Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Storczykowej

Post »

Piękności ta pp...jak cudnie wygląda keikuś z pędzikiem...Zostawiasz go dobie, czy na wymianę będzie?
Vandzia ma śliczne pączuszki...wnet sie otworzą...I valera piękna i czerwony super...dzięki Dusiu za fotki :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu skąd wytrzasnęłaś tą nazwę Valera? Czy przy zakupie tego storczyka miał fiszkę z taką nazwą?
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Agatka mnie uprzedziła,bo też chciałam o to zapytać.Valera jest piękna,no i jakby tego było mało...pachnie.Koniecznie pokaż wandę jak zakwitnie.Moje przez ostatni miesiąc miały bardzo mało światła i te,które zakwitły mają bardzo anemiczne kwiaty,a pąki na końcu pędów kwiatowych w ogóle się nie rozwinęły.
Bardzo mi się podoba namalowany przez ciebie obraz.Tak trzymaj :D
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Danusiu no jest piękna i nigdzie nie mogę takiej dostać,chętnie wymieniła bym się na "keiki" mojej krasuli za taką Valerę :D
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Może Dusia nam zdradzi,gdzie tą piękność można kupić :?: Wprawdzie u mnie z miejscem bardzo cieniutko,ale gdyby się trafiła,to coś się wykombinuje.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Danusiu na takie cudo miejsce się zawsze znajdzie hehe a może Dusia nam kupi i wyśle?
Moja siostra ma takiego,kupiła go w Obi..Był tylko jeden jedyny...
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dusiu, piękne storczyki, a Phal. Pink Panther szaleje! :shock: Keiki, korzenie i pędy... super hybryda :) Jak się ma PG? :roll:

Dziewczyny, kilkakrotnie widziałam już takiego falka w LM - także tam też możecie szukać :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Agita pisze:Cudne keiki, najchętniej bym Ci je ukradła! :D Ono ma aż 6 korzonków?

I fajnie, że tą malutką vandę powiesiłaś- zrób kiedyś zdjęcie jak to wygląda na tle okna z półeczką. I pokaż nowe keiki na PP! :)
Tak, keik ma 6 korzonków, ale jest ogólnie nieduży, ma tylko 16 cm (liścia), ale teraz idzie nowy i pewnie będzie większy od poprzednich. Ten drugi keik co idzie jest jeszcze maleńki.
A Vandzia sobie wisi i mam nadzieję, że będzie jej tak dobrze. Może popuszcza korzenie w dół zamiast w górę.
Dusia wspaniale sie zapowiada.
vanda, PP, P valera cudnosci.
Obraz w tle tez piekny
Ten obraz jest mój ulubiony i dlatyego przy nim zrobiłam zdjęcie czerwonego, ale zdjęcia moich innych obrazów i rysunków są w moim dziale rysunkowym.
Piękności ta pp...jak cudnie wygląda keikuś z pędzikiem...Zostawiasz go dobie, czy na wymianę będzie?
Vandzia ma śliczne pączuszki...wnet sie otworzą...I valera piękna i czerwony super...dzięki Dusiu za fotki
Keiczka planuję zostawić sobie (a przynajmniej tego jednego w pędzikach). A pączuszki Vandy już się zaczynają otwierać, jeden już się rozchyla.
Dusiu skąd wytrzasnęłaś tą nazwę Valera? Czy przy zakupie tego storczyka miał fiszkę z taką nazwą?
Te storczyki są ze sklepu, więc nie mają fiszki, ale na forum ktoś kiedyś napisał, że one się nazywają valera i je tak nazywam, żeby każdy wiedział, o co mi chodzi, bo Phalaenopsis mam dużo i nie wiadomo, o którego chodzi, jak napiszę samo "Phalaenopsis".
Agatka mnie uprzedziła,bo też chciałam o to zapytać.Valera jest piękna,no i jakby tego było mało...pachnie.Koniecznie pokaż wandę jak zakwitnie.Moje przez ostatni miesiąc miały bardzo mało światła i te,które zakwitły mają bardzo anemiczne kwiaty,a pąki na końcu pędów kwiatowych w ogóle się nie rozwinęły.
Bardzo mi się podoba namalowany przez ciebie obraz.Tak trzymaj
Vanda już zaczyna kwitnienie, za kilka dni jej zrobię fotki, jak kwiaty urosną i nabiorą koloru, bo ona tak ma, że kwiaty na początku są małe i blade, a potem rosną i nabierają koloru. Ostatnio jak się rozwinęła, miała może z 7 cm, a przy końcu kwitnienia z 12-13. Były pięknie wybarwione. Gdy ją kupowałam, była blada (może zaczynała kwitnienie), ale moje kwitnienie było dużo lepsze niż to kupne.
Danusiu no jest piękna i nigdzie nie mogę takiej dostać,chętnie wymieniła bym się na "keiki" mojej krasuli za taką Valerę
Mam 3 valery, 2 teraz kwitną, jedną próbuję odratować pod folią, bo kupiłam ją przelaną i potraciła korzonki. Te 2 kwitnące kupiłam jakiś czas temu w LM. Ten słabszy jest z praktikera.

