Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesz co ????? Wiesz ty co ?????
Ja myślałam że jesteś w trakcie urządzania ogrodu a ty masz ogród jak się patrzy :)
U mnie róż prawie nie ma :( To znaczy kwitnących.....
Zauważyłam nasturcje pod różami - mam zamiar w przyszłym roku też je wysiać.
Clematisów nie było więc kupiłam nasionka i będę wysiewała. Jeśli masz jakieś nasiona to też spróbuj - na forum jest wątek z poradami jak to zrobić.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, ślicznie jest u Ciebie w ogrodzie. Dawno nie pokazywałaś zdjęć ale jak już pokazałaś to jak piękne żywe obrazy. Strasznie mi się podobają róże na tle liści dębu, nawet sobie nie wyobrażałam, że takie zestawienie może byc tak ładne. Zazdroszczę Ci klematisów :oops: Tez kupiłam 4 ale chyba im się u mnie nie podoba, bo przestały kwitnąć i nie wyglądają na zadowolone. Nie uschły ale też nie dają oznak życia. Natomiast Twoim widac, że dobrze im u Ciebie. Zrobiliście ogromnie dużo pracy ale efekty są imponujace. Podrap za uszkiem śliczne kicie.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

aha, Danusiu czy te małe owocniki róży to Veilchenblau? Sliczny ten łuk. Czy zamierzasz obsadzić go różami? U Ewy -Daisy przy podobnym łuku posadzone są Amrahamy. Uważaj na miechunkę. U mnie usiłuje zarosnąć cały ogród. Walczę z nią ile sił. Ona ma głęboko w ziemi kłącza w kształcie korzenia pietruszki i jest niesamowicie ekspansywana i żywotna. Jeszcze raz obejrzałam zdjęcia. Jestes szczęściarą, że masz taki piekny i tak slicznie obsadzony roslinami ogród. :D
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Witam serdecznie Danusiu :lol:
Nadrobiłam tak długą nie obecność w Twoim wątku .Ciekawi mnie jak tam kompostownik czy został zrobiony ,ja dynie ze swojego już zebrałam urosły bardzo duże ,pewnie dobrze im tam było .
Danusiu jak te wszystkie klematisy latem zakwitną to dopiero będzie uczta dla oczu ,aj zazdraszczam
Widzę ,że masz dużo kotków ,ja miałam 6 niestety 2 odeszły za tęczowy most :(
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Przepiękne Clematisy. Jakie one mają wymagania (słońce czy cień, kwaśna czy wapienna gleba, żyzna ziemia czy niekoniecznie?)
W ogóle piękny ogród. Szczególnie spodobały mi się te ogromne dęby.
Kto kogo zaraził u Was pasją ogrodniczą, Ty męża, czy on Ciebie? Fajnie jest jak można działać w ogórdku razem.
W wolnej chwili wrzuć proszę przepis na te bułeczki, mam alergiczne dzieci i chętnie bym im takie upiekła z razowej mąki.
Miłego wieczoru i dużo miejsca w ogródku na wszystkie zachcianki :) Nie wiem czy to korzystne dla kieszeni, ale co tam.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to po kolei:
Mariolu, zapewniam Cię, że jeszcze dużo brakuje mojemu ogrodowi. Są zakątki niezbyt ładne, ale odkładam je do obrobienia wiosną. Ale bardzo się cieszę, że Ci się podoba.

Bogusiu, dopiero dzisiaj sprawdziłam metkę na róży z owocami, to Balerina, zwana również różą hortensjową ze względu na budowę kwiatostanu, przypomina hortensję.
Łuk, a nawet dwa, mam obsadzone różami, ale one jeszcze malutkie, chociaż już kwitły, to dosadziłam im fasolkę, żeby góra łuku nie była goła.

