Pochylony świat na piasku cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Nalewko,

dziękuję bardzo za linka do szkółek, chętnie z nich skorzystam, bo roślin sporo potrzebuję.
A z Twojego doświadczenia mają jakiś sensowny wybór w szkółkach leśnych? Oczywiście nie spodziewam się egzotyków, ale nie potrzebuję samej sosny i brzozy, a to głównie widzę w leśnych nasadzeniach w mojej okolicy.
Zdjęcie postaram się jutro jakieś lepsze, całościowe dodać, choć po dachu z racji mojego stanu :) nie będę już chodzić. Cennych uwag bardzo bardzo potrzebuję, bo po co na darmo tracić siły, czas i pieniądze. Parę roślinek zmarnowałam przez lenistwo, nie chciało mi się poczytać co to jest i jakich warunków potrzebuje (np. naradka) i nie mam zamiaru ponawiać tych błędów, zwłaszcza, że w takim gronie łatwo o informacje na wszelkie roślinkowe tematy.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jasne, że są tam inne rośliny, ale te są na sprzedaż, a nie do zalesiania :lol:
Np. zapisane są takie:
So, Św, Md, Dg, Bk, Bd s, Dn b, Brz, Ol, Wz, Kl, Gb, Lig, Jrz, Ksz, Lp, Pig, Tp, Żyw, Cis, Jał itd. Rozumiesz skróty, prawda? :lol:

Adresy szkółek podam ci jutro, jeśli podasz mi na pw kod pocztowy albo jakąś większą miejscowość, z której strony Torunia mam szukać szkółek :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witaj :)
Gratuluję wielkiego pola do popisu :) Oczywiście , ogrodu na tak dużej powierzchni nie sposób mieć od razu. Ale to i lepiej. Radość tworzenia nie ma sobie równej, a efekty i postępy prac, nawet te najdrobniejsze , sprawią Ci więcej radości , gdy to będą efekty Twojej pracy , a nie wynik "zlecenia" wykonanego przez firmę ogrodniczą. Tak sądzę.
Teren, który masz do zagospodarowania to rzeczywiście piach...dobrze,że zabrałaś się za wyszukiwanie stosownych roślin znoszących takie warunki glebowe i wilgotnościowe, ale pomyśl czy nie warto by na etapie projektowania i budowy wyznaczyć miejsce na kilka rabat z prawdziwego zdarzenia i nawieźć tam dobrej ziemi.Nie będziesz raczej chciała mieć wszędzie skalniaków i sucholubnych krzewów. Z doświadczenia wiem( a ogród też mam na piachu) ,że lepiej zrobić to na początku...
Życzę wytrwałości i mocnego kręgosłupa !:)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewelino u mnie w ogródku!
Bardzo dziękuję za tę uwagę o rabatce z lepszą ziemią, pewnie bardzo słuszną, bo już mi się zaczynają marzyć ślicznie kwitnące kwiatki jak przeglądam ogródki forumowiczów. Mam o tyle komfortową sytuację, że na działce sąsiedniej, tj. moich rodziców jest bagno ze źródłami a w nim mnóstwo dobrej gleby, takiej czarnej torfowej z dżdżownicami. Co prawda mąż musi się nieźle namęczyć, bo wozi mi tę ziemię taczkami pod pojedyncze roślinki, ale jakoś na razie nie narzeka. Poza tym kupiliśmy też wywrotkę ziemi gliniastej, sypię ją na dół, żeby dłużej trzymała wilgoć. Także materiał na lepszą rabatkę posiadam, pora pomyśleć o miejscu i wykonaniu.
Teraz lecę podejrzeć jak wygląda Twój ogród, skoro glebę mamy podobną. Może coś podpatrzę??
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Mój ogród ziemię miał podobną i dziś wiem ,ze nawieźliśmy zdecydowanie za mało dobrej , ogrodniczej +gliny, aby " trzymała wilgoć. " Mądry Polak po szkodzie" :( Teraz więc złotóweczki uciekają każdego roku niemiłosiernie w wodę do nawadniania - tylko pan inkasent się uśmiecha) w nawozy , w obornik, w kompost...
Sama zobacz , jaki teren kupiliśmy

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro na pewno do Ciebie wrócę, bo widzę analogię z tymi zdjęciami :)
Poniżej na pierwszym zdjęciu nasz teren pod dom (powycinane sosny), a na kolejnych jak to wyglądało rok temu. Teraz niewiele, ale jednak lepiej:) Obrazek Obrazek Obrazek
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj kupiłam sobie pierwsze funkie. Niestety dopiero po powrocie do domu poczytałam o wirusie HVX. Pewnie bym się nie zdecydowała. Tymczasem nam 6 szt. z tego 3 są oznaczone odmiany, a 3 niestety nie (jak to w OBI). Kupiłam je, bo i tak planowałam na wiosnę, a były po 2zł, wyprzedaż. Wyglądały dość dobrze, ale może są chore. Obfotografuję je po posadzeniu, może ktoś mi podpowie co to za odmiany.
Miłego dnia dla wszystkich :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

Jetem pod wrażeniem Twojej ścieżki z kamieni. Super pomysł. :D
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rewelacyjnie zrobiliście te ścieżki i murki, ślicznie wyglądają! :shock: :)
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

kubanki pisze:Dzisiaj kupiłam sobie pierwsze funkie. Niestety dopiero po powrocie do domu poczytałam o wirusie HVX. Pewnie bym się nie zdecydowała. Tymczasem nam 6 szt. z tego 3 są oznaczone odmiany, a 3 niestety nie (jak to w OBI). Kupiłam je, bo i tak planowałam na wiosnę, a były po 2zł, wyprzedaż. Wyglądały dość dobrze, ale może są chore. Obfotografuję je po posadzeniu, może ktoś mi podpowie co to za odmiany.
Miłego dnia dla wszystkich :)
Aniu, ja równiez choruję na funkie. Mam zaledwie kilka sztuk. Ale mój teren jest słoneczny, więc nie za bardzo dla tych roślin. Ale coś wymyślę.
Byłam w OBI w Bydgoszczy mając nadzieję na wyprzedaż, a tu niestety nic :?
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Piterek,
dziękuję za pochwałę ścieżek. Nie wszystkim się one niestety podobają, rodzina narzeka, że niewygodne.
Najważniejsze, że my po roku użytkowania ich jesteśmy zadowoleni. Wyobraźnia podpowiada mi :) , że kiedy obrosną bujną zielenią będą jeszcze piękniejsze.
Tymczasem wklejam zdjęcia mojej nowej rabatki funkiowej. Proszę o konstruktywną krytykę oraz podpowiedzi co to za odmiany te niepodpisane. Nie wiedziałam, że funkie to taka wielka działka, niestety dopiero po powrocie z zakupów przejrzałam wątki o nich :(

Rabatka
Obrazek
Hosta fortunai Gold Standard
Obrazek
Hosta Undulata Mediavariegata
Obrazek
Hosta Tardiana Halcyon
Obrazek
I trzy nieznane:
Obrazek Obrazek Obrazek
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu ja niestety nie pomogę ale pochodziłam trochę u ciebie i napiszę ze ścieżki są po prostu świetne :!:
I zazdroszczę przestrzeni :D .
Będę zaglądać :D .
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Witam,
Piękny dom i piękna okolica. Ja mam zupełnie inną glebę, ale mogę Ci doradzić: borówki, brusznice, wrzosy, róże pomarszczoną, rokitnik, sosny, jałowce. Możesz też zbierać sobie roślinki, które Ci się podobają z okolicy - z doświadczenia wiem, że zwykle się przyjmują i wyglądają efektownie.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Dziewczyny,
miło mi Was gościć :)
Agnieszko - dzięki za pochwały. Po oglądaniu wypieszczonych ogródków niektórych forumowiczów zaczynam żałować (no może przesadzam troszkę), że tyle tej przestrzeni. Roślinki kupowane za grube pieniądze giną na tej powierzchni...
Magdo - dziękuję za podpowiedzi i odwiedziny. Przed chwilą wróciłam z rewanżowego spacerku. Mieszkasz w moich ukochanych okolicach, no może wolałabym jeszcze ciut na południowy - wschód...
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

RDLP Toruń

- Nadl. Brodnica, 87-300 Zbiczno, Zarośle, tel. 056, 4945450
- Nadl. Dobrzejewice, 87-100 Toruń, ul. Leśny Trakt 5, tel. 056, 6390059
- Nadl. Gniewkowo, Szkółka Otłoczyn, 87-700 Aleksandrów Kuj. tel. 054, 2832163
- Nadl. Golub Dobrzyń, 87-400 Golub Dobrzyń, Mokry Las, tel. 056, 6839183
- Nadl. Skrwilno, 87-511 Okalewo, Karnkowo, tel. 054, 2700520
- Nadl. Żołędowo, Tryszczyn, Bydgoszcz, ul. Koronowska, tel. 052, 5815177
- Nadl. Przymuszewo, Czernica, tel. 052, 3981694

To tylko wybór według kodu pocztowego. Szkółki prowadzą hodowlę sadzonek drzew iglastych, liściastych, zalesieniowych, ale też krzewów ozdobnych, o gatunki i warunki trzeba pytać, na ogół sprzedają hurtowo, ale też detalicznie. Powodzenia!

Dane pochodzą z książeczki Szkółki Leśne, Państwowe Gospodarstwo Leśne LP, W-wa, 2003r.

"Aktualnie w RDLP produkcję sadzonek prowadzi się w 36 szkółkach leśnych o łącznej powierzchni 195,85 ha. Szkółek o powierzchni produkcyjnej do 1 ha jest 9, o powierzchni produkcyjnej od 1 do 3 ha są 2 szkółki, o powierzchni produkcyjnej od 3 do 5 ha jest 1 szkółka i o powierzchni produkcyjnej powyżej 5 ha są 24 szkółki. Średnioroczna całkowita produkcja leśnego materiału rozmnożeniowego w szkółkach wynosi 86 361 tys. sztuk, z tego materiał pozostający na wielolatki - 42 411 tys. sztuk. W ramach kontynuowanej realizacji programu restrukturyzacji szkółek, przewidywana powierzchnia szkółek w latach następnych zmniejszy się o dalsze 13,58 ha."

źródło: http://www.torun.lasy.gov.pl/rdlp/main. ... entID=1000

Namiary na na poszczególnie Nadleśnictwa są tu:
- http://www.torun.lasy.gov.pl/rdlp/main. ... 94#ak11594
Szkoda, że nie ma tam adresów konkretnych szkółek i trzeba dzwonić i pytać. Można też wejść w odnośniki poszczególnych nadleśnictw i na każdej stronie oddzielnie wpisać hasło "szkółka" po lewej stronie ekranu, po wybraniu konkretnego nadleśnictwa, albo "dowolnego". Wyświetlą się kontakty tel. do szkółek, jeśli takie w danym nadl. są i zostały wpisane do systemu.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”