Moje storczykowe hobby
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, ta ,Anna G.' coś w sobie ma, bo ten kolor taki kanarkowy bardziej, przy tej purpurowej warżce robi wrażenie. Dzi rozwinął się prawie drugi kwiatek. Szkoda, że tylko tyle się uratowało. Ale i tak się cieszę, bo to w ogóle pierwsze takie całkowite moje kwitnienie. Teraz przynajmniej wiem, że Dendrobium pH. ma u mnie szanse na kwitnienie.
A ten nowy nabytek też mi się strasznie podoba- nie jest taki różowy, tylko raczej pomarańczowo różowy, bo czysto różowe mi się nie podobają. Ten nawet wieczorem leciutko pachnie.
A ten nowy nabytek też mi się strasznie podoba- nie jest taki różowy, tylko raczej pomarańczowo różowy, bo czysto różowe mi się nie podobają. Ten nawet wieczorem leciutko pachnie.
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śnieżko, a ja Ci zazdroszczę tego reanimowanego! Ależ to satysfakcja musi być! Ja mam jednego takiego, o którego walczę od września i wciąż jest marnie z jego korzonkami, z liśćmi też coraz gorzej, marszczą się. Czy kiedykolwiek zobaczę go w takiej formie..?
Gratulacje!!
Gratulacje!!

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Oj ten seledynek śliczniusi
taki delikatny pastelowy kolorek
Najnowszy też coś w sobie ma, kiedyś już prawie prawie miałam takiego w koszyku, ale stwierdziłam że mam dosć podobnego, tylko bardziej pomarańczowego, i z wielkim bólem serca odstawiłam na półkę
ale parapety z gumy nie są i muszę wyszukiwać zupełnie różnych
Anna Green cudna, po cichu liczyłam że moje Dendrobium takie będzie, ale i tak jestem zadowolona z kolorku
Gratuluję reanimowanego, zapowiadają się śliczne kwiatuszki

Najnowszy też coś w sobie ma, kiedyś już prawie prawie miałam takiego w koszyku, ale stwierdziłam że mam dosć podobnego, tylko bardziej pomarańczowego, i z wielkim bólem serca odstawiłam na półkę

Anna Green cudna, po cichu liczyłam że moje Dendrobium takie będzie, ale i tak jestem zadowolona z kolorku

Gratuluję reanimowanego, zapowiadają się śliczne kwiatuszki

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Grażynko, trzymam kciuki za Twojego rekonwalescenta. Oby doszedł do pierwotnej formy.
Wspaniale się nim opiekujesz, o czym poczytałam w wątku ewki242. Te jego pączusie to Twoja nagroda.
Jestem pewna, że następne kwitnienie będzie jeszcze obfitsze. Zgadzam się z Tobą, że te reanimowane wymagają cały czs większej uwagi niz inne,
nawet gdy wydaje się, ze już "wyszły na prostą". Potrafią mieć okres "załamania" i wtedy - wszystko od nowa...
Piękne Twoje nowe nabytki: Ludisia o wspaniałych liściach i łososiowy falenopsis. Z seledynowego będziesz miała pociechę.
One są bardzo żywotne. Ja tez mam, ale o drobniejszych kwiatach. Kwitł pół roku i znów przedłuża pędy
A Dendrobium 'Anna Green' bardzo ciekawe - gratuluję własnego kwitnienia, nawet, jeśli kwiatuszków niewiele
Pozdrawiam, Joanna
Wspaniale się nim opiekujesz, o czym poczytałam w wątku ewki242. Te jego pączusie to Twoja nagroda.
Jestem pewna, że następne kwitnienie będzie jeszcze obfitsze. Zgadzam się z Tobą, że te reanimowane wymagają cały czs większej uwagi niz inne,
nawet gdy wydaje się, ze już "wyszły na prostą". Potrafią mieć okres "załamania" i wtedy - wszystko od nowa...
Piękne Twoje nowe nabytki: Ludisia o wspaniałych liściach i łososiowy falenopsis. Z seledynowego będziesz miała pociechę.
One są bardzo żywotne. Ja tez mam, ale o drobniejszych kwiatach. Kwitł pół roku i znów przedłuża pędy

A Dendrobium 'Anna Green' bardzo ciekawe - gratuluję własnego kwitnienia, nawet, jeśli kwiatuszków niewiele

Pozdrawiam, Joanna

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Śnieżko, najważniejsze że udało Ci się go uratować
ma wolę życia, to widać
Ja też miałam białaska reanimowanego, ma teraz 4 pączki, dobre i to
Powtórzę za Joasią, następne kwitnienie będzie z pewnością bardziej obfite i kwiaty większe

Ja też miałam białaska reanimowanego, ma teraz 4 pączki, dobre i to

Powtórzę za Joasią, następne kwitnienie będzie z pewnością bardziej obfite i kwiaty większe

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Agita
A może tak jak pisałaś będą malutkie kwiaty i już się otwierają..? Ale jaki to był gigant kiedyś, ile pędzików,odgałęzień i pąków- rewelacja! Widać, że jest wigorny, da radę! ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agnieszko- dziękuję za odwiedziny i słowa optymizmu. Tak ,ten reanimowany miał jak dla mnie niespotykaną ilość pędów kwiatowych, ale kwiaty niezbyt duże- ok.6-7 cm. Widziałam sporo chyba tych samych Phalaenopsis u wielu osób z forum. Kwiatki coraz bardziej rozchylają się i na razie są 4 pączki, ale widać, że wierzchołek będzie chciał się przedłużyć.
- Agita
Niechby miał nawet tylko 4, najważniejsze że są, a kwiatek niech się wzmacnia, nie ma co tak od razu szaleć!
Trzymam za niego kciuki!
Też mam 2 takie co odbiły po przejściach i też mają tylko po 4 i 5 pączków. I to mnie w pełni zadowala (na razie oczywiście ;) ). Szczerze mówiąc, dziwię się że w ogóle tak szybko puściły odrosty...

Też mam 2 takie co odbiły po przejściach i też mają tylko po 4 i 5 pączków. I to mnie w pełni zadowala (na razie oczywiście ;) ). Szczerze mówiąc, dziwię się że w ogóle tak szybko puściły odrosty...
Pozdrawiam, Agnieszka
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
piękne, szczególnie dendrobium, a "pioneer"'a też mam, kwitł około pół roku na 2 pędach a teraz drzemie, pędy zasuszył.
Powodzenia
Powodzenia

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Grażyno, jakśnieżka pisze:Też ostatnio myślałam, żeby jednak zacząć tę dożdżową miksturę stosować. Jutro nastawię drożdże i do dzieła.

To miało być mniej więcej tak ... 15g drożdży na 5l wody, odstawiamy na tydzień ... niech się przegryza

W następnym tygodniu mam zamiar z połowę podopiecznych potraktować tą odżywką.
Pozdrawiam, Baśka