Justus Epimaniakus

ODPOWIEDZ
krufka
200p
200p
Od: 1 lip 2009, o 21:18

Re: Justus Epimaniakus

Post »

BozenkoA ja też wsadziłam młody człon,już się ukorzenił i rośnie :D.
Pozdrawiam :)
daro72
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 gru 2010, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wspaniale zapowiada się Twoja kolekcja. ;:138
krufka
200p
200p

Post »

Daro72 dziękuję.Bardzo dużo działo się u mnie w ostatnich dniach,"kolekcja" uległa znacznej przebudowie.Przybyło sporo nowych okazów i okazików,czekam jeszcze na rośliny zamówione na Węgrzech.Miejsce na parapetach kurczy się w zastraszającym tempie,część roślin,głównie epi,zaczęłam zsadzać w kompozycje,żeby mieć więcej miejsca :lol: .
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć :wit wpadłam z rewizytą :wink:
Nie da się ukryć, że EPI to Twój konik.
Widać jak przybywa nowych roślin, uważaj, bo będzie już tylko gorzej (czytaj: więcej :!: :wink: )
A na serio to życzę sukcesów w hodowli, choć przecież już coś u Ciebie kwitło.
Pozdrawiam :wink:
krufka
200p
200p

Post »

daga01010 pisze:Cześć :wit wpadłam z rewizytą :wink:
Nie da się ukryć, że EPI to Twój konik.

Daga01010,obawiam się,ze to już dość mocno nieaktualne :lol: .
Owszem,mam wszystkie swoje epi,ale nieopatrznie zaczęłam przeglądać wątki "kaktusowe" i tak jakoś poszłooo....
Postaram się wkleić wkrótce jakieś fotki moich kaktusów.
Dziękuję bardzo za rewizytę,zapraszam ponownie.
Justa
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miejsce na parapetach kurczy się w zastraszającym tempie
To akurat jest tutaj normą. :) Nasze piękne hobby wciąga! :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
krufka
200p
200p

Post »

hen_s pisze:
Miejsce na parapetach kurczy się w zastraszającym tempie
To akurat jest tutaj normą. :) Nasze piękne hobby wciąga! :wink:
Oj,tak,Henryku.Wciąga ogromnie!Nie spodziewałam się,że w tak krótkim czasie zostanę posiadaczka takiej ilości kaktusów!Oczywiście jako nowicjusz przygarniam i kupuję prawie wszystko co mi się podoba,ale chyba pora przystopować.Choć to będzie bardzo trudne,bo okazało się,że mieszkam tylko kilkadziesiąt kilometrów od Chrudimia....Tyle o tym miejscu naczytałam się w Waszych wątkach i w końcu sprawdziłam,gdzie to jest .....i jest bardzo blisko :heja .
Tak to mniej więcej wygląda u mnie aktualnie:
Obrazek
Drugi parapet wygląda podobnie,na podłodze też stoi kilka sporych sztuk do odratowania.
Nie zapomniałam o epi,w zasadzie wszystkie nowe nabytki już się ukorzeniły,zaczęłam normalne podlewanie,w baniaku dojrzewa specjalnie dla nich przygotowana"ambrozja" 8-) .Za parę dni dostaną sporego "kopa" :wink:
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

krufka pisze: Nie zapomniałam o epi,w zasadzie wszystkie nowe nabytki już się ukorzeniły,zaczęłam normalne podlewanie,w baniaku dojrzewa specjalnie dla nich przygotowana"ambrozja" 8-) .Za parę dni dostaną sporego "kopa" :wink:
Ta ambrozja to tajemnica, czy zdradzisz co to za specyfik? :shock:
krufka
200p
200p

Post »

BozenkaA pisze:
krufka pisze: Nie zapomniałam o epi,w zasadzie wszystkie nowe nabytki już się ukorzeniły,zaczęłam normalne podlewanie,w baniaku dojrzewa specjalnie dla nich przygotowana"ambrozja" 8-) .Za parę dni dostaną sporego "kopa" :wink:
Ta ambrozja to tajemnica, czy zdradzisz co to za specyfik? :shock:
Zaznaczam,że ja zastosuję go pierwszy raz,więc nie mam własnych doświadczeń w tym względzie,ale widziałam efekty działania na epi innych hodowców.
Załóż gumowce,weź w rękę łopatę i udaj się na łąkę,gdzie pasą się rumaki lub do zaprzyjaźnionej stadniny koni.Potem łupy przywleczone z wycieczki zalej wodą i cierpliwie czekaj.Po dwoch tygodniach dodaj specyfiku do wody i poczęstuj swoje epi :wink:.Ruszą jak szalone.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

krufka pisze: Załóż gumowce,weź w rękę łopatę i udaj się na łąkę,gdzie pasą się rumaki lub do zaprzyjaźnionej stadniny koni.Potem łupy przywleczone z wycieczki zalej wodą i cierpliwie czekaj.Po dwoch tygodniach dodaj specyfiku do wody i poczęstuj swoje epi :wink:.Ruszą jak szalone.
Dzięki ;:15 Dobra Wróżko. Czy muszę szukać koni, czy mogą być krowy? Tych pod dostatkiem.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolekcja kaktusowa już duża! Bardzo różnorodna, utrzymana - super. :)

Do "specyfiku" na duży przyrost epies... jakoś nie jestem przekonany. Z doświadczenia wiem, że tego typu eksperymenty doprowadziły do śmierci wielu roślin, w tym kaktusów. Nie wiem jak epies to zniosą bo nie próbowałem i nie zamierzam. Na wszelki wypadek radził bym nie stosować na wszystkich - może na 1-2 roślinach z tych bardziej pospolitych.
A "zapachu" też nie zazdroszczę. :P
krufka
200p
200p

Post »

BozenkaA pisze:
krufka pisze: Załóż gumowce,weź w rękę łopatę i udaj się na łąkę,gdzie pasą się rumaki lub do zaprzyjaźnionej stadniny koni.Potem łupy przywleczone z wycieczki zalej wodą i cierpliwie czekaj.Po dwoch tygodniach dodaj specyfiku do wody i poczęstuj swoje epi :wink:.Ruszą jak szalone.
Dzięki ;:15 Dobra Wróżko. Czy muszę szukać koni, czy mogą być krowy? Tych pod dostatkiem.
Bożenko, na krowiej ambrozji moje epi ciągną aktualnie.Ponieważ u mnie między blokami krów jak na lekarstwo,nabyłam w sklepie ogrodniczym obornik bydlęcy granulowany i podsypałam trochę na wierzch moim epi.Przy podlewaniu zawsze trochę tej dobroci spływa im w glebę.Nic nie śmierdzi,to już dobrze podsuszony produkt.
Henryku,ja ten patent dostałam właśnie od hodowcy epi :) .Nigdy nie odważyłabym się podlać żadnego kaktusa takim specyfikiem,wiem,że one nie lubią organicznych(? czy to dobre określenie?) nawozów.Zastosuję to tylko do epi,one,jak widziałam,uwielbiają to.Ale masz rację, zacznę od 2-3 sztuk i poobserwuję,przekonam się na "własnej skórze".
I nic nie śmierdzi,zdobyłam profesjonalnie spreparowany produkt,który od razu wrzuciłam do wody.Za parę dni nada się,po odpowiednim rozcieńczeniu,do podlewania.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Melduj o rezultatach - proszę. :wink:
krufka
200p
200p

Post »

hen_s pisze:Melduj o rezultatach - proszę. :wink:
TAK JEST!,Henryku! :wink:
krufka
200p
200p

Post »

Dzisiaj zabrałam z kwiaciarni takie nieszczęście:

Obrazek

Chcę ją przesadzić,a w każdym razie wyjąć z torfu,w jaki jest wsadzona.Torf suchy jak pieprz,opuncja wygląda na mocno zwiędniętą.Zastanawiam się co zrobić.Czy wyjąć na sucho z torfu i poczekać aż korzenie dojdą do siebie,czy wypłukać torf pod wodą i dzięki temu dostarczyć roślinie minimalną ilość wody, czy może jeszcze inaczej: podlać trochę w doniczce,poczekać(ile?) a potem wyjąć z podłoża i poczekać parę dni,aż korzenie się zasklepią?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”