Vandzia ma śliczne pączuszki...wnet sie otworzą...I valera piękna i czerwony super...dzięki Dusiu za fotki
Storczyki Storczykowej
- justus27
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Storczykowej
Piękności ta pp...jak cudnie wygląda keikuś z pędzikiem...Zostawiasz go dobie, czy na wymianę będzie?
Vandzia ma śliczne pączuszki...wnet sie otworzą...I valera piękna i czerwony super...dzięki Dusiu za fotki

- agata0806
 - 1000p

- Od: 11 lut 2009, o 14:12
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dusiu skąd wytrzasnęłaś tą nazwę Valera? Czy przy zakupie tego storczyka miał fiszkę z taką nazwą?

- Danutka55
 - 1000p

- Od: 5 lut 2009, o 17:36

Agatka mnie uprzedziła,bo też chciałam o to zapytać.Valera jest piękna,no i jakby tego było mało...pachnie.Koniecznie pokaż wandę jak zakwitnie.Moje przez ostatni miesiąc miały bardzo mało światła i te,które zakwitły mają bardzo anemiczne kwiaty,a pąki na końcu pędów kwiatowych w ogóle się nie rozwinęły.
Bardzo mi się podoba namalowany przez ciebie obraz.Tak trzymaj

Pozdrawiam serdecznie.Danuta.

- agata0806
 - 1000p

Danusiu no jest piękna i nigdzie nie mogę takiej dostać,chętnie wymieniła bym się na "keiki" mojej krasuli za taką Valerę  

- Danutka55
 - 1000p

- Od: 5 lut 2009, o 17:36

Może Dusia nam zdradzi,gdzie tą piękność można kupić 
 Wprawdzie u mnie z miejscem bardzo cieniutko,ale gdyby się trafiła,to coś się wykombinuje.

Pozdrawiam serdecznie.Danuta.

- agata0806
 - 1000p

Danusiu na takie cudo miejsce się zawsze znajdzie hehe a może Dusia nam kupi i wyśle?
Moja siostra ma takiego,kupiła go w Obi..Był tylko jeden jedyny...

Moja siostra ma takiego,kupiła go w Obi..Był tylko jeden jedyny...
- Anusska
 - 1000p

- Od: 10 paź 2008, o 15:59

Dusiu, piękne storczyki, a Phal. Pink Panther szaleje! 
 Keiki, korzenie i pędy... super hybryda 
 Jak się ma PG? 
Dziewczyny, kilkakrotnie widziałam już takiego falka w LM - także tam też możecie szukać

Dziewczyny, kilkakrotnie widziałam już takiego falka w LM - także tam też możecie szukać
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31

Tak, keik ma 6 korzonków, ale jest ogólnie nieduży, ma tylko 16 cm (liścia), ale teraz idzie nowy i pewnie będzie większy od poprzednich. Ten drugi keik co idzie jest jeszcze maleńki.Agita pisze:Cudne keiki, najchętniej bym Ci je ukradła!Ono ma aż 6 korzonków?
I fajnie, że tą malutką vandę powiesiłaś- zrób kiedyś zdjęcie jak to wygląda na tle okna z półeczką. I pokaż nowe keiki na PP!
A Vandzia sobie wisi i mam nadzieję, że będzie jej tak dobrze. Może popuszcza korzenie w dół zamiast w górę.
Ten obraz jest mój ulubiony i dlatyego przy nim zrobiłam zdjęcie czerwonego, ale zdjęcia moich innych obrazów i rysunków są w moim dziale rysunkowym.Dusia wspaniale sie zapowiada.
vanda, PP, P valera cudnosci.
Obraz w tle tez piekny
Keiczka planuję zostawić sobie (a przynajmniej tego jednego w pędzikach). A pączuszki Vandy już się zaczynają otwierać, jeden już się rozchyla.Piękności ta pp...jak cudnie wygląda keikuś z pędzikiem...Zostawiasz go dobie, czy na wymianę będzie?
Te storczyki są ze sklepu, więc nie mają fiszki, ale na forum ktoś kiedyś napisał, że one się nazywają valera i je tak nazywam, żeby każdy wiedział, o co mi chodzi, bo Phalaenopsis mam dużo i nie wiadomo, o którego chodzi, jak napiszę samo "Phalaenopsis".Dusiu skąd wytrzasnęłaś tą nazwę Valera? Czy przy zakupie tego storczyka miał fiszkę z taką nazwą?
Vanda już zaczyna kwitnienie, za kilka dni jej zrobię fotki, jak kwiaty urosną i nabiorą koloru, bo ona tak ma, że kwiaty na początku są małe i blade, a potem rosną i nabierają koloru. Ostatnio jak się rozwinęła, miała może z 7 cm, a przy końcu kwitnienia z 12-13. Były pięknie wybarwione. Gdy ją kupowałam, była blada (może zaczynała kwitnienie), ale moje kwitnienie było dużo lepsze niż to kupne.Agatka mnie uprzedziła,bo też chciałam o to zapytać.Valera jest piękna,no i jakby tego było mało...pachnie.Koniecznie pokaż wandę jak zakwitnie.Moje przez ostatni miesiąc miały bardzo mało światła i te,które zakwitły mają bardzo anemiczne kwiaty,a pąki na końcu pędów kwiatowych w ogóle się nie rozwinęły.
Mam 3 valery, 2 teraz kwitną, jedną próbuję odratować pod folią, bo kupiłam ją przelaną i potraciła korzonki. Te 2 kwitnące kupiłam jakiś czas temu w LM. Ten słabszy jest z praktikera.Danusiu no jest piękna i nigdzie nie mogę takiej dostać,chętnie wymieniła bym się na "keiki" mojej krasuli za taką Valerę
A Penang girl ma się dobrze, ino ma korzonki nienajlepsze, niedawno był przesadzany. Inne botaniczne też mają się raczej dobrze, wiotkie equestris i amboinensis zesztywniały, ale ciągle mają słabe korzenie.
-- Wt 03 lis 2009 19:43 --
Parę zdjęć otwierającego sie pąka Vandy (niestety są kiepskie, bo robione przed chwilą, a teraz jest złe oświetlenie. Zrobię lepsze, jak kwiat urośnie i nabierze kolorów):

