Cieszę się bardzo, że Ci się moje maleństwa spodobały
Sukulenty i kaktusy fiolimeny
Re: sukulenty i kaktusy fiolimeny
Igor - witam Cię w moim wątku
.
. Moja kolekcja nie jest tak liczna jak Twoja
i jestem jej straaasznie ciekawa. Biję się ciągle po rękach, by coś nowego nie dokupić, bo mi się prawie potroiła w tym roku ale do 50 sztuk to mi jeszcze daleko
. Ja (jak pisałam już w wątku u Kasi (katrina26)) mam to szczęście w nieszczęciu, że mam w okolicach wiele kwiaciarni i ogromniaste centrum ogrodnicze, gdzie można stracić majątek (dosłownie
). Ostatnio omijam je wielkim łukiem, bo mi się jeszcze z gołymi rękoma nie udało wrócić do domu
. Do kupna w internecie ja również nie jestem przekonana, ale wiele osób z tego korzysta
. Zanim założyłeś wątek kaktusowy podglądałam troszkę
Twoje pozostałe wątki i jestem naprawdę pod wielkim wrażeniem
. Masz naprawdę złotą rączkę do roślinek
.
Euphorbię obesa wypatrzyłam sobie u Tomka (tomboj0)
Są to maleńkie maleństwa jeszcze

Już od dawna chciałam powiększyć rodzinkę mojemu jedynakowi Pleiospilos nelii.
Smutno mu tak samemu było zapewne
To jedynaczek

A to jego nowa rodzinka

Kuzyn Litops na dokładkę

A tego już od dłuższego czasu planowałam (muszę sprawdzić nazwę, bo pamięć mnie zawodzi

- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Frithia pulchra 
Witaj na forum
Wspaniałą masz kolekcję, naprawdę nie umiem powiedzieć, który z Twoich sucholubów bardziej mi się podoba. Wszystkie są piękne, zdrowe i zadbane! Tak trzymać!
Z tymi zakupami, to b. dobrze Cię rozumiem. Zdarza mi się wyjść ze sklepu z pustymi rękami, pod warunkiem, że nie mam ze sobą wystarczającej ilości gotówki
Witaj na forum
Z tymi zakupami, to b. dobrze Cię rozumiem. Zdarza mi się wyjść ze sklepu z pustymi rękami, pod warunkiem, że nie mam ze sobą wystarczającej ilości gotówki
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- katrina26
- 1000p

- Od: 14 sie 2008, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne piłeczki
Gratuluję rodzeństwa dla pleiospilosa, a lithops identyczny jak mój
Frithia będzie kwitła
Pięknie
Z tymi zakupami mam tak samo, na szczęście biorę ze sobą "przyzwoitkę" w postaci mojego
i on mnie skutecznie hamuje 
Kamila dziękuję za powitanie i witaj
w moim wątku. Dziękuję za podpowiedź z Frithią. Cieszę się, że Ci się moje maleństwa podobają
. Ja jak nie mam przy sobie gotówki, to w ogóle się nigdzie nie wybieram, bo potem spać po nocach nie mogę
. Najciężej mi było, gdy wpadałam w biegu po kwiaty do ogrodów gdzie pracuję i nie miałam czasu nawet zerknąć na te, które mnie interesują
.
Kasieńko Ty to masz dobrze, że Twoje
Cię hamuje. Moje
też ma małego bzika na punkcie roślin, może sucholuby nie są jego ulubionymi ale rzadko mnie powstrzymuje. Muszę sobie jakoś sama radzić
. Przekaż pozdrowienia od mojego Lithopsa Twojemu
. Mam nadzieję, że Twoje Pleiospilos mają się lepiej. Zajrzę później do Ciebie i mam nadzieję przeczytać dobre wiadomości.
Kasieńko Ty to masz dobrze, że Twoje
Super zaszalałaś piękne te Euphorbie no i Frithia z pączuszkiem 
Beata
BARDZO mi się podobają
. Wszystkie mają już nowy domek bo i doniczki przy okazji dla nich kupiłam
. Szkoda tylko, że nie dopisuje dzisiaj pogoda. Pada a właściwie, to leje i jest burza. Poczekam aż wyjdzie słoneczko, to je na balkon wystawię
.
. Wszystkie mają już nowy domek bo i doniczki przy okazji dla nich kupiłam Re: sukulenty i kaktusy fiolimeny
No, niestey z tą pogodą w tym roku to przekichane wszędzie 
- katrina26
- 1000p

- Od: 14 sie 2008, o 12:44
Oj tak, u mnie leje
A kupiłam sobie fajną półeczkę na balkon na kaktusy i sukulenty, ale a razie nie mogę jej wstawić, muszę wykombinować jakąś osłonę przed deszczem.
Pozdrowiłam lithopsa, a raczej trzy sztuki
Plejospilos nadal jak zaklęty, ani nie zdycha, ani nie poprawia mu się. Musimy czekać może pacjent wyżyje ;)
Pozdrowiłam lithopsa, a raczej trzy sztuki
Kasia trzy sztuki powiadasz
?? A mój samiuteńki jedynaczek
. Na szczęście zamieszkał razem z kuzynowstwem, więc nie będę mu rodzinki dla towarzystwa sprawiać
. Może w dalszej przyszłości...
Z Pleiospilos jeśli się nie pogarsza, to zapewne będzie lepiej
.
Jak już wystawisz półeczkę, na balkon, to wstaw zdjęcie i się pochwal. Wpadnę zobaczyć
.
Dziewczyny, mnie osobiście deszcz to nawet nie przeszkadza, bo biegać z wężem i konewką nie muszę
a i moim maleństwom troszkę deszczówki dobrze zrobi. Tutaj jak zacznie się
to będę biegała po kątach w poszukiwaniu cienia
.
Z Pleiospilos jeśli się nie pogarsza, to zapewne będzie lepiej
Jak już wystawisz półeczkę, na balkon, to wstaw zdjęcie i się pochwal. Wpadnę zobaczyć
Dziewczyny, mnie osobiście deszcz to nawet nie przeszkadza, bo biegać z wężem i konewką nie muszę
A to moje następne dotychczas nie pokazane maleństwa
Nie chce mi się szukać nazwy - mam lenia
Może jakieś Kalanchoe? Troszkę niewyraźne to zdjęcie.

