero po zimie ;:108 .

Znów mam awaryjną sytuację. Muszę w dwa tygodnie skończyć robotę, która według mnie zajmuje dobrze ponad miesiąc :roll: , więc wybaczcie kolejne sporadyczne wizyty tu i w Waszych wątkach :oops: .
Jednak zdążyłam zrobić kilka fotek:
Dzbanecznik wypuszcza jeszcze większego dzbanka, niż poprzednio. Porównanie nowej pułapki i starej:
Obrazek

Zasłaniając okno znalazłam na podłodze rozetę skrytokwiata :shock: . Myślałam, że wypadł z doniczki, ale okazało się, że doniczka pełna. Podzielił się na starą część rozety i nową, która urosła już po kwitnieniu i są dwa. Szkoda, że zrobił to o tak niefortunnej porze roku - mam nadzieję, że młoda rozetka da radę się ukorzenić:
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Wiktorio tez mam skrytokwiata i wypuścił mi ze środka rozetę. Na razie jest jeszcze mała. Ma też pączki kwiatowe. Zastanawiałam się, czy ta rozeta będzie miała korzonki, ale skoro Twoja nie miała to znaczy, że nie. Myślę, że bez problemu się ukorzeni. Swojego kupiłam jak miał może ze 3 cm średnicy.
Znam ten ból jak coś trzeba zrobić na już. Właśnie wróciłam do pracy po 3 tyg. zwolnienia :? :)
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

A to ci niespodziankę zrobił ten skrytokwiat, ale skoro uznał, ze czas się rozmnożyć, to widocznie warunki musiały być wystarczająco dobre, będzie dobrze. :uszy
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Ciekawie się rozmnaża :shock: trzymam kciuki oby się przyjął ;:108
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
Witaj Wiktorio .
Dawno mnie u Ciebie nie było :oops: ,a ty już masz nowy wątek z pięknymi zielonymi . ;:138
Miłego i słonecznego dnia ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”