A Penang girl ma się dobrze, ino ma korzonki nienajlepsze, niedawno był przesadzany. Inne botaniczne też mają się raczej dobrze, wiotkie equestris i amboinensis zesztywniały, ale ciągle mają słabe korzenie.

-- Wt 03 lis 2009 19:43 --

Parę zdjęć otwierającego sie pąka Vandy (niestety są kiepskie, bo robione przed chwilą, a teraz jest złe oświetlenie. Zrobię lepsze, jak kwiat urośnie i nabierze kolorów):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mała Vandzia na drucie:
Obrazek
Koniec druta jest zawieszony na haczyku, na którym wisi półeczka. Do kąpania Vandę normalnie ściągam.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Dal mnie kwiatuszek vandy i tak cudowny mimo złej fotki ;:63
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

To nocki jeszcze daleko a przez te piękności spać nie będę mogła.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Agata, takie "valery" widziałam kilka razy w Gdańsku w LM, nawet ostatnio, z 10 dni temu były, tylko takie już przekwitające raczej, ale za to kilka sztuk. Może popatrz w LM, jak masz blisko?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Aguś no właśnie do LM mam kawałek drogi,Edyseja widziała je w sobotę właśnie w LM,może uda mi się wybrać w niedzielę. A orientujesz się jak one stoją cenowo?
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Tak jak cała partia w danym momencie, te co ostatnio widziałam były po coś koło dwudziestu- dwudziestu paru zł.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Valery kupywałam za 19-20 zł za kwitnącą i 12 za przekwitniętą. Były w LM. Wchodząc do LM marzyłam o tym, by były valery i strasznie się zdziwiłam, widząc je na półce. Nie było wiele storczyków, było kilka Phal. 2 valery kwitnące i 2 przecenione, 2 Ascocendy z pleśką na korzeniach i 2 bardzo podsuszone Vandy, jedna już bez korzeni, pewnie ani razu ich nie kąpali.

Z 15 Phal. ma pędziki (nie liczę tego, co pędzik mu stoi w miejscu), przedwczoraj znalazłam pęd na rózowym z białą warżką, który był niedawno przesadzany do doniczki 15 cm, bo w 12 ledwo się mieścił, tak dużo miał korzeni.
Niebieska Vanda ma już 3 kwiatki otwarte, jeszcze są małe i niepozorne, ale i tak jej zrobiłam fotki, jak pozmniejszam to wstawię.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny ślicznie dziękuję za info ;:180 ;:180 ;:180
Teraz się tylko modlić oby chłopina miał ochotę ze mną pojechać do tego LM haha ;:112
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”