Ja posadzę może parę krzaczków, ale w gruncie, może mi doradzisz z tych bardziej znanych co kupic,bo w sianie nasionek nie chce mi się bawić
Mój pierwszy warzywniak
- cydynka
- 100p

- Od: 24 sty 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój pierwszy warzywniak
Kasiu,co Ty będziesz robiła z taką masą pomidorów?
Ja posadzę może parę krzaczków, ale w gruncie, może mi doradzisz z tych bardziej znanych co kupic,bo w sianie nasionek nie chce mi się bawić
pozdrawiam Monika
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli szklarnię masz ogrzewaną, to możesz pomidory do niej posiać wcześniej
. Jeżeli nie, to musisz wziąć pod uwagę, że przy przymrozku poniżej -5 st.C w szklarni też mogą pomidory podmarznąć
. A więc trzeba jakoś zapewnić podgrzewanie szklarni, albo dać dodatkowe przykrycie sadzonkom
.
- kasia82
- 500p

- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
po jednym krzaczku tylko wysadzę do gruntu i szklarni, wybiorę najlepszego i będę go siać co rokucydynka pisze:Kasiu,co Ty będziesz robiła z taką masą pomidorów?
nie będziesz robiła rozsady? chcesz kupić gotowe sadzonki?cydynka pisze:Ja posadzę może parę krzaczków, ale w gruncie, może mi doradzisz z tych bardziej znanych co kupic,bo w sianie nasionek nie chce mi się bawić
Najbardziej popularnym jest chyba bawole serce, ogólnie pytaj o malinowe o ile preferujesz słodkości
Polecam ten wątek:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=46445
jode22 chyba połowa lutego będzie ok, 6m2 ogrzeję chyba zniczem
Pozdrawiam
- cydynka
- 100p

Kasiu a jak zrobić samemu rozsadę pomidora?
Czy bez szklarni da rade to zrobic?
Mam tylko małą 4 półkową szklarenke taką na rozsady,czy cos takiego wystarczy?
Doradz mi to może spróbuję zawalczyc z pomidorem:))
Czy bez szklarni da rade to zrobic?
Mam tylko małą 4 półkową szklarenke taką na rozsady,czy cos takiego wystarczy?
Doradz mi to może spróbuję zawalczyc z pomidorem:))
pozdrawiam Monika
-
kwapisz_ogrod
- 10p - Początkujący

- Od: 20 sty 2013, o 09:13
Jak to co - z całą pewnością zjecydynka pisze:Kasiu,co Ty będziesz robiła z taką masą pomidorów?
A jak nie zje to rozda
U mnie w poprzednim sezonie w tunelu było ponad 100 (słownie: sto) krzaków pomidorów ożarowskich i żywiła się tym cała rodzina bliższa i dalsza. Jeszcze mam w piwnicy kilkadziesiąt słoików przecieru. A ostatnie świeże pomidorki jedliśmy chyba miesiąc temu - nie z krzaka ale z pudełka
A skoro będzie taaaka różnorodność to tym bardziej będzie pomidorkowa rodzinka
"Niecierpliwość to okropnie brzydka wada"
Trzeba nad nią ciężko pracować
Lila
Trzeba nad nią ciężko pracować
Lila
- jode22

cydynka, zamów sobie kilka odmian na akcji wymiany nasion. A jak robić rozsadę, to jest w wątkach i forumowicze doradzą, jak będziesz miała wątpliwości. Rozsady nie kupuj - kilka razy dokupowałam, bo mi brakło i nigdy nie było to to, co niby miało być
. Człowiek po takim doświadczeniu może się zniechęcić
. A robienie rozsady, to sama przyjemność, wystarczy widny parapet
.
- kasia82
- 500p

cydynka do zrobienia rozsady możesz wykorzystać opakowanie po ciastkach pieguskach lub innych
lub kup plastikową minipaletkę do rozsady tzw wielodoniczka, w LM kosztowały od 2-5zł w zależności od wielkości, tak wygląda:
Wielodoniczki
potrzebna będzie ziemia do wysiewu nasion pasłęka lub substrala co będzie dostępne w sklepie sama zobaczysz, no i nasionka pomidora czy ogórka. Sypiesz ziemię do minipaletek jest bardzo pulchna za mocno nie ugniatasz i siejesz sobie po 2-3 nasionka do jednego otworu, zasypujesz niewielką warstwą ziemi i delikatnie podlewasz tak żeby nie wymyć nasionka, jak masz spryskiwacz w domku to ci posłuży do podlewania dopóki nie wykiełkuje
jak masz czas to naprawdę polecam wysiew, fajna zabawa 
Wielodoniczki
potrzebna będzie ziemia do wysiewu nasion pasłęka lub substrala co będzie dostępne w sklepie sama zobaczysz, no i nasionka pomidora czy ogórka. Sypiesz ziemię do minipaletek jest bardzo pulchna za mocno nie ugniatasz i siejesz sobie po 2-3 nasionka do jednego otworu, zasypujesz niewielką warstwą ziemi i delikatnie podlewasz tak żeby nie wymyć nasionka, jak masz spryskiwacz w domku to ci posłuży do podlewania dopóki nie wykiełkuje
Pozdrawiam
- cydynka
- 100p

Jode22 rozumiem zamówic na aukcji wymiany nasion,ale ja jeszcze nie mam sie czym wymieniac,wiec będę mogła zamówic?jode22 pisze:cydynka, zamów sobie kilka odmian na akcji wymiany nasion. A jak robić rozsadę, to jest w wątkach i forumowicze doradzą, jak będziesz miała wątpliwości. Rozsady nie kupuj - kilka razy dokupowałam, bo mi brakło i nigdy nie było to to, co niby miało być. Człowiek po takim doświadczeniu może się zniechęcić
. A robienie rozsady, to sama przyjemność, wystarczy widny parapet
.
-- 25 sty 2013, o 13:18 --
Powiem Ci ,że chyba mnie zachęciłas do tego wysiewania,też tak pomyślałam,ze z sadzonek to nie wiadomo co wyrośnie,a nasiona to zawsze nasiona.kasia82 pisze:cydynka do zrobienia rozsady możesz wykorzystać opakowanie po ciastkach pieguskach lub innychlub kup plastikową minipaletkę do rozsady tzw wielodoniczka, w LM kosztowały od 2-5zł w zależności od wielkości, potrzebna będzie ziemia do wysiewu nasion pasłęka lub substrala co będzie dostępne w sklepie sama zobaczysz, no i nasionka pomidora czy ogórka. Sypiesz ziemię do minipaletek jest bardzo pulchna za mocno nie ugniatasz i siejesz sobie po 2-3 nasionka do jednego otworu, zasypujesz niewielką warstwą ziemi i delikatnie podlewasz tak żeby nie wymyć nasionka, jak masz spryskiwacz w domku to ci posłuży do podlewania dopóki nie wykiełkuje
jak masz czas to naprawdę polecam wysiew, fajna zabawa
Będę probowała,Dzięki
pozdrawiam Monika
- kasia82
- 500p

cydynka tak możesz zamówić
tu masz link do zamówienia: https://docs.google.com/spreadsheet/vie ... VEhOSnc6MQ
ja nie zdążyłam na akcję dla darczyńców ale zamówienie mogłam złożyć
tu masz link do zamówienia: https://docs.google.com/spreadsheet/vie ... VEhOSnc6MQ
ja nie zdążyłam na akcję dla darczyńców ale zamówienie mogłam złożyć
Pozdrawiam
- jode22

Cydynka, nic nie musisz mieć na wymianę, żeby zamówić nasionka. A z rozsadą popróbuj, zawsze jest ten pierwszy raz, kupić jeszcze zdążysz 
Po klockach Lego też pasują, można też kupować jogurty, ale w kwadratowych kubeczkach najlepsze, bo mają najlepszy parametr ilość/jednostka_powierzchni.kasia82 pisze:cydynka do zrobienia rozsady możesz wykorzystać opakowanie po ciastkach pieguskach lub innych
- cydynka
- 100p

Złożyłam zamówienie na ten link,który mi podałas.Tylko teraz mam jeszcze gdzies sie wpisać na forum z tego co przeczytałam.
Ciekawa jestem co bedzie dalej
pozdrawiam Monika
- kasia82
- 500p

kwapisz_ogrod aż 100 krzaków pomidora? toż to już produkcja
, u mnie było w sumie ok 30 krzaczków, po ile u was są teraz pomidory bo u mnie za 9,80zł/kg
artur1968 po klockach lego? hmm
cydynka w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=62603 napisz że złożyłaś zamówienie i poproś o przesłanie adresu do wysyłania koperty, Comcia na pw poda ci adres na jaki masz wysłać kopertę, wysyłasz kopertę z kopertą w środku z przyklejonym znaczkiem na list priorytetowy zaadresowną do ciebie, gdzieś na kopercie dopisz jeszcze swój nick z FO
artur1968 po klockach lego? hmm
cydynka w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=62603 napisz że złożyłaś zamówienie i poproś o przesłanie adresu do wysyłania koperty, Comcia na pw poda ci adres na jaki masz wysłać kopertę, wysyłasz kopertę z kopertą w środku z przyklejonym znaczkiem na list priorytetowy zaadresowną do ciebie, gdzieś na kopercie dopisz jeszcze swój nick z FO
Pozdrawiam
- cydynka
- 100p

uff,Dzięki Kasiu,już wszystko zrobiłam,teraz tylko czekam.
A w ogóle jak mi ten ogródek wypali,to też będę zbierała nasiona i dzieliła się z ludziskami, a kwiatów jednorocznych mam zamoar troche posadzić,będzie co zbierać.
A w ogóle jak mi ten ogródek wypali,to też będę zbierała nasiona i dzieliła się z ludziskami, a kwiatów jednorocznych mam zamoar troche posadzić,będzie co zbierać.
pozdrawiam Monika
- kasia82
- 500p

przejrzałaś ten wątek? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=46445 wybrałaś sobie jakieś ciekawe odmiany do posadzenia na gruncie?cydynka pisze:Złożyłam zamówienie na ten link,który mi podałas.Tylko teraz mam jeszcze gdzies sie wpisać na forum z tego co przeczytałam.
będzie dobrzecydynka pisze:uff,Dzięki Kasiu,już wszystko zrobiłam,teraz tylko czekam.
Pozdrawiam