Sukulenty i kaktusy fiolimeny

ODPOWIEDZ
Fiolimena
200p
200p
Od: 22 maja 2010, o 22:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: sukulenty i kaktusy fiolimeny

Post »

Igor - witam Cię w moim wątku :wit :wit.
Cieszę się bardzo, że Ci się moje maleństwa spodobały :tan. Moja kolekcja nie jest tak liczna jak Twoja ;:224 i jestem jej straaasznie ciekawa. Biję się ciągle po rękach, by coś nowego nie dokupić, bo mi się prawie potroiła w tym roku ale do 50 sztuk to mi jeszcze daleko ;:138. Ja (jak pisałam już w wątku u Kasi (katrina26)) mam to szczęście w nieszczęciu, że mam w okolicach wiele kwiaciarni i ogromniaste centrum ogrodnicze, gdzie można stracić majątek (dosłownie ;:14). Ostatnio omijam je wielkim łukiem, bo mi się jeszcze z gołymi rękoma nie udało wrócić do domu :oops: :;230. Do kupna w internecie ja również nie jestem przekonana, ale wiele osób z tego korzysta :D . Zanim założyłeś wątek kaktusowy podglądałam troszkę :D Twoje pozostałe wątki i jestem naprawdę pod wielkim wrażeniem :shock: . Masz naprawdę złotą rączkę do roślinek ;:224 .
Fiolimena
200p
200p

Post »

:wit ponad tydzień wytrzymałam i nie przyniosłam nic zielonego do domku i... i naoglądałam się tu wątków i koniec, kropka. Przejeżdżałam dziś sobie przypadkiem obok centrum i... stwierdziłam, że tym razem TYLKO sobie pooglądam. Popatrzyłam, oczęta nacieszyłam i z kartonikiem roślinek do domku wróciłam :oops: :;230 :;230

Euphorbię obesa wypatrzyłam sobie u Tomka (tomboj0) :D. Tak mi się spodobała, że potrójnie siebie uszczęśliwiłam.
Są to maleńkie maleństwa jeszcze ;:108 . Mam nadzieję, że nie będę musiała długo czekać aż podrosną.

Obrazek

Obrazek

Już od dawna chciałam powiększyć rodzinkę mojemu jedynakowi Pleiospilos nelii.
Smutno mu tak samemu było zapewne ;:113

To jedynaczek
Obrazek

A to jego nowa rodzinka :D
Obrazek

Kuzyn Litops na dokładkę :;230 :;230 (tego przygarnęłam po obejrzeniu fotek Kasi (katrina26)

Obrazek

A tego już od dłuższego czasu planowałam (muszę sprawdzić nazwę, bo pamięć mnie zawodzi :roll:)

Obrazek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Frithia pulchra :)

Witaj na forum :wit Wspaniałą masz kolekcję, naprawdę nie umiem powiedzieć, który z Twoich sucholubów bardziej mi się podoba. Wszystkie są piękne, zdrowe i zadbane! Tak trzymać!

Z tymi zakupami, to b. dobrze Cię rozumiem. Zdarza mi się wyjść ze sklepu z pustymi rękami, pod warunkiem, że nie mam ze sobą wystarczającej ilości gotówki :oops:
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne piłeczki :) Gratuluję rodzeństwa dla pleiospilosa, a lithops identyczny jak mój :) Frithia będzie kwitła :) Pięknie :) Z tymi zakupami mam tak samo, na szczęście biorę ze sobą "przyzwoitkę" w postaci mojego ;:167 i on mnie skutecznie hamuje :D
Fiolimena
200p
200p

Post »

Kamila dziękuję za powitanie i witaj :wit w moim wątku. Dziękuję za podpowiedź z Frithią. Cieszę się, że Ci się moje maleństwa podobają :tan. Ja jak nie mam przy sobie gotówki, to w ogóle się nigdzie nie wybieram, bo potem spać po nocach nie mogę ;:108. Najciężej mi było, gdy wpadałam w biegu po kwiaty do ogrodów gdzie pracuję i nie miałam czasu nawet zerknąć na te, które mnie interesują :( :;230.

Kasieńko Ty to masz dobrze, że Twoje ;:167 Cię hamuje. Moje ;:167 też ma małego bzika na punkcie roślin, może sucholuby nie są jego ulubionymi ale rzadko mnie powstrzymuje. Muszę sobie jakoś sama radzić ;:14. Przekaż pozdrowienia od mojego Lithopsa Twojemu ;:112. Mam nadzieję, że Twoje Pleiospilos mają się lepiej. Zajrzę później do Ciebie i mam nadzieję przeczytać dobre wiadomości.
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44

Post »

Super zaszalałaś piękne te Euphorbie no i Frithia z pączuszkiem ;:109
Fiolimena
200p
200p

Post »

