Leśny ogród Eli -2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

justynaz pisze:Elu pięknie tu u Ciebie. Podobają mi się zimowe zdjęcia, no i oczywiście liliowców. Musisz ich miec chyba dużo i lubić je. Mi się rownież podobaja.Pozdrawiam
Witaj Justynko w moim leśnym zkątku, fajnie, że wpadłaś z wizytą :wit

Obrazek

Bardzo mi miło, że Ci się u mnie podoba :D Liliowce są wyjątkowo piękne, a niewymagające, dlatego warte są miłości, którą tu na forum już wiele osób się zaraziło ;:166 :wink:
Mam około 35 odmian i już się nie mogę lata doczekac, żeby im popstrykac fotki.... :lol: :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

iga23 pisze:No to spróbuję jak będę w domu na moich prymulkach, zobaczymy jak wyjdą zdjątka.
Kiedy będą takie widoki na żywo??
Próbuj, 'przylecę' pooglądac... :wink:
Też już mi tęskno do lata i kolorów..... :(
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Co nieco na osłodę smutków.... ;:3

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ellu, liliowce cudo!!!
Ty także masz piaseczek, prawda? Napisz proszę jak sadzisz liliowce, tzn. jak duży dół przed posadzeniem kopiesz i czym go wypełniasz. Ja posadzę pierwsze tej wiosny i nie chciałabym popełnić błędu. Wiem też, że mam pędraki. Orientujesz się może, czy one mogą zagrozić liliowcom? Pewnie tak :(
A jak to jest z tym jednym dniem, to znaczy, że jeden kwiat faktycznie tylko od świtu do zmierzchu kwitnie? A co potem z nim się dzieje, spada? Czy taki przekwitnięty wisi? Ile mniej więcej kwiatów wydaje taki liliowiec w sezonie? W jakich miesiącach kwitnie?
Przepraszam, że tak męczę :oops: , ale wiosna zbliża się wielkimi krokami, a ja "wiem, że nic nie wiem" :cry:
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Ojej jakie piękne falbanki!! Znalazłam na ogrodzie metkę od cytrynowego a na niej tylko HEMEROKALIS. A nie był tani.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Elu bardzo mi się podobają zdjęcia letnich kwiatów.....ładnie je utrwaliłaś. :P Zdjęcia z Hortulusa też świetne bo i miejsce cudne- dzięki za zdjęcia. :D
Ja jednak chciałam dopytać o macierzankę piaskową.....ciekawa jestem czy taką ładną uzyskałaś z siewu czy miałaś gotowe sadzonki. A jeżeli z siewu to ile spotrzebowałaś i jak się przyjmowała. Ja co prawda mam już kupione paczki nasionek ale jeżeli byłby z tym problem to nabędę sadzonki. Mam sam piach i myślę, że macierzanka spełni swoją rolę. I jeszcze jedno jeżeli pozwolisz czy lepiej wychodzą obsiane większe powierzchnie czy raczej takie "plackowate".
Dzięki ;:197
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Elu ten pierwszy liliowiec jest super !
Wiesz jak się nazywa ?
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziewczyny, dzisiaj otrzymałam z Fotosika niezbyt przyjemną wiadomośc tej treści (tekst wybrany):

"Od pierwszego lutego rozpoczynamy egzekwowanie zapisu regulaminu dotyczącego limitu transferu danych (par II pkt. 27 i 28).

Zgodnie z regulaminem mamy prawo usuwać zdjęcia lub zaproponować opłaty za transfer przekraczający kilkukrotność średniej w serwisie. Dzisiaj ustalamy limity na poziomie kilkadziesiąt razy przekraczającym średni transfer. Musimy to zrobić gdyż niewielki ułamek procenta użytkowników obciąża nasze serwery zmuszając nas do ponoszenie wydatków oraz przeszkadza pozostałym w wygodnym korzystaniu z serwisu.

