Mój wiejski świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój wiejski świat

Post »

Marysiu ale paka ;:oj , no to pewnie dziś wojujesz cały dzień z roślinkami ;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu ,piwonia łososiowa szczególnie wpada w oczy , piękna .U mnie w tym roku po przesadzeniu tylko jedna zakwitnie i jestem ciekawa która to będzie ? Mam nadzieję że do niedzieli nie przekwitnie . Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu śliczne piwonie ;:333
Moja sąsiadka ma kilka pięknych i bardzo starych piwonii :D Może jutro zrobię im zdjęcia. A ja mam dostać od niej sadzonki :heja
Dobrego odpoczynku ;:196
Pozdrawiam Alicja
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Dobrze Marysiu, że masz długi szaliczek, to wszystkie te cudowności bez problemu Ci się mieszczą. Piwonie dały popis, są piękne. Jarzynki międzynarodowe będziesz sobie chrupać, ale żeby tak mieć, to musi się chcieć ;:108 Biję pokłony dla Twojego chciejstwa ;:180 Kurczaczki pięknie rosną, widać, że nie ma dla nich rzeczy niemożliwych. Wszędzie wejdą, byle tylko brzuszki pełne były ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam ! wybaczcie ale coś strasznie mi się czas skurczył ;:oj Rano połączyłam kwokę z kurczętami z pozostałymi kurami i musiałam je obserwować. Na szczęście małe były bezpieczne, ale kury walczyły z kwoką. Kogut co chwile musiał interweniować, jakieś takie kurze zwyczaje. Potem co chwilę maluchy przełaziły rożnymi dziurkami i wrócić nie umiały, No to były łapanki Obrazek Byliśmy w Krakowie załatwić parę spraw i zrobić zakupy, po powrocie obiad i ogród do wieczora. Podgoniłam znowu prace, podlałam posadzone rośliny, bo nie uwierzycie ale u mnie już jest sucho ;:oj

Oto uciekinierzy

Obrazek

Obrazek

Martusiu już się kończy to co dobre i mam nadzieję że odpoczęłaś a kręgosłup wrócił do normy ;:333 Po powrocie uważaj żeby go nie przeciążyć Obrazek Nareszcie zobaczymy piwonie i Twoje róże! Czy dzisiaj to zielona noc czy jutro? Pozdrawiam cieplutko Obrazek

Obrazek

Witaj Asiu ;:196 Bardzo mi miło że mnie odwiedzasz ;:4 , a wiesz to dziwne, bo u mnie ta róża nawet nie ucierpiała po zimie. Nie musiałam jej specjalnie ciąć Obrazek
Kolkwicja to mój ukochany krzew, muszę ją rozmnożyć! Kurczaki mnie strasznie absorbują ;:202
Popatrz jak te pąki wszystkie rozkwitną ;:oj

Obrazek

Lidziu o tak praca wre, a oko na kurczaczki mamy obydwie z kwoką Obrazek Piwonie kwitną ale rok temu były piękniejsze. Niektóre mają mniejsze kwiaty, a inne mniej :wink: Jedynie ta ugina się pod wielkimi kwiatami

Obrazek

Dorotko już widzę że kwoka musiałaby walczyć o swoje maluchy z dziewczynkami ;:306 Masz tyle pięknych ptaszków, u mnie też ruch w domkach gniazdach, a od dzisiaj na czereśni. Nie wiem czy coś zjemy bo nawet nie czekają aż całkiem dojrzeją ;:222 Może masz i dwie piwonie, ale musisz przyznać że ładne ;:4
Maluchy w korycieObrazek

Obrazek

Aniu cóż co roku coś dosadzamy, buszujemy po szkółkach i po FO Obrazek Kupiłam kiedyś piwonię, która rośnie u mnie już chyba 5 lat i nie zakwitła. Co prawda już położyłam na niej krzyżyk i przesadziłam więc od nowa się przyjmuje Obrazek

Obrazek

Beatko wiem że się nie zgubiłaś, bo mam Cię na oku u Gosi ;:4 Doskonale rozumiem brak czasu, ale w zimie znowu nadrobimy zaległości towarzyskie Obrazek
U mnie też przez 2 dni ranki i wieczory były zimne, w dzień to tylko w słońcu mocno grzeje ;:3
Piękna piwonia, mam podobną ale w tym roku jakby mniejsza

