Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ładne storczyki. 1 Phal. ma chyba kropki na lisciach. on kwitnie?
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusia, masz rację, jeden phalaenopsis ma kropkowane liście i widziałam kwiaty u jego kolegi, bo mój już był przekwitnięty, ale za to miał lepszy stan zdrowotny. Jego kwiaty były drobne, lila różowe z ciemniejszą fioletową warżką. To chyba taki sam jak kiedyś opisywałaś i chyba taki jaki masz?

Tylko tak właściwie naszły mnie wątpliwości, czy to w ogóle jest Phalaenopsis? Może to jakaś wersja mieszańca x Doritaenopsis? Jakoś dużo tych kwiatów i pędów i te kwiaty takie drobniutkie max 3,5 cm, a liście raczej jak normalny Phalaenopsis.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Grażynko, pałeczek nie stosowałam,jakoś nie mam pewności, co do ich skuteczności przy storczykach, chodzi mi o specyficzny sposób ich podlewania i o przeważnie suche podłoże. Ale może jednak wypróbuję, bo naprawdę martwię się o swoje kwiaty, z którymi do tej pory nie miałam żadnych problemów. A wełnowiec właśnie przywędrował do mnie z ostatnim kwiacianianym nabytkiem.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mam 3 Phal. z kropkowanymi listkami (każdy jest inny), ale nie wiem, czy sa takie jak twój. ale twój też może kiedyś zakwitnie.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS pisze:Grażynko, pałeczek nie stosowałam,jakoś nie mam pewności, co do ich skuteczności przy storczykach, chodzi mi o specyficzny sposób ich podlewania i o przeważnie suche podłoże. Ale może jednak wypróbuję, bo naprawdę martwię się o swoje kwiaty, z którymi do tej pory nie miałam żadnych problemów. A wełnowiec właśnie przywędrował do mnie z ostatnim kwiacianianym nabytkiem.
Ja stosowałam już te pałeczki u różnych storczyków w ilości 1/2 szt na doniczkę i nie widziałam, żeby im szkodziły, a fauny nie było wtedy- teraz zresztą też nie ma. Tylko do sabotków chyba raczej nie należy ich dawać, bo one są wrażliwe na nawożenie.

Dusia, mam nadzieję, że kwiaty zobaczę, bo widać już wyraźnie, że przedłuża pęd.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to jak przedłuża to może puścić pąki.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak wyglądało, że pędzik zakończy się pąkiem, ale na razie jest strasznie malusi. A w ogóle to okazało się, że musiałam go wyjć z doniczki i włożyć w nowe podłoże, bo zauważyłam ślady pleśni w środku doniczki i jednego jakiegoś robala skorkowatego. Po wyjęciu storczyka okazało się, że ma sporo podgniłych korzeni i mocno połamanych, chyba ktoś go wciskał nieumiejętnie do doniczki, a podłoże było strasznie mokre. Musiałam mu wszystko powycinać i zdezynfekować rany węglem. Robala wypłukałam wodą. Teraz storczyk się reanimuje i obawiam się, że może mu to zaszkodzić na ewentualny rozwój pędzika. :(
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Snieżko :P
... nie przejmuj się ;:24 *pędzikiem*, ważne, zeby storczyk złapał troszkę świeżego oddechu.
To nowe , czy korzeń, czy pęd , będzie dla Ciebie najlepszym wskażnikiem witalności rośliny.
Moment podjęcia życia będzie na pewno zauważalny
A ...wymiana podłoża...jest zawsze wskazana na *swoje*,to daje gwarancję ,ze przynajmniej po tej stronie będzie mniej niespodzianek.
Oczywiście w odpowiednim momencie robimy przesiadki. Ale.. czasami konieczne na już!, gdy podejmujemy działania ratunkowe .Tak jak na przykładzie Twojego storczyka.

powodzenia J ;:76 VANKA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jovanko za słowa wsparcia. Mam nadzieję, że moje działania wyjdą na dobre storczykowi, a kiedyś może odwdzięczy się kwitnieniem. :)
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tak wyglądał ostatnio mój pędzik na dendrobium ,Anna Green'.

Obrazek

Niestety R otworzyła ostatnio okno w czasie mniusowych temperatur i górne pączki chyba zmarzły, bo już zzółkły.
Ale i tak się cieszę, że udało mi się go doprowadzić do takiego stanu, po kilkumiesięcznej przerwie.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Sliczne to dendrobium, jedno z moich faworytöw. Jak sie rozwinie to bardzo prosze o fotki.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok. Jolu, na pewno zamieszczę fotki.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

śnieżka pisze:Dusia, masz rację, jeden phalaenopsis ma kropkowane liście i widziałam kwiaty u jego kolegi, bo mój już był przekwitnięty, ale za to miał lepszy stan zdrowotny. Jego kwiaty były drobne, lila różowe z ciemniejszą fioletową warżką. To chyba taki sam jak kiedyś opisywałaś i chyba taki jaki masz?
Grażyno, jeśli kwiaty były podobne do ...
Obrazek Obrazek ... to wiedz, że to jest bardzo żywotna hybryda - czego życzę :) . U mnie przeszła bardzo "dzielnie" operację chirurgiczną i szybko rośnie jej pęd kwiatowy ;:333
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu- kwiaty, które znalazłam w doniczce były już przekwitnięte, ale też niezbyt duże. Obok mojego stał drugi egzemplarzw z takimi samymi nakrapianymi liśćmi jeszcze kwitnący i jego kwiaty były w kolorze blado lila i z ciemniejszą warżką- bardzo podobne do tych na Twoim zdjęciu. Mam nadzieję, że mój będzie taki sam. na razie trwa ostra reanimacja pod namiotem foliowym.
Życzę Ci Basiu, żeby ładnie i szybko rósł nowy pędzik i miał dużo kwiatów, żeby ładnie i długo kwitły. A fotkami chyba się pochwalisz?
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Brr, jak najdalej od wełnowców i wszelkiej innej zarazy! ;) Znam ten ból, bo sama już kilka razy zostawiłam w sklepie takie piękne, oryginalne, wymarzone, ale zarażone czymś okazy. Czasem jestem bliska złamania się, myślę "eee, dam radę, wytępię, co tam robactwo jak taki piękny kwiatek" ale wiem, że nie warto.
Ostatnio przywlokłam sobie (nieświadomie) ziemiórki i choć niby one nie takie najgorsze, nie mogę sobie z nimi dać rady już miesiąc :x Mam tylko nadzieję, że jak się to skończy, to będzie spokój na dłuugo..

A co do tych kropeczek na listkach- piękne są, też mi się marzą takie i podejrzewam że jak spotkam, to kupię bez względu na kolor kwiatów. Trzymam kciuki za Twojego, żeby szybko się dźwignął po zabiegu i pokazał swoje kolorki :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”