Jeśli nie zgodzisz się na regulowanie opłat za dodatkowy transfer, po przekroczeniu limitu Twoje zdjęcia będą usuwane sukcesywnie, począwszy od tych generujących największy ruch. Do opłat liczymy tylko Twój ruch pochodzący spoza serwisu Fotosik - tzw. hotlinkowanie. Jeśli Twoje zdjęcia są oglądane na Fotosiku nie liczymy tego do limitu transferu!

Możesz ograniczyć transfer i rachunki zamieszczając w serwisach czy na aukcjach mniejsze zdjęcia lub bardziej skompresowane. Możesz zamieszczać miniaturki czy wersje średnie zdjęć podlinkowane do pełnego formatu. Możesz w ten sposób zaoszczędzić większość transferu. Jeśli dodasz link bezpośrednio do zdjęcia dużego formatu - takie zdjęcie generuje największy ruch. "

Wygląda na to, że trzeba będzie, niestety, płacic za fajną zabawę, która do tej pory była darmowa.... :evil: :evil: :evil:

I co Wy na to moje miłe Panie :?: :?: :evil:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja z wiosną miałam się rozkręcić, zwłaszcza, ze potrzebowałam rad co do zakładania ogrodu :(
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Może znacie jakiś sensowny (czyli darmowy) serwis z możliwością dodawania zdjęc na inne fora :?:

Zarejestrowałam się też w 'tapetosiku', ale ostatnio nie mogę się do niego w ogóle zalogowac :evil: :roll: Czy ktoś ma też taki problem z logowaniem do tego serwisu :?:

Muszę coś szybko wymyślic, bo mam już przekroczony transfer w Fotosiku do lutego, więc nici z wklejania fotek w temacie :!: :!: :!: ;:161 ;:214

Będę wdzięczna za podpowiedź ;:196
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kubanki pisze:Ellu, liliowce cudo!!!
Ty także masz piaseczek, prawda? Napisz proszę jak sadzisz liliowce, tzn. jak duży dół przed posadzeniem kopiesz i czym go wypełniasz. Ja posadzę pierwsze tej wiosny i nie chciałabym popełnić błędu. Wiem też, że mam pędraki. Orientujesz się może, czy one mogą zagrozić liliowcom? Pewnie tak :(
A jak to jest z tym jednym dniem, to znaczy, że jeden kwiat faktycznie tylko od świtu do zmierzchu kwitnie? A co potem z nim się dzieje, spada? Czy taki przekwitnięty wisi? Ile mniej więcej kwiatów wydaje taki liliowiec w sezonie? W jakich miesiącach kwitnie?
Przepraszam, że tak męczę :oops: , ale wiosna zbliża się wielkimi krokami, a ja "wiem, że nic nie wiem" :cry:
Aniu, mam suchutki, bardzo drobny piaseczek :( Żeby stworzyc dobre warunki rozwoju roślinom wybrałam niemal w 100% ten suchy piach na rabatach w moim królestwie, na głębokośc od 50 - 70 cm i zastąpiłam go żyzną ziemią. Zastosowałam też ściółkę żeby zatrzymac wilgoc w glebie. Do tej lepszej ziemi mam posadzone np. hosty i liliowce. U mnie też występują pędraki, przy usuwaniu piachu nieraz się trafiały. Są szkodliwe nie tylko dla liliowców.
Podobno najskuteczniejszym sposobem na nie są nicienie.
Tu możesz o tych metodach poczytac:

http://www.szkodniki.ogrod-gardener.pl/1/1/pedraki.php

Kwiat liliowca jest najbardziej dekoracyjny pierwszego dnia, na drugi dzień może się jeszcze utrzymac rozwinięty mniej więcej do południa, później stopniowo przekwita i zasycha, i taki, niezbyt dekoracyjny, dośc długo się utrzymuje, dlatego lepiej go obciąc.
Ilośc kwiatów jest zależna m.in. od odmiany np. nowe (te drogaśne) mają nawet po 35 pąków na pędzie :!:
Najwcześniejsze liliowce kwitną już w maju, normalna pora kwitnienia to lipiec, niektóre powtarzają kwitnienie, w okresie kwitnienia potrzebują więcej wilgoci.