Tę uszczypnęłam kawalątek w jakiejś donicy przy drodze
- rośnie jak na drożdżach
.
Wiem tylko, że to jakiś sucholub.

Mammillaria (nigdy mi nie zakwitła
)

Orbea lepida stapelia

Crassula morgans beauty??

Echeveria, tylko jaka??

Nie chce mi się szukać nazwy - mam lenia
Może jakieś Kalanchoe? Troszkę niewyraźne to zdjęcie.

Tę uszczypnęłam kawalątek w jakiejś donicy przy drodze
Wiem tylko, że to jakiś sucholub.

Mammillaria (nigdy mi nie zakwitła

Orbea lepida stapelia

Crassula morgans beauty??

Echeveria, tylko jaka??

Dostałam dziś pare maleństw. Jeśli chodzi o nazwy, to nie mam najmniejszego pojęcia
. Jutro się nimi zajmę i sprawię odpowiednie mieszkanko, bo to jest bardzo ciasne i po prawdopodobnym spotkaniu z podłogą. Korzenie są praktycznie na zewnątrz
.
Przedstawiam nowych domowników:

Jeśli macie pomysły na nazwy, to będę wdzięczna
. Jutro się nimi zajmę i sprawię odpowiednie mieszkanko, bo to jest bardzo ciasne i po prawdopodobnym spotkaniu z podłogą. Korzenie są praktycznie na zewnątrz Przedstawiam nowych domowników:

Jeśli macie pomysły na nazwy, to będę wdzięczna
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Ostatni - Opuntia monacatha variegata. Ten brązowy Echinopsis subdenudata (tak mi się wydaję) to nie jest czasem forma bezchlorofilowa czy aż tak się wybarwił na słońcu? W sumie to pierwszy raz widze ten gatunek Echino pozbawiony chlorofilu 
Eeee raczej wybarwił się. Przecież bezchlorofilowy bez podkładki nie przeżył by, a ten już ma na karku z 2 lata lub wiecej. Nie mniej jednak prezentuje się świetnie! Nawet miałbym wielką ochotę go od ciebie odkupić
Centralne Włochy? Uuuu to jednak zrezygnuję
Eeee raczej wybarwił się. Przecież bezchlorofilowy bez podkładki nie przeżył by, a ten już ma na karku z 2 lata lub wiecej. Nie mniej jednak prezentuje się świetnie! Nawet miałbym wielką ochotę go od ciebie odkupić
Centralne Włochy? Uuuu to jednak zrezygnuję
-
ana777
- 200p

- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Pierwszy raz w Twoim wątku jestem a już mnie wmurowało... Ja myślałam, że jak nowy wątek to będzie skromnie,a tu ze skromnością nie ma to nic wspólnego! Bardzo ładna i okazała kolekcja! Masz ciekawe okazy!! Nowe nabytki też całkiem całkiem - niestety ja nie obeznana w nazwach to nie pomogę w identyfikacji, ale pozachwalać chyba mogę? ;p
Pozdrawiam
Pierwszy raz w Twoim wątku jestem a już mnie wmurowało... Ja myślałam, że jak nowy wątek to będzie skromnie,a tu ze skromnością nie ma to nic wspólnego! Bardzo ładna i okazała kolekcja! Masz ciekawe okazy!! Nowe nabytki też całkiem całkiem - niestety ja nie obeznana w nazwach to nie pomogę w identyfikacji, ale pozachwalać chyba mogę? ;p
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Ania.
Artur
Dziękuję za podpowiedź. Zaraz zacznę szukanie i sprawdzę. Nie wiedziałam nawet z której strony zacząć to szukanie, bo świat kaktusów jest bardzo obszerny. Mam w większości sukulenty.
Nie potrafię Ci odpowiedzieć i rozpoznać czy to forma bezchlorofilowa, czy wybarwienie. Muszę najpierw poszukać, poczytać i porównać
(i może wtedy poznam odpowiedź
- MOŻE
).
Nie mieszkam na końcu świata
, toć to rzut beretem
.
Muszę się nim najpierw nacieszyć więc zapomnij o kupnie
Ania
dziękuję za miłe słowa. Ja też jestem nieobeznana w nazwach, ale próbuję nadrobić
. Dzięki za wizytę i zapraszam ponownie 
Nie potrafię Ci odpowiedzieć i rozpoznać czy to forma bezchlorofilowa, czy wybarwienie. Muszę najpierw poszukać, poczytać i porównać
Nie mieszkam na końcu świata
Muszę się nim najpierw nacieszyć więc zapomnij o kupnie
Ania