Mała Vandzia na drucie:

Koniec druta jest zawieszony na haczyku, na którym wisi półeczka. Do kąpania Vandę normalnie ściągam.
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42

Dal mnie kwiatuszek vandy i tak cudowny mimo złej fotki 

- grazka2211

- Od: 14 paź 2008, o 11:15

To nocki jeszcze daleko a przez te piękności spać nie będę mogła.

doniczkowe , prace mojej córki  ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .

Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22

Agata, takie "valery" widziałam kilka razy w Gdańsku w LM, nawet ostatnio, z 10 dni temu były, tylko takie już przekwitające raczej, ale za to kilka sztuk. Może popatrz w LM, jak masz blisko?

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz

- agata0806
 - 1000p

Aguś no właśnie do LM mam kawałek drogi,Edyseja widziała je w sobotę właśnie w LM,może uda mi się wybrać w niedzielę. A orientujesz się jak one stoją cenowo?

- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22

Tak jak cała partia w danym momencie, te co ostatnio widziałam były po coś koło dwudziestu- dwudziestu paru zł.

Pozdrawiam, Agnieszka

- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31

Valery kupywałam za 19-20 zł za kwitnącą i 12 za przekwitniętą. Były w LM. Wchodząc do LM marzyłam o tym, by były valery i strasznie się zdziwiłam, widząc je na półce. Nie było wiele storczyków, było kilka Phal. 2 valery kwitnące i 2 przecenione, 2 Ascocendy z pleśką na korzeniach i 2 bardzo podsuszone Vandy, jedna już bez korzeni, pewnie ani razu ich nie kąpali. 
Z 15 Phal. ma pędziki (nie liczę tego, co pędzik mu stoi w miejscu), przedwczoraj znalazłam pęd na rózowym z białą warżką, który był niedawno przesadzany do doniczki 15 cm, bo w 12 ledwo się mieścił, tak dużo miał korzeni.
Niebieska Vanda ma już 3 kwiatki otwarte, jeszcze są małe i niepozorne, ale i tak jej zrobiłam fotki, jak pozmniejszam to wstawię.

Z 15 Phal. ma pędziki (nie liczę tego, co pędzik mu stoi w miejscu), przedwczoraj znalazłam pęd na rózowym z białą warżką, który był niedawno przesadzany do doniczki 15 cm, bo w 12 ledwo się mieścił, tak dużo miał korzeni.
Niebieska Vanda ma już 3 kwiatki otwarte, jeszcze są małe i niepozorne, ale i tak jej zrobiłam fotki, jak pozmniejszam to wstawię.
- agata0806
 - 1000p

Dziewczyny ślicznie dziękuję za info  

Teraz się tylko modlić oby chłopina miał ochotę ze mną pojechać do tego LM haha

Teraz się tylko modlić oby chłopina miał ochotę ze mną pojechać do tego LM haha