Obrazek

Karolino kto chce to widzi Obrazek Tak to czas piwonii a zaczyna się różObrazek
Dla Ciebie R.r. Kórnik

Obrazek

Moniko ja zmieniam awatar, bo lubię zmianyObrazek Dziękuję za życzenia dla kurek ;:168 Dawałam raz jajeczko z pokrzywami, jajko zjadły a pokrzywy zostały Obrazek ale dostawały ser biały i jajko z grysikiem. Teraz poszły na wybieg i jedzą to co reszta, bo jak im rzuciłam coś ekstra to stare nioski zżarły Obrazek
Piwonie są kapryśne ;:131 Ta róża spodobała mi się w tym sezonie ;:333

Obrazek

Iwonko roślinki od Julci już wczoraj posadziłam, a dzisiaj robiłam porządek pod oknem kuchennym i na razie jest tak! To ściana południowo wschodnia i posadziłam tam winogrono, pewnie to nie wszystko. Dobrej nocy Obrazek

Obrazek

Elu życzę żeby piwonia powitała Cię jak pojedziesz na działkę Obrazek Ja już też widzę że chyba dwie będę musiała przesadzić. Pozdrawiam cieplutkoObrazek

Alu to jak stare i piękne to dbaj o nie! chociaż jak jutro masz dostać to nie wiem, bo to zupełnie nie czas na przesadzanie piwonii. Wzajemnie odpoczywaj i spokojnej nocy Obrazek

No to kończę zachodem słońca i mówię dobranoc!

Obrazek

-- 9 cze 2016, o 22:33 --

Alu zupełnie inaczej wyglądasz niż na kiedyś pokazywanych zdjęciach Obrazek Fajnie że możemy Cię poznać Obrazek

Iwonko bardzo Ci dziękuję za miłe słowa ;:196 Nie należę do osób odpoczywających, zawsze lubiłam nowości i próbowanie czego się tylko da. A skoro trafiłam do takiego świetnego towarzystwa to nie wypada inaczej ;:4

Jutro rano odwiedzę Wasz wątki, bo dzisiaj już niedługo idę ;:19
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu fajne masz te kurczaczki ;:333
Piwonie to ja sobie wybiorę teraz ,a we wrześniu spróbujemy wykopać :wink: bo jak wiesz to nie będzie takie proste .
Na tamtym zdjęciu byłam młodsza o prawie piętnaście lat .Zdjęcie w awatarku robiłam dzisiaj telefonem .
Twój szaliczek pieknie się rozrasta , tyle w nim piekności widziałam bardzo ładne irysy i piekną jarzmiankę ,a widoczek z bzem koralowym w tle bardzo w moim guście :D
Do jutra :wit
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Hej Marysiu :wit

Ja też mam różę Winchester Cathedral, ale u mnie jest całkiem biała. U Ciebie jest taka z poświatą różową, czy tylko na zdjęciu tak wyszło? U mnie tylko na etapie pąków jest ten kolor, a po rozwinięciu są śnieżnobiałe. Lubię ją, ale kwiaty bardzo krótko kwitną i pod krzakiem jest biały kobierzec z osypujących się płatków. :lol:
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu

Witam Cię z samego ranka . :wit

Wstałam tak wcześnie , bo dziś w nocy temperatura spadła do 2 C . Makabra !
Podlewam teraz pomidory , bo sucho im się zrobiło , a nie chciałam podlewać na noc .
Te w szklarni podlewają się same , bo mają już nawodnienie , te w gruncie na razie muszę podlawać przy pomocy konewki .
Marnie mi idzie w tym roku z pomidorami , od początku pod górkę . Jednak się nie poddaję i mam nadzieję , że może w sierpniu zjem swojego pomidorka .

Pozdrwaiam Cię serdecznie . ;:196

Swoją drogą to niezłe jazdy miałaś z drobiem . ;:333
Pozdrawiam, Beata.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie!