Jadziu,miło Cię gościć i czytać, że Ci się u mnie podoba. U Ciebie z podziwem potrzyłam na tę różę, to dopiero cudo. Klematisy jeszcze małe, ale mam nadzieję, że się rozrosną i wspólnie z różami oplotą sobie podpory. A kompostownika w tym roku nie ma i już odpuszczę. Resztę prac wiosną.

kubanki, przepis na bułki jest banalnie prosty, postaram się go szybko umieścić w moim wątku kulinarnym.
A co do pasji ogrodniczej, to poczytaj moją wypowiedź w wątku "z miasta na wieś" - ale jak już ogród jest, to musi być porządek, ale to cecha charakteru. Teraz, po kilku miesiącach przyznaję, że polubiłam ogród i chyba z wzajemnością. Rośliny rosną dość zdrowo, coś mi tam zakwita, mam sporo ruchu i dobrze się z tym czuję, nawet to zmęczenie jest miłe. Zaspokajam potrzebę tworzenia. A mój M. to człowiek natury, chociaż ogrodem wyłącznie rekreacyjnym do tej pory się nie zajmował.
A co do zachcianek, pewnie, że są kosztowne, chociaż najwięcej wydałam na ziemię, korę, nawozy, narzędzia, nawodnienie, oświetlenie. Rośliny kupuję na raty, mniej rujnują portfel, a dają mnóstwo radości.

Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Witaj Danusiu
Jesień u Ciebie wygląda imponująco.Same kwiaty-chciałabym mieć taką jesień u mnie w ogrodzie.Musisz mieć duży ogród,że taką różnorodność roślin udało Ci się posadowić.
Przyjemny był spacer po Twoich włościach
Milutkiego wieczoru
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Witaj Imienniczko :!:
dawno u Ciebie nie byłam , a teraz z przyjemnością
oglądnełam ogród w jesiennej szacie, taki ciepły,
nostalgiczny, czy powojniki sadzisz same czy łączysz
z innymi, mnie M zrobił 6 stelaży pod powojniki i chcę
połączyć z różami, jeszcze brakuje mi 3 róze i 2 powojniki
ale dokupie dopiero na wiosnę, finanse sie wyczerpały

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu, może i on duży, ten ogród, a raczej działka, ale pod ogród, czyli rabaty mam ok. 550 m kw. Wpadaj, oglądaj, zawsze jesteś mile widziana, cenię sobie Twoje rady, szczególnie nt. lilii.

Danusiu, miło Cię gościć, ja do Twojego ogrodu zaglądam często.
Moje powojniki, a mam 4 rosną pospołu z różami, na podporach. Rosną to określenie nieco na wyrost, dopiero są posadzone i mam nadzieję, że będzie im dobrze. U mnie z finansami na ten rok już koniec, ani grosza, szlaban, stop.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

No, udało mi się, przeszłam powolutku cały ogródek, przystanęłam przy wszystkich roślinkach, zadumałam się, jakie to podobne losy się nam przydarzyły, tylko Tobie ogródek wyrósł bliżej domu :D, nawet bułki dokładnie oskubałam z maku :lol: Masz przecudne róże, wszystkie po kolei i każda z osobna, a na lilie tak samo czekam z utęsknieniem, jak i Ty :).

Kołderka z liści na rabatach to chyba dobra rzecz przed zimą? Liście dębowe się długo rozkładają, wiosną nadal będą w całości, więc je sobie zbierzesz i już. Mają garbniki? No to co? W naturze leżą pod drzewami i jakoś nikomu to nie przeszkadza.

Też mam kłopot z żołędziami, a ostatnio wykopałam nawet cały magazyn żołędzi z jakiejś norki, pewno myszowate się szykują do zimy, a to co niezjedzone kiełkuje mi potem w najmniej oczekiwanych miejscach.

Też mam za krótką dobę, Jakoś tak praco- i czasochłonne hobby mi się trafiło... Szczególnie skubanie tych wszystkich maleńkich owocków, oddzielanie pestek, włosków, czy innych listków, żeby nie pływały po wierzchu nalewki :D Ale potem jaka to radocha patrzeć pod światło, wąchać, smakować, mniam, mniam :)

A teraz kilka podpowiedzi w miarę moich skromnych możliwości:
- fasola ozdobna ma bardzo smaczne nasiona, wielkości jak Jaś, ale kolorowe, w gotowaniu lekko sinieją, ale smakują świetnie.
- dziwaczka można podobno przechować do wiosny, wykopuje się jak dalie, ale jeszcze tego nie próbowałam, bo mam go dopiero pierwszy raz (z własnego siewu!!!).
- nawozy jesienne promuje się po to, żeby wydłużyć sezon na sprzedaż produktów przemysłu chemicznego i wydatnie zwiększyć przychody ze sprzedaży. Ale na mnie nie zarobią :P
- nawóz koński do ściółkowania - jak najbardziej. Ale lilak, forsycja i jaśmin to jak chwasty, rosną i bez nawożenia :) Nawet lepiej i zdrowiej rosną i kwitną, jeśli się o nie nie za bardzo dba, jeśli nawozisz, to mogą wyrosnąć za mocno i mieć kłopoty z przemarzaniem zimą.
- cebulowe pod drzewami? Chyba wszystkie dadzą sobie radę, kwitną kiedy drzewa nie mają jeszcze gęstej korony i światła mają dość, potem zamierają i cień im nie przeszkadza.
- lawenda koło róż? Sama tak posadziłam :) Róże trzeba podlewać w dołki, w których je posadziłaś, a lawenda da sobie radę i bez podlewania.
- koniecznie zerknij do wątku Stanowisko słoneczne, półcieniste, cieniste - definicja

Więcej problemów nie pamiętam :) Masz po prostu piękny i bezproblemowy ogród :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Witaj, nasturcje uwielbiają gąsienice, musisz obejrzeć róże czy nie przechodzą na nie. Będziesz mieć później róże z gołymi gałęziami bez liści.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalewko, Deirde, dziękuję za miłe słowa, pochwały i porady.
Sezon ogródkowy zakończyłam, reszta wiosną. Na lilie nadal czekam, dzwoniłam, pan mnie poinformował, że lilie można sadzić dopóki ziemia nie zamarznie, a więc mam spokojnie czekać, bo do tej pory zdąży wysłać. Ano czekam!
Rabata pod brzozą obsadzona cebulami, ciekawa jestem jak to wiosną będzie wyglądać. Mam do przesadzenia dwa krzewy żarnowca, bo z braku wiedzy posadziłam je w cieniu, a okazuje się, że to rośliny słońca. Zrobię to wiosną.
Dzisiaj zapomnieliśmy kupić chleb, więc znów piekłam bułki, nieco inne, chyba nawet lepsze.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Witam Danusiu,
Oj pewnie Ci się naraziłam bardzo tym milczeniem, ale cos w tym roku jakoś mi sie wszystko nie tak układa, starość nie radość, o irysach pamiętam ale do poniedziałku nie wychodzę z domu, może daj mi znać na PW. jak Ci podać roślinki,
Narobiłaś mi chęci na takie domowe pieczywko pewnie pychota,
Pięknie jeszcze u Ciebie w ogródku tyle masz rózanych kwiatków super,
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chwalę się, bo spędziłam dzisiaj wyjątkowo sympatyczne przedpołudnie. Otóż byłam z wizytą u Bogusi2. Obejrzałam Jej nowe rosarium, tę dłuuuugą rabatę, różaneczniki, wszystko to co na zdjęciach oraz to, czego na fotkach nie ma. Bogusia ma rewelacyjny bluszcz, który tworzy bajkowe wejście do domu. Takie nieco dzikie, tajemnicze, bardzo urokliwe. Oprócz roślin, u Bogusi jest całodobowa stołówka dla ptaków, które nie zważając na intruzów objadały się przysmakami. Potem pojechałyśmy do mnie i Bogusia obejrzała mój prawie ogród i przyległości i nawet pochwaliła. Tak więc jestem cała w skowronkach. Ha!
Pozdrawiam, Danuta

PS. Zapomniałam dodać, że Bogusia ma bardzo sympatyczną, przyjazną i - co najważniejsze - dobrze ułożoną sunię. Mimo, że czuję respekt przed psami, to Kaję odważyłam się pogłaskać.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Jeśli mogę to podpowiem coś o dziwaczkach .
Ja swoje przechowuję w piwnicy , ścinam po przekwitnięciu jak są w donicach i tak zostawiam na zimę , nie podlewam .Te które rosły w ziemi również ścinam i wkładam do donicy z ziemią .Wiosną zmieniam ziemię zasilam i to wszystko .Ja myślę ,że te z korzenia są ładniejsze ,
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”