Aniu , wcale mnie nie męczysz :D Będzie mi miło jeśli Ci w jakikolwiek sposób pomogłam :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

iga23 pisze:Ojej jakie piękne falbanki!! Znalazłam na ogrodzie metkę od cytrynowego a na niej tylko HEMEROKALIS. A nie był tani.
To nadal ...'wiemy, że nic nie wiemy'... :?
Prawda, że pięknie wyglądają liliowce 'ubrane' w 'spódniczki z falbankami' :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elizabetka pisze:Elu bardzo mi się podobają zdjęcia letnich kwiatów.....ładnie je utrwaliłaś. :P Zdjęcia z Hortulusa też świetne bo i miejsce cudne- dzięki za zdjęcia. :D
Ja jednak chciałam dopytać o macierzankę piaskową.....ciekawa jestem czy taką ładną uzyskałaś z siewu czy miałaś gotowe sadzonki. A jeżeli z siewu to ile spotrzebowałaś i jak się przyjmowała. Ja co prawda mam już kupione paczki nasionek ale jeżeli byłby z tym problem to nabędę sadzonki. Mam sam piach i myślę, że macierzanka spełni swoją rolę. I jeszcze jedno jeżeli pozwolisz czy lepiej wychodzą obsiane większe powierzchnie czy raczej takie "plackowate". Dzięki ;:197
Witaj Elu, fajnie, że wpadłaś z wizytą :wit
Bardzo mi miło, że moje fotki Ci się podobają, dzięki za pochwały :D :oops:
Cieszę się też, że pospacerowałaś wirtualnie ścieżkami ogrodu Hortulus, które i ja kiedyś przemierzyłam i sprawiło Ci to przyjemnośc ;:228

Co do macierzanki, to wszystkie kupiłam z rozsady i później rozmnożyłam. Macierzanka dobrze się czuje na piasku i nie lubi długotrwałych opadów i nadmiaru wody w podłożu. Nie obsiewałam większych powierzchni, więc się na ten temat nie będę wymądrzała, ale widziałam spore połacie obsadzone macierzanką w Świerklańcu i całkiem fajnie to wyglądało. U mnie, jak widac raczej 'plackami' rosną, ale jak każda roślina dążą do zajmowania coraz większej powierzchni ;:228

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gabriela pisze:Elu ten pierwszy liliowiec jest super !
Wiesz jak się nazywa ?
Gabi, to 'Darla Anita', którą już nieraz pokazywałam :D
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Ellu, dzięki za odpowiedź. Czyli trzeba szykować kasę na nicienie i dobrą ziemię :) Wydaje mi się, że rośliny na skalniaku są podjadane przez te paskudne pędraki. I na skarpie co gorsza, a tam nie będę już na pewno przekopywać ziemi.
Twoje niziutkie macierzanki są piękne. Jeśli kiedyś będziesz je ograniczać, to bardzo proszę o pamięć. Ja kupowałam wiosną sadzonki, ale mam same kępiaste i dość wysokie. Tylko od cioci z ogrodu jedną taką małą mi się udało zdobyć.
Dostałam z fotosika takiego samego maila. Przekraczam nieznacznie ten limit. Mąż mówi, że to nie liczba wklejonych zdjęć się liczy, tylko liczba ich odsłon przez innych użytkowników. Jeśli zdjęcie ma 100kB i obejrzy je 100 osób to jest 10MB. A jak masz 100 zdjęć, to jeszcze razy 100, czyli 1GB. Więc dość łatwo to przekroczyć, zwłaszcza jak się robi takie zdjęcia jak Ty.
Mąż zrobi mi rozpoznanie, gdzie wstawiać zdjęcia i jak będę wiedziała to dam znać. Wbrew pozorom, to nie wyszłoby drogo na fotosiku, bo za 1GB liczą sobie bodajże 1,5zł. Za 47zł rocznie proponują 3 GB miesięcznego transferu.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”