No, udało mi się, przeszłam powolutku cały ogródek, przystanęłam przy wszystkich roślinkach, zadumałam się, jakie to podobne losy się nam przydarzyły, tylko Tobie ogródek wyrósł bliżej domu

, nawet bułki dokładnie oskubałam z maku

Masz przecudne róże, wszystkie po kolei i każda z osobna, a na lilie tak samo czekam z utęsknieniem, jak i Ty

.
Kołderka z liści na rabatach to chyba dobra rzecz przed zimą? Liście dębowe się długo rozkładają, wiosną nadal będą w całości, więc je sobie zbierzesz i już. Mają garbniki? No to co? W naturze leżą pod drzewami i jakoś nikomu to nie przeszkadza.
Też mam kłopot z żołędziami, a ostatnio wykopałam nawet cały magazyn żołędzi z jakiejś norki, pewno myszowate się szykują do zimy, a to co niezjedzone kiełkuje mi potem w najmniej oczekiwanych miejscach.
Też mam za krótką dobę, Jakoś tak praco- i czasochłonne hobby mi się trafiło... Szczególnie skubanie tych wszystkich maleńkich owocków, oddzielanie pestek, włosków, czy innych listków, żeby nie pływały po wierzchu nalewki

Ale potem jaka to radocha patrzeć pod światło, wąchać, smakować, mniam, mniam
A teraz kilka podpowiedzi w miarę moich skromnych możliwości:
- fasola ozdobna ma bardzo smaczne nasiona, wielkości jak Jaś, ale kolorowe, w gotowaniu lekko sinieją, ale smakują świetnie.
- dziwaczka można podobno przechować do wiosny, wykopuje się jak dalie, ale jeszcze tego nie próbowałam, bo mam go dopiero pierwszy raz (z własnego siewu!!!).
- nawozy jesienne promuje się po to, żeby wydłużyć sezon na sprzedaż produktów przemysłu chemicznego i wydatnie zwiększyć przychody ze sprzedaży. Ale na mnie nie zarobią :P
- nawóz koński do ściółkowania - jak najbardziej. Ale lilak, forsycja i jaśmin to jak chwasty, rosną i bez nawożenia

Nawet lepiej i zdrowiej rosną i kwitną, jeśli się o nie nie za bardzo dba, jeśli nawozisz, to mogą wyrosnąć za mocno i mieć kłopoty z przemarzaniem zimą.
- cebulowe pod drzewami? Chyba wszystkie dadzą sobie radę, kwitną kiedy drzewa nie mają jeszcze gęstej korony i światła mają dość, potem zamierają i cień im nie przeszkadza.
- lawenda koło róż? Sama tak posadziłam

Róże trzeba podlewać w dołki, w których je posadziłaś, a lawenda da sobie radę i bez podlewania.
- koniecznie zerknij do wątku
Stanowisko słoneczne, półcieniste, cieniste - definicja
Więcej problemów nie pamiętam

Masz po prostu piękny i bezproblemowy ogród