Ja posadzę może parę krzaczków, ale w gruncie, może mi doradzisz z tych bardziej znanych co kupic,bo w sianie nasionek nie chce mi się bawić

po jednym krzaczku tylko wysadzę do gruntu i szklarni, wybiorę najlepszego i będę go siać co rokucydynka pisze:Kasiu,co Ty będziesz robiła z taką masą pomidorów?
nie będziesz robiła rozsady? chcesz kupić gotowe sadzonki?cydynka pisze:Ja posadzę może parę krzaczków, ale w gruncie, może mi doradzisz z tych bardziej znanych co kupic,bo w sianie nasionek nie chce mi się bawić
Jak to co - z całą pewnością zjecydynka pisze:Kasiu,co Ty będziesz robiła z taką masą pomidorów?
Jode22 rozumiem zamówic na aukcji wymiany nasion,ale ja jeszcze nie mam sie czym wymieniac,wiec będę mogła zamówic?jode22 pisze:cydynka, zamów sobie kilka odmian na akcji wymiany nasion. A jak robić rozsadę, to jest w wątkach i forumowicze doradzą, jak będziesz miała wątpliwości. Rozsady nie kupuj - kilka razy dokupowałam, bo mi brakło i nigdy nie było to to, co niby miało być. Człowiek po takim doświadczeniu może się zniechęcić
. A robienie rozsady, to sama przyjemność, wystarczy widny parapet
.
Powiem Ci ,że chyba mnie zachęciