Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Storczykowa, nawet miałam ochotę napisać maila do tego kogoś z prośbą o korektę, ale... chyba odpuszczę, co się będę wtrącać... :?
Elizabett, dzięki, szczerze mówiąc to zawsze mam obawy że przynudzam :oops: , dobrze, że chociaż Ciebie nie :lol:
Gdy o czymś piszę, każdy szczegół wydaje mi się ważny, no i potem wychodzą mi takie długaśne epistoły, które pewnie większość pomija... ;:60 Ale cóż, stwierdziłam, że nawet jeśli nie będę miała super popularnego wątku, to za to jaką dokumentację! Zajrzę po roku a tu historia każdej plamki opisana w trzech odcinkach... ;)
Życzę Ci zatem "kropka", no i obyś w porę dojrzała wszelkie potencjalne problemy, a najlepiej żeby ich wcale nie było!

Blue Monkey, on jest właśnie taki drobniutki, biały- przeciętnej wielkości- specjalnie zrobiłam to zdjęcie, żeby było widać co miałam na myśli mówiąc "dość rachityczny" ;) Dla mnie, przyzwyczajonej do większych okazów, wyglądał na słabego i zaniedbanego, ale kto wie, może to właśnie takie mini... :) Ale musi jednak być w formie, bo widać już wyrażnie że będzie przedłużał pęd, na razie o 2 pączki- hurrej! :)
Gratuluję zakończonej sesji!!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U moich storczyków ewidentna wiosna :)

Gdzie nie zajrzę, same dobroci:
-zdechlaczek kupiony za 3zł puszcza nie tylko listek ale i korzonek (teoretycznie mógłby być też pędem, ale raczej nie wyglada, no i mam nadzieję że ten kwiatek nie jest na tyle nierozsądny ;) ),
-mój "najtrudniejszy przypadek", reanimant z którym nie mogłam dać sobie rady od września, w końcu odbija na dobre (tfu, tfu!),
-żółty falek w drobne czerwone kropeczki nie dość że kwitnie już 4 miesiące i nie zamierza przestać, to puszcza jeszcze listek i przedłuża korzonki,
-Pink Panter przedłuża kwitnący pęd,
-ostatni nabytek- ten maluszek z obi- przedłuża pęd,
-bordo chyba też będzie przedłużał pęd- to byłby już trzeci raz (niestety ta jego plama na rdzeniu jakaś niewyraźna...),
-żółty ze środkiem biskupim przedłuża oba pędy,
-wypustka na moim falku w typie Ever Spring Prince Amigo raczej na pewno jest pędem- moim 1-wszym własnej hodowli- yuppie! :tan (tylko niemal stoi w miejscu, jak nie przyspieszy to kwiaty będą za 3 lata :? ),
-taki biedak z allegro co długo miał miękkie liście i był do nieczego, ma już 6 paków na jednym pędziku i wiąże pąki na drugim, w ogóle rośnie jak szalony- listek, korzonki, te 2 odbicia z pędów- jedyny mój storczyk który rośnie w przyzwoitym tempie, wigor go aż rozsadza, ciekawskie korzonki już wyszły poza doniczkę,
-inny z allegro- bladożółty nie kwitnie ale rozwija 2 listki i ma mnóstwo "ciekawskich" korzonków rosnących do góry- uroczo to wyglada!
-pozostałe mają drobniejsze sukcesy ale coś tam się da wyszukać, jakiś rosnący pączek, korzonek...

Kurcze, ile radości mi dają te kwiatki, nigdy bym nie pomyślała że tak się wciągnę, oglądam je i fruwam z radości. Pisałam to już..?- idealna kuracja antydepresyjna! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

Zgadzam sie z tobą kwiatki te daja dużo radości, zwłaszcza gdy "coś" nowego im wyrasta, ja także sie ciesze gdy zauważe to "cos" nowego, także nie przypuszczałabym nidgy że tak się wciągnę i że sprawią one mi tyle przyjemności- polecam każdemu jako hobby oraz na poprawę nastroju :P u mnie to naprawde działa- jak widzę nie tylko u mnie :wink: oczywiscie gratuluje sukcesów :)
gelka
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Agita pisze: Kurcze, ile radości mi dają te kwiatki, nigdy bym nie pomyślała że tak się wciągnę, oglądam je i fruwam z radości. Pisałam to już..?- idealna kuracja antydepresyjna! :)
he he mam to samo ;)
nigdy mnie roślinki nie pociągały, grzebanie w ziemi itd. a teraz - mam już plan na rośliny balkonowe i chciałabym wsadzić różę w ogrodzie. teściowa chyba najbardziej zdziwiona (ona z racji wieku odpuściła ogródek i nie bawi się w ozdabianie balkonów)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Wiosna,wiosna... tuż,tuż :lol:
Gratuluję "własnego dziecka"(pędziku) :!: :shock: :!:
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

gartuluję pierworodnego pędziku :D :lol: :lol:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aga widzę, że Twoje storczyki naprawdę poczuły wiosnę, jak zakwitną na tych wszystkich przedłużeniach i dołączy do nich ten nowy pęd, to będzie cudnie :D
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od wczoraj mam w końcu Nomolt na te wstrętne ziemiórki, z którymi dotąd walczę- było już baaardzo optymistycznie, widziałam 2-3 muchy dziennie, myślałam że może jakimś cudem same się wyniosą, a teraz chyba poczuły wiosnę- znów wysyp i łapię po 10 do kilkunastu na dzień tylko ręcznie (trochę się nimi uganiam, jak tylko zobaczę, nie odpuszczam :P ), a przecież coś tam się jeszcze łapie na lepy.

Mam też Biosept i Miedzian. Ten pierwszy przyda mi się do wszystkich, zamierzam je wzmacniać małymi dawkami, a oprócz tego razem z tym drugim posłuży do ratowania mojej bidy bordo. Pisałam tu na poczatku stycznia o dziwnej plamie, która niestety okazała się chorobą (szczegóły tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19930). Przykra sprawa, mam nadzieję, że walka będzie zwycięska. To jeden z moich najładniejszych storczyków :(

Stwierdzam, że storczyki to nie jest jednak tanie hobby. Cena za kwiatek to tylko niewinny początek (a nie sa to przecież tanie roslinki!). Potem się zaczyna, od podłozy, odżywek, wody destylowanej, spagnum itp, do- prędzej czy później- chemii. Ja od wrzesnia- bo wtedy się na dobre zaczęło- zakupiłam już 4 różne środki na grzyby, 2 na ziemiórki, plus Asahi. Na te "niezbędne dodatki" poszło co najmniej drugie tyle co na storczyki. Że nie wspomnę o osłonkach...
Mąż zaczyna powoli kręcić nosem... Ja też czasem jak mnie otrzeźwi myślę: kurcze, przesada! Jakby nie patrzeć, wciąż jesteśmy na dorobku, spłacamy kredyt itd, staramy się żyć oszczędnie, a tu ups, Agita wymyśliła sobie pasje..!

Mimo to, czekam na Walentynki. Bardzo! ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę się pochwalić moją słodką walentynką..! :) To miniaturka, jestem w niej zakochana po uszy- taka radosna i wyglada jak namalowana kredkami ;)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Sympatyczne kolory :)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

ładna, taka kolorowa :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

cudna walentynka, ja mam takiego samego, niedawno kupilam jest idnetyczny Obrazek
gelka
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Śliczności :P też mam takie mini już jakiś czas, ale jeszcze u mnie nie zakwitło, choć wypuszcza nowe listki i korzonki :wink:
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Miniaturka słodka jak landrynka :D
Gratuluję męża(jeśli to tylko jego wybór)-ja wolałam nie ryzykować :lol: :wink:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Agnieszko, Walentynka przesłodka :wink: faktycznie jak pokolorowana kredkami :lol:
Niech Ci dłuuuugo kwitnie :!:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”