Pozdrawiam
Justus Epimaniakus
Re: Justus Epimaniakus
BozenkoA ja też wsadziłam młody człon,już się ukorzenił i rośnie
.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
daro72
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 9 gru 2010, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wspaniale zapowiada się Twoja kolekcja. 
Daro72 dziękuję.Bardzo dużo działo się u mnie w ostatnich dniach,"kolekcja" uległa znacznej przebudowie.Przybyło sporo nowych okazów i okazików,czekam jeszcze na rośliny zamówione na Węgrzech.Miejsce na parapetach kurczy się w zastraszającym tempie,część roślin,głównie epi,zaczęłam zsadzać w kompozycje,żeby mieć więcej miejsca
.
-
Reposit-08
- 500p

- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć
wpadłam z rewizytą
Nie da się ukryć, że EPI to Twój konik.
Widać jak przybywa nowych roślin, uważaj, bo będzie już tylko gorzej (czytaj: więcej
)
A na serio to życzę sukcesów w hodowli, choć przecież już coś u Ciebie kwitło.
Pozdrawiam
Widać jak przybywa nowych roślin, uważaj, bo będzie już tylko gorzej (czytaj: więcej
A na serio to życzę sukcesów w hodowli, choć przecież już coś u Ciebie kwitło.
Pozdrawiam
daga01010 pisze:Cześćwpadłam z rewizytą
![]()
Daga01010,obawiam się,ze to już dość mocno nieaktualne
Owszem,mam wszystkie swoje epi,ale nieopatrznie zaczęłam przeglądać wątki "kaktusowe" i tak jakoś poszłooo....
Postaram się wkleić wkrótce jakieś fotki moich kaktusów.
Dziękuję bardzo za rewizytę,zapraszam ponownie.
Justa
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To akurat jest tutaj normą.Miejsce na parapetach kurczy się w zastraszającym tempie
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
Oj,tak,Henryku.Wciąga ogromnie!Nie spodziewałam się,że w tak krótkim czasie zostanę posiadaczka takiej ilości kaktusów!Oczywiście jako nowicjusz przygarniam i kupuję prawie wszystko co mi się podoba,ale chyba pora przystopować.Choć to będzie bardzo trudne,bo okazało się,że mieszkam tylko kilkadziesiąt kilometrów od Chrudimia....Tyle o tym miejscu naczytałam się w Waszych wątkach i w końcu sprawdziłam,gdzie to jest .....i jest bardzo bliskohen_s pisze:To akurat jest tutaj normą.Miejsce na parapetach kurczy się w zastraszającym tempieNasze piękne hobby wciąga!
Tak to mniej więcej wygląda u mnie aktualnie:

Drugi parapet wygląda podobnie,na podłodze też stoi kilka sporych sztuk do odratowania.
Nie zapomniałam o epi,w zasadzie wszystkie nowe nabytki już się ukorzeniły,zaczęłam normalne podlewanie,w baniaku dojrzewa specjalnie dla nich przygotowana"ambrozja"
- BozenkaA
- 1000p

- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Ta ambrozja to tajemnica, czy zdradzisz co to za specyfik?krufka pisze: Nie zapomniałam o epi,w zasadzie wszystkie nowe nabytki już się ukorzeniły,zaczęłam normalne podlewanie,w baniaku dojrzewa specjalnie dla nich przygotowana"ambrozja".Za parę dni dostaną sporego "kopa"
Zaznaczam,że ja zastosuję go pierwszy raz,więc nie mam własnych doświadczeń w tym względzie,ale widziałam efekty działania na epi innych hodowców.BozenkaA pisze:Ta ambrozja to tajemnica, czy zdradzisz co to za specyfik?krufka pisze: Nie zapomniałam o epi,w zasadzie wszystkie nowe nabytki już się ukorzeniły,zaczęłam normalne podlewanie,w baniaku dojrzewa specjalnie dla nich przygotowana"ambrozja".Za parę dni dostaną sporego "kopa"
Załóż gumowce,weź w rękę łopatę i udaj się na łąkę,gdzie pasą się rumaki lub do zaprzyjaźnionej stadniny koni.Potem łupy przywleczone z wycieczki zalej wodą i cierpliwie czekaj.Po dwoch tygodniach dodaj specyfiku do wody i poczęstuj swoje epi
- BozenkaA
- 1000p

- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Dziękikrufka pisze: Załóż gumowce,weź w rękę łopatę i udaj się na łąkę,gdzie pasą się rumaki lub do zaprzyjaźnionej stadniny koni.Potem łupy przywleczone z wycieczki zalej wodą i cierpliwie czekaj.Po dwoch tygodniach dodaj specyfiku do wody i poczęstuj swoje epi.Ruszą jak szalone.
- hen_s

Kolekcja kaktusowa już duża! Bardzo różnorodna, utrzymana - super.
Do "specyfiku" na duży przyrost epies... jakoś nie jestem przekonany. Z doświadczenia wiem, że tego typu eksperymenty doprowadziły do śmierci wielu roślin, w tym kaktusów. Nie wiem jak epies to zniosą bo nie próbowałem i nie zamierzam. Na wszelki wypadek radził bym nie stosować na wszystkich - może na 1-2 roślinach z tych bardziej pospolitych.
A "zapachu" też nie zazdroszczę. :P
Do "specyfiku" na duży przyrost epies... jakoś nie jestem przekonany. Z doświadczenia wiem, że tego typu eksperymenty doprowadziły do śmierci wielu roślin, w tym kaktusów. Nie wiem jak epies to zniosą bo nie próbowałem i nie zamierzam. Na wszelki wypadek radził bym nie stosować na wszystkich - może na 1-2 roślinach z tych bardziej pospolitych.
A "zapachu" też nie zazdroszczę. :P
Bożenko, na krowiej ambrozji moje epi ciągną aktualnie.Ponieważ u mnie między blokami krów jak na lekarstwo,nabyłam w sklepie ogrodniczym obornik bydlęcy granulowany i podsypałam trochę na wierzch moim epi.Przy podlewaniu zawsze trochę tej dobroci spływa im w glebę.Nic nie śmierdzi,to już dobrze podsuszony produkt.BozenkaA pisze:Dziękikrufka pisze: Załóż gumowce,weź w rękę łopatę i udaj się na łąkę,gdzie pasą się rumaki lub do zaprzyjaźnionej stadniny koni.Potem łupy przywleczone z wycieczki zalej wodą i cierpliwie czekaj.Po dwoch tygodniach dodaj specyfiku do wody i poczęstuj swoje epi.Ruszą jak szalone.
Dobra Wróżko. Czy muszę szukać koni, czy mogą być krowy? Tych pod dostatkiem.
Henryku,ja ten patent dostałam właśnie od hodowcy epi
I nic nie śmierdzi,zdobyłam profesjonalnie spreparowany produkt,który od razu wrzuciłam do wody.Za parę dni nada się,po odpowiednim rozcieńczeniu,do podlewania.
- hen_s

Melduj o rezultatach - proszę. 
TAK JEST!,Henryku!hen_s pisze:Melduj o rezultatach - proszę.
Dzisiaj zabrałam z kwiaciarni takie nieszczęście:

Chcę ją przesadzić,a w każdym razie wyjąć z torfu,w jaki jest wsadzona.Torf suchy jak pieprz,opuncja wygląda na mocno zwiędniętą.Zastanawiam się co zrobić.Czy wyjąć na sucho z torfu i poczekać aż korzenie dojdą do siebie,czy wypłukać torf pod wodą i dzięki temu dostarczyć roślinie minimalną ilość wody, czy może jeszcze inaczej: podlać trochę w doniczce,poczekać(ile?) a potem wyjąć z podłoża i poczekać parę dni,aż korzenie się zasklepią?

Chcę ją przesadzić,a w każdym razie wyjąć z torfu,w jaki jest wsadzona.Torf suchy jak pieprz,opuncja wygląda na mocno zwiędniętą.Zastanawiam się co zrobić.Czy wyjąć na sucho z torfu i poczekać aż korzenie dojdą do siebie,czy wypłukać torf pod wodą i dzięki temu dostarczyć roślinie minimalną ilość wody, czy może jeszcze inaczej: podlać trochę w doniczce,poczekać(ile?) a potem wyjąć z podłoża i poczekać parę dni,aż korzenie się zasklepią?