Alu w sierpniu nie będzie problemu podzielić piwonie, chyba że pani chce odkopać tylko część karpy :?: Może spróbujesz jeszcze raz wysiać jarzmiankę, tylko teraz już wiem że trzeba od razu po dojrzeniu nasion :D Ogród zaiste zagęszcza się ;:215

Kasiu moja Winchester Cathedral kupowana w markecie, ale z metką oryginalną ale pomyłki się zawsze zdarzają, nawet licencjonowane :D Jest zdecydowanie różowana i moje nie obsypuje się tak szybko, no nie bardzo wiem co według Ciebie znaczy krótko :D Będziesz miała okazję zobaczyć ją na żywo ;:168

Beatko 2 st. to niebezpiecznie ;:oj Ja też podlewam rano pomidory i to zależy od upału, ale co mniej więcej trzy dni, bo tak chyba Witek zalecał :D
Beatko ja też nie będę jadła wcześniej swoich pomidorów, ale co tam ważne żeby były i cieszyły, bo też miałam trochę przygód ;:215 Miłego weekendu Beatko ;:196

A wszystkim pogodnego piątku !
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Ale fajnie zwiewają kurczaki :tan Ja, wiejskie niegdyś dziecko, znam dobrze takie klimaty. Dopiero teraz po latach spędzonych w mieście człowiek je docenia i tak strasznie tęskni... O białym serze dla kur nie słyszałam.
Pozdrawiam z rana!
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Marysiu jak wrócę popołudniu do domu pstryknę fotkę i pokażę jak moja Winchester wygląda. Dokładnie nie śledziałam ile trwa żywot pojedynczego kwiatu, ale rotacja jest szybka w porównaniu z innymi różami jakie mam. Tak na oko, to chyba ze 2-3 dni i przekwitają. Ale cały czas pojawiają się nowe pączki, więc jest OK. :) Moja też kupiona w markecie, więc głowy nie dam, że to właśnie moja jest ta właściwa. Zapytałam, bo sama jestem ciekawa, czy mam to co myślałam, że mam, a wiadomo jak to w marketach bywa.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu kurczaczki rozczulające, ale szybciutko rosną więc za chwilkę w dziurki się nie zmieszczą i będzie spokój,
chyba,że nauczą się górą zwiewać ;:224
Fajnie wymyśliłaś z tym winogronem pod kuchennym oknem ;:333 Winorośl na ścianę, a w dole zioła z przewagą lawendy ,by muchy z podwórza nie znalazły drogi do środka ;:333
Patrząc na twój ogród stwierdzam, ze mam jeszcze miejsce, takiej gęstwiny nie mam, fajnie to wygląda i nawet jak chwast się zdarzy , to właśnie tak miało być ;:215
Miłego dnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moniko może kiedyś wrócisz do wiejskiego życia, ja miastowe dziecko na stare lata rozkoszuje się wiejskim życiem znanym z wakacji :D Kurczaczkom daje zwykły ser twarogowy i uwielbiają go, a kwoka rozdrabnia większe kawałki :D Teraz jak są razem nie mam szans dawać maluchom coś innego niż wszystkim kurakom :D

Kasiu to obydwie jesteśmy w tej samej sytuacji. Mam parę białych róż, więc jak nawet ta nie jest prawdziwą WC to nie szkodzi i tak jest cudna :D Moja jest drugi rok i jest małym krzaczkiem. Według moich obserwacji róża pokazuje co potrafi dopiero w 3 roku.

Julciu jak podrosną na tyle, żeby górą pokonywać ogrodzenie to będę podcinać lotki :D
Podokienna grządka była od malowania elewacji brzydką wizytówką i tak sobie wymyśliłam, bo tam jest bardzo sucho. Muchy to do kuchni nie mają szans wlecieć bo na wszystkich uchylnych oknach w domu mam moskitiery, ale lawendy mi się podobają :uszy
Wśród rzadko sadzonych roślin łatwo wyplewić chwasty, a przy takim gąszczu jest to często niemożliwe ;:222
Szybkiego piątku Julciu i na działeczkę ;:196
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O tak na pewno walka by się toczyła :;230 a nawet bitwa.;:134 . Czereśni nie mam, u mnie zżerane są truskawki ;:306 . Pewnie, że dwie cudowne i jeszcze jedna ma rozkwitnąć, ale w przyszłym roku chyba jakieś czary będę odprawiała, żeby wszystkie zakwitły :wink: .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne róże. ;:167
To i moje piwonie kiedyś zakwitną.Może szybciej niż za pięć lat :roll:
Fajne te maluszki masz :D
Dawno takie na żywo oglądałam.Nie ma gdzie, po prostu :wink: