Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Post »

Magda, ja nie uważam, że fajnie, bo one też drenują portfel. ;:223 A ja już tych fiołów mam za dużo. Jednak fajnie wyglądają w orchidarium, więc chcę, aby kilka rosło.
Za wiele mi podałaś, ale dziękuję, że się starałaś ;:180 . Dzięki temu wątkowi znalazłam sklep internetowy i może tam coś więcej wyczytam. Bo w orchidarium jednak panuje większa wilgotność. A nie wszystkie to lubią. Te z kutnerem to na pewno znoszą suszę, więc one niekoniecznie.
Robisz przepiękne zdjęcia wszystkich roślin, nie tylko oplątw. Nawet te zwykłe w Twoim obiektywie wyglądają cudownie. ;:108
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Aniu, Ty mnie nie wkręcaj ;:14 , doskonale to robię sama ;:223 .
A tak na poważnie miałam xerographica, bardzo ją lubiłam i chyba to od niej zacznę zakupy. ;:224
Droga jest, ale jak spadać to z wysokiego konia :;230
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiecie,trzeba pozbierać osobniki gatunku ludzkiego,które też mają oplątwy.Ciekawiej będzie ;:172
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu, jak 'moja' fasciculata? ;:168 . Poopowiadaj też o innych, proszę ;:108 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

Fasciculata tak na oko to nic a nic ;) teraz pęd kwiatowy ma około 10-11 cm długości i się nie zmienia w widoczny sposób :) ma swoje tępo życia i za nic w świecie się go nie przyśpieszy ... :) A inne:to z takich nowości odkryłam, że caput-medusae puszcza młodą. A tak wogle to jakieś ptaki (stawiam na sikorki, ale podejrzane są również wróble) zrobiły mi dziurę w liściu caput-medusae i nadszarpały liścia brzoskwiniowej!!!! (nie mam pojęcia jak odstarszyć od nich ptaki...) Zdjęć już dziś nie zrobię bo za ciemno.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Uwielbiam te roślinki, były moją wielką miłością z którą niestety musiałam się rozstać.
Agata
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozstać tak na stałe? Oj, szkoda..., może warto wrócić?
Ja też do nich wróciłam po tym jak kiedyś te moje stare przemroziłam .... ;/

Nie ma potrzeby cytować jeśli odpowiadamy bezpośrednio. Usunęłam. /Iwona
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Teraz odbudowuje domowe, potem przyjdzie czas na odtworzenie ( ale już nie w takiej ilości gatunków i odmian) storczyków. Góra dwa orchidaria. I tak myślę że jeszcze jedno z nich pójdzie pod oplątwy. Kiedyś przywoziłam je z Czech
Agata
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kawałek oplątwowej historii ...

T. fasciculata w zasadzie bez większych zmian, choć może mam lekkie wrażenie że pęd kwiatowy ma jakby bardziej wyraźniejsze kolory: czerwono-żółto-zielone. A może mi się wydaje, i jest to kwestią światła i zroszenia... ?

Obrazek

Ale zato T. stricta ruszyła z kopyta normalnie i pęd kwiatowy zaczął się zdecydowanie i szybko wydłużać :) No i w kąciku jednego z liści dostrzegłam takie małe "coś" - czyli panienka będzie się rozkrzewiała od razu :D super. Bo ani fasciculata, ani przekwitnięta już teunifolia ani myślą póki co ...

Obrazek

Obrazek

Pokazywałam już zdjęcia młodych T. harrisi, a że nic się nie zmieniło to nowej fotki nie ma. Obfociłam zaś dwa egzemplarze co mam. Były praktycznie identyczne (choć jeden kupiony wcześniej drugi później), a teraz jedna rozetka zrobiła się jakby bardziej zwarta, koloru nabrała, no i ma 3 młode:
Obrazek

druga zaś, dalej jest srebrzysta, choć lekkie rumieńce też ma, a jej rozeta zdecydowanie bardziej w górę rośnie. Czyli może ta pierwsza planuje zakwitnąć?? a może ta druga... ?? czas pokaże... ;)
Obrazek

U aeranthos rosną sobie pomalutku młode, trzy pędy idą :) Choć mateczna roślinka zdecydowanie zżółkła i jakby jej coś brakowało...
Obrazek

A tu tak dla porównania zdjęcia jak różne tempo mają wzrostu młode na jednej roślinie matce... Tak jakby jedno młode przejmowało więcej składników i przez to rosło zdecydowanie szybciej. Na zdjęciu ionatha i argentea.

Obrazek

Obrazek

Mała T. butzii też nie próżnuje i ma już ponad 7 cm długości :)

Obrazek

T. teunifolia co prawda przekwitła, ale dalej wygląda dość ciekawie. Czekam cierpliwie aż raczy się rozkrzewić :)

Obrazek

Obrazek

cdn ... :)
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu,one są śliczne ;:138 A co ewie i mi może się dziać z tą pruinosą?Ja jej pięc listków obrałem,a ona taka miękka jest ;:219
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miękka?? może miała za mokro??? nie powinna być miękka ... hm
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniale rosną i kwitną.

Cudowna T. teunifolia :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No własnie....chyba jutro wezmę na spacer ją,niech sie osuszy,i jak mama będzie cos gotować,to ją nad garnkiem potrzymam :;230
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś tak mi plagiotrophica zmiękła, i też jej kilka lisci oderwałam... Ale potem przesuszyłam mocniej, i zaczęłam ją mniej pryskać, i żyje, i rośnie, choć zawiązany pęd kwiatowy jakby przestał rosnąć, rośnie za to młoda :) :) No i generalnie służy im bycie na dworze :)
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No,to ma kwarantannę na wode na tydzień ;:108 Za to fifi pije za 5....Zanurzam ją wwodzie,a po 5 minutach juz sucha :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”