Beata :wit BARDZO mi się podobają ;:1 . Wszystkie mają już nowy domek bo i doniczki przy okazji dla nich kupiłam :tan. Szkoda tylko, że nie dopisuje dzisiaj pogoda. Pada a właściwie, to leje i jest burza. Poczekam aż wyjdzie słoneczko, to je na balkon wystawię :D.
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44

Post »

No, niestey z tą pogodą w tym roku to przekichane wszędzie :evil:
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Oj tak, u mnie leje :( A kupiłam sobie fajną półeczkę na balkon na kaktusy i sukulenty, ale a razie nie mogę jej wstawić, muszę wykombinować jakąś osłonę przed deszczem.
Pozdrowiłam lithopsa, a raczej trzy sztuki :;230 Plejospilos nadal jak zaklęty, ani nie zdycha, ani nie poprawia mu się. Musimy czekać może pacjent wyżyje ;)
Fiolimena
200p
200p

Post »

Kasia trzy sztuki powiadasz :roll: ?? A mój samiuteńki jedynaczek :shock:. Na szczęście zamieszkał razem z kuzynowstwem, więc nie będę mu rodzinki dla towarzystwa sprawiać :;230 . Może w dalszej przyszłości...
Z Pleiospilos jeśli się nie pogarsza, to zapewne będzie lepiej :wink:.
Jak już wystawisz półeczkę, na balkon, to wstaw zdjęcie i się pochwal. Wpadnę zobaczyć :D.

Dziewczyny, mnie osobiście deszcz to nawet nie przeszkadza, bo biegać z wężem i konewką nie muszę :;230 ;:109 a i moim maleństwom troszkę deszczówki dobrze zrobi. Tutaj jak zacznie się ;:3 to będę biegała po kątach w poszukiwaniu cienia :;230.
Fiolimena
200p
200p

Post »

A to moje następne dotychczas nie pokazane maleństwa

Nie chce mi się szukać nazwy - mam lenia ;:224
Może jakieś Kalanchoe? Troszkę niewyraźne to zdjęcie.
Obrazek

Tę uszczypnęłam kawalątek w jakiejś donicy przy drodze :D :roll: - rośnie jak na drożdżach :D.
Wiem tylko, że to jakiś sucholub.
Obrazek

Mammillaria (nigdy mi nie zakwitła :?)
Obrazek

Orbea lepida stapelia
Obrazek

Crassula morgans beauty??
Obrazek

Echeveria, tylko jaka??
Obrazek
Fiolimena
200p
200p

Post »

Dostałam dziś pare maleństw. Jeśli chodzi o nazwy, to nie mam najmniejszego pojęcia ;:88. Jutro się nimi zajmę i sprawię odpowiednie mieszkanko, bo to jest bardzo ciasne i po prawdopodobnym spotkaniu z podłogą. Korzenie są praktycznie na zewnątrz :shock:.
Przedstawiam nowych domowników:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeśli macie pomysły na nazwy, to będę wdzięczna :D
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Ostatni - Opuntia monacatha variegata. Ten brązowy Echinopsis subdenudata (tak mi się wydaję) to nie jest czasem forma bezchlorofilowa czy aż tak się wybarwił na słońcu? W sumie to pierwszy raz widze ten gatunek Echino pozbawiony chlorofilu :shock:

Eeee raczej wybarwił się. Przecież bezchlorofilowy bez podkładki nie przeżył by, a ten już ma na karku z 2 lata lub wiecej. Nie mniej jednak prezentuje się świetnie! Nawet miałbym wielką ochotę go od ciebie odkupić :lol:
Centralne Włochy? Uuuu to jednak zrezygnuję :wink:
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
ana777
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 16:03

Post »

Witam.
Pierwszy raz w Twoim wątku jestem a już mnie wmurowało... Ja myślałam, że jak nowy wątek to będzie skromnie,a tu ze skromnością nie ma to nic wspólnego! Bardzo ładna i okazała kolekcja! Masz ciekawe okazy!! Nowe nabytki też całkiem całkiem - niestety ja nie obeznana w nazwach to nie pomogę w identyfikacji, ale pozachwalać chyba mogę? ;p
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Ania.
Fiolimena
200p
200p

Post »

Artur :wit Dziękuję za podpowiedź. Zaraz zacznę szukanie i sprawdzę. Nie wiedziałam nawet z której strony zacząć to szukanie, bo świat kaktusów jest bardzo obszerny. Mam w większości sukulenty.
Nie potrafię Ci odpowiedzieć i rozpoznać czy to forma bezchlorofilowa, czy wybarwienie. Muszę najpierw poszukać, poczytać i porównać ;:113 (i może wtedy poznam odpowiedź :D - MOŻE :roll:).

Nie mieszkam na końcu świata :;230 :;230, toć to rzut beretem ;:112.
Muszę się nim najpierw nacieszyć więc zapomnij o kupnie ;:109 ;:113

Ania :wit dziękuję za miłe słowa. Ja też jestem nieobeznana w nazwach, ale próbuję nadrobić ;:3. Dzięki za wizytę i zapraszam ponownie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”