Mój pierwszy warzywniak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p
Od: 24 sty 2013, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój pierwszy warzywniak

Post »

Kasiu,co Ty będziesz robiła z taką masą pomidorów?
Ja posadzę może parę krzaczków, ale w gruncie, może mi doradzisz z tych bardziej znanych co kupic,bo w sianie nasionek nie chce mi się bawić :D
pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli szklarnię masz ogrzewaną, to możesz pomidory do niej posiać wcześniej ;:333 . Jeżeli nie, to musisz wziąć pod uwagę, że przy przymrozku poniżej -5 st.C w szklarni też mogą pomidory podmarznąć ;:145 . A więc trzeba jakoś zapewnić podgrzewanie szklarni, albo dać dodatkowe przykrycie sadzonkom :roll: .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

cydynka pisze:Kasiu,co Ty będziesz robiła z taką masą pomidorów?
po jednym krzaczku tylko wysadzę do gruntu i szklarni, wybiorę najlepszego i będę go siać co roku :D
cydynka pisze:Ja posadzę może parę krzaczków, ale w gruncie, może mi doradzisz z tych bardziej znanych co kupic,bo w sianie nasionek nie chce mi się bawić :D
nie będziesz robiła rozsady? chcesz kupić gotowe sadzonki?
Najbardziej popularnym jest chyba bawole serce, ogólnie pytaj o malinowe o ile preferujesz słodkości ;:oj sama w ubiegłym roku pierwszy raz siałam więc nie znam za wiele odmian, myślę że na forum znajdziesz sporo polecanych odmian i na pewno wybierzesz coś dla siebie.
Polecam ten wątek:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=46445

jode22 chyba połowa lutego będzie ok, 6m2 ogrzeję chyba zniczem ;:131
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p

Post »

Kasiu a jak zrobić samemu rozsadę pomidora?
Czy bez szklarni da rade to zrobic?
Mam tylko małą 4 półkową szklarenke taką na rozsady,czy cos takiego wystarczy?
Doradz mi to może spróbuję zawalczyc z pomidorem:)) :)
pozdrawiam Monika
kwapisz_ogrod
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 sty 2013, o 09:13

Post »

cydynka pisze:Kasiu,co Ty będziesz robiła z taką masą pomidorów?
Jak to co - z całą pewnością zje ;:36
A jak nie zje to rozda :lol:
U mnie w poprzednim sezonie w tunelu było ponad 100 (słownie: sto) krzaków pomidorów ożarowskich i żywiła się tym cała rodzina bliższa i dalsza. Jeszcze mam w piwnicy kilkadziesiąt słoików przecieru. A ostatnie świeże pomidorki jedliśmy chyba miesiąc temu - nie z krzaka ale z pudełka ;:209
A skoro będzie taaaka różnorodność to tym bardziej będzie pomidorkowa rodzinka ;:4
"Niecierpliwość to okropnie brzydka wada"
Trzeba nad nią ciężko pracować :)
Lila
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cydynka, zamów sobie kilka odmian na akcji wymiany nasion. A jak robić rozsadę, to jest w wątkach i forumowicze doradzą, jak będziesz miała wątpliwości. Rozsady nie kupuj - kilka razy dokupowałam, bo mi brakło i nigdy nie było to to, co niby miało być ;:145 . Człowiek po takim doświadczeniu może się zniechęcić :( . A robienie rozsady, to sama przyjemność, wystarczy widny parapet ;:333 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

cydynka do zrobienia rozsady możesz wykorzystać opakowanie po ciastkach pieguskach lub innych :) lub kup plastikową minipaletkę do rozsady tzw wielodoniczka, w LM kosztowały od 2-5zł w zależności od wielkości, tak wygląda:
Wielodoniczki
potrzebna będzie ziemia do wysiewu nasion pasłęka lub substrala co będzie dostępne w sklepie sama zobaczysz, no i nasionka pomidora czy ogórka. Sypiesz ziemię do minipaletek jest bardzo pulchna za mocno nie ugniatasz i siejesz sobie po 2-3 nasionka do jednego otworu, zasypujesz niewielką warstwą ziemi i delikatnie podlewasz tak żeby nie wymyć nasionka, jak masz spryskiwacz w domku to ci posłuży do podlewania dopóki nie wykiełkuje :D jak masz czas to naprawdę polecam wysiew, fajna zabawa ;:215
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p

Post »

jode22 pisze:cydynka, zamów sobie kilka odmian na akcji wymiany nasion. A jak robić rozsadę, to jest w wątkach i forumowicze doradzą, jak będziesz miała wątpliwości. Rozsady nie kupuj - kilka razy dokupowałam, bo mi brakło i nigdy nie było to to, co niby miało być ;:145 . Człowiek po takim doświadczeniu może się zniechęcić :( . A robienie rozsady, to sama przyjemność, wystarczy widny parapet ;:333 .
Jode22 rozumiem zamówic na aukcji wymiany nasion,ale ja jeszcze nie mam sie czym wymieniac,wiec będę mogła zamówic?

-- 25 sty 2013, o 13:18 --
kasia82 pisze:cydynka do zrobienia rozsady możesz wykorzystać opakowanie po ciastkach pieguskach lub innych :) lub kup plastikową minipaletkę do rozsady tzw wielodoniczka, w LM kosztowały od 2-5zł w zależności od wielkości, potrzebna będzie ziemia do wysiewu nasion pasłęka lub substrala co będzie dostępne w sklepie sama zobaczysz, no i nasionka pomidora czy ogórka. Sypiesz ziemię do minipaletek jest bardzo pulchna za mocno nie ugniatasz i siejesz sobie po 2-3 nasionka do jednego otworu, zasypujesz niewielką warstwą ziemi i delikatnie podlewasz tak żeby nie wymyć nasionka, jak masz spryskiwacz w domku to ci posłuży do podlewania dopóki nie wykiełkuje :D jak masz czas to naprawdę polecam wysiew, fajna zabawa ;:215
Powiem Ci ,że chyba mnie zachęciłas do tego wysiewania,też tak pomyślałam,ze z sadzonek to nie wiadomo co wyrośnie,a nasiona to zawsze nasiona.
Będę probowała,Dzięki ;:oj
pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

cydynka tak możesz zamówić
tu masz link do zamówienia: https://docs.google.com/spreadsheet/vie ... VEhOSnc6MQ
ja nie zdążyłam na akcję dla darczyńców ale zamówienie mogłam złożyć
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cydynka, nic nie musisz mieć na wymianę, żeby zamówić nasionka. A z rozsadą popróbuj, zawsze jest ten pierwszy raz, kupić jeszcze zdążysz ;:333
Ogród przydomowy Joli
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

kasia82 pisze:cydynka do zrobienia rozsady możesz wykorzystać opakowanie po ciastkach pieguskach lub innych :)
Po klockach Lego też pasują, można też kupować jogurty, ale w kwadratowych kubeczkach najlepsze, bo mają najlepszy parametr ilość/jednostka_powierzchni.
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p

Post »

Złożyłam zamówienie na ten link,który mi podałas.Tylko teraz mam jeszcze gdzies sie wpisać na forum z tego co przeczytałam.
Ciekawa jestem co bedzie dalej :)
pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

kwapisz_ogrod aż 100 krzaków pomidora? toż to już produkcja ;:306 , u mnie było w sumie ok 30 krzaczków, po ile u was są teraz pomidory bo u mnie za 9,80zł/kg ;:202

artur1968 po klockach lego? hmm ;:131

cydynka w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=62603 napisz że złożyłaś zamówienie i poproś o przesłanie adresu do wysyłania koperty, Comcia na pw poda ci adres na jaki masz wysłać kopertę, wysyłasz kopertę z kopertą w środku z przyklejonym znaczkiem na list priorytetowy zaadresowną do ciebie, gdzieś na kopercie dopisz jeszcze swój nick z FO
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p

Post »

uff,Dzięki Kasiu,już wszystko zrobiłam,teraz tylko czekam.
A w ogóle jak mi ten ogródek wypali,to też będę zbierała nasiona i dzieliła się z ludziskami, a kwiatów jednorocznych mam zamoar troche posadzić,będzie co zbierać. :wink:
pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

cydynka pisze:Złożyłam zamówienie na ten link,który mi podałas.Tylko teraz mam jeszcze gdzies sie wpisać na forum z tego co przeczytałam.
Ciekawa jestem co bedzie dalej :)
przejrzałaś ten wątek? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=46445 wybrałaś sobie jakieś ciekawe odmiany do posadzenia na gruncie?
cydynka pisze:uff,Dzięki Kasiu,już wszystko zrobiłam,teraz tylko czekam.
A w ogóle jak mi ten ogródek wypali,to też będę zbierała nasiona i dzieliła się z ludziskami, a kwiatów jednorocznych mam zamoar troche posadzić,będzie co zbierać. :wink:
będzie dobrze ;:168 zobaczysz jaka happy będziesz jak ci nasionka wykiełkują, to prawie jak urodzenie dziecka ;:306 żarcik taki
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”