Sojusz starego z nowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym

Post »

I na deser... jagódki i bukiecik lilii :)

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Masz śliczne trawy i clematisy i resztę też ;:215
Bukiet z lili śliczny...moje leniwe jeszcze w pąkach ;:14
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jagódki zostawimy na krzaczku, a za bukiecik dziękuję bo śliczny! Masz tyle pięknych roślin i liczną kolekcję traw. Ja jestem na początku, ale chęć jest :lol:
Niestety właśnie planujemy kolejny etap remontu domu i to dość zasadniczy więc na rok szlaban na rośliny, no chyba że jeść przestanę co może wyjdzie mi na korzyść :heja :heja
Ale może tą babkolistną jak gdzieś znajdę to w koszta remontu wcisnę :;230
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Kasiu w tym roku deszcze spowodowały, że widać napór roślinności większy niż normalnie. Lilie właśnie zaczynają swoje dni w ogrodzie.
Marysiu jagódki jeszcze powiszą, zanim Kredka je obskubie (jak zwykle konkurs "kto pierwszy ten lepszy"). Remonty znam bardzo dobrze i wiem, że koszty zwykle przekraczają jakiekolwiek kosztorysy i kalkulacje. Ale W. twierdzi, że mamy w ogrodzie białokwitnącą hostę, więc jak ją zlokalizuję - masz ją ode mnie :)

Dziś zdjęcia nie moje. Kolega z Paryżewa pochwalił się swoimi osiągnięciami balkonowymi, więc zamieszczam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czyli można i w doniczkach, nie trzeba od razu hektarów kupować. Ładnie mu rośnie ta róża pewnie ja nawozi regularnie! Chętnie wymienię na którąś z moich :lol: już działa
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Że tam różne w doniczkach chowają to już wiem ,że rododendrony i hortensje to już widziałam ale różę ;:oj i do tego tak pięknie rośnie ;:215
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu Kasiu u niego rzeczywiście te róże rosną aż do obrzydliwości pięknie. Ale klimat znacznie łagodniejszy, więc i problemów większych nie ma.Teraz podobno instaluje pomidory :)
Tu aranżacja na jednym z miejskich skwerków

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Postanowiłam się pochwalić czynem społecznym. Otóż na osiedlu, gdzie mieszkam, stoi popiersie upamiętniające założyciela i patrona tegoż osiedla. Popiersie na postumencie ustawiono na maleńkim skwerku a wokół zasadzono kilka karłowatych świerczków i 3-4 krzaczki hortensji. Po kilku latach świerki padły,chyba od soli drogowej, hortensje ledwo dychały a pomiędzy górowały chwasty. Po jednym z remontów u nas w domu zgromadziliśmy z W. patologiczną wręcz górę makulatury, głównie starych czasopism i gazet. Po spieniężeniu tego w skupie powstrzymaliśmy się od postąpienia zgodnie z przyjętym powszechnie obyczajem, czyli przepicia całości :D. Postanowiliśmy zakupić kilka-kilkanaście sadzonek i upiększyć skwer.
Zgodę musiał wydać burmistrz, jako władający terenem i ją wydał a w drodze łaski wydał także dekret, że firma zajmująca się zielenią ma posprzątać teren a potem już my możemy ruszyć do ataku.

Wybraliśmy klika pęcherznic, tawuł, berberysów i pięciorniki, liliowce i kilka traw ozdobnych. Poza tym byliny niewymagające jakiejś super opieki.
Posadziliśmy któregoś dnia i wyszło całkiem fajnie, zwłaszcza, że hortensje z poprzedniego nasadzenia jakoś dawały oznaki życia, więc je zostawiliśmy.
Trawy ktoś rąbnął w pierwszej kolejności, pięciorniki poszły w drugiej. Na szczęście nie wszystkie. Reszta została i pomimo naszych obaw, że spotka ją smutny los poprzedników, całkiem ładnie się rozrosła. Tfu, tfu...
I teraz wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Wracam na swoje podwórko. Kredka dziś w świetnym nastroju, ja trochę mniej ponieważ góry kłaków na dywanie świadczą niezbicie o tym, że oto nadeszła pora zmiany futra czyli kataklizm, apokalipsa i siedem plag egipskich.
Będzie futro wszędzie, gdzie tylko człowiek współczesny może sobie wyobrazić...
Póki co gramy w piłkę, przecież są wakacje :)

Obrazek

Obrazek

A w ogródku, poza elementem niezmiennym czyli komarami... Anabelle wygląda coraz piękniej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A z peonii mamy takie ozdóbki

Obrazek

jukka się otwiera

Obrazek

Patrzmy w te samą, słoneczną stronę :)

Obrazek

Psianka kwitnie

Obrazek

tawułka

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu, patron osiedla wyraźnie się cieszy! ;:63 a pelargonie to dosadzasz co roku w czynie społecznym?
Uwielbiam naszych rodaków, którym wszystko się przyda i można zabrać bo to ich!
O tak nasz czworonóg też po każdym czesaniu chudszy! Chociaż tak puszczony luzem w ogrodzie ino patrzyłaby żeby czmychnąć :lol:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Śliczna ta psianka .No w tych czasach ,kto zajmuje sie czynem społecznym :roll: Chyba tylko zielono zakręceni mogli wpaść na taki pomysł .Pięknie wygląda teraz ten zieleniec a kasa miejska bez wydawania pieniędzy ;:224 ma ładnie zagospodarowany teren .Jak tak patrzę to też masz trochę buszu w ogródku :wink: tak jak ja lubię .Kłaków nie zazdroszczę moją kotkę dziennie czeszę ona zresztą sama sie tego dopomina a i tak wiecznie coś jest na podłodze .Przed naszym domem w czynie społecznym też zrobiłam takie rabatki kwiatowe .Teraz przyjechał samochód z płami przycinać drzewa i oczywiście przejechał po wszystkich irysach ;:145 .Mam nadzieję ,ze odbiją w przyszłym roku .W takich wypadkach odechciewa sie cokolwiek robić tak samo jak te kradzieże na skwerku
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20

Post »

zuzanna2418
Na jednym zdjęciu są poziomki w skrzynce - czy ktoś wie co to jest, że obrzeża niektórych liści są brązowe jakby lekko uschnięte? Mam podobnie na zwisających truskawkach w skrzynce i zastanawiam się czy to niedobór czegoś czy jakaś choroba.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Marysiu pelargonie dosadził urząd miasta :) Chyba się trochę zreflektowali i uznali, że dołożą się do opieki nad zielenią na swoim terenie :D Tak, na rodaków można zawsze liczyć ;:223 . Najśmieszniejsze jest to, że po sąsiedzku na tym samym osiedlu mieszka potomek patrona w prostej linii i nawet kiedyś założył jakieś towarzystwo przyjaciół czy coś w tym rodzaju. Ale chyba głównie zajmuje się byciem prezesem tegoż, bo do głowy mu nie przyszedł pomysł uporządkowania skweru. Kredka będzie niedługo wyglądała jak zagłodzony szakal, wstyd będzie ją pokazać :)
Jadziu No właśnie, masz rację. A w gruncie rzeczy mamy satysfakcję, że to zrobiliśmy i chcielibyśmy więcej, ale we dwójkę trochę trudno a innym się nie chce, albo uważają to za fanaberię/głupotę/frajerstwo (niepotrzebne skreślić) Kicia nasza też ma futro wymagające czesania, ale nie cierpi tego :) Iryski odrosną na mur-beton :D
joannamm niestety nie mam pojęcia. Ale może ktoś podzieli się swoim doświadczeniem na ten temat.
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Od: 17 lip 2012, o 10:22

Post »

witam, podobają mi się Twoje rośliny szczególnie trawy. No a plecionka to rewelacja. Chcę też powiedzieć, że zdjęcia zrobiono w sposób podkreślający piękno Twoich roślin. Ja nie mam takiego buszu, a szkoda, bo ładny.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Zuzka przybiegłam do Ciebie na jednej nóżce, by podziękować jeszcze raz za życzenia, a tu tyle nowości ;:oj
No muszę przyznać kochana, że pracowita z Ciebie kobitka :lol: dwa domy, dwa ogrody skwerek, praca, pies i kot..
Godne podziwu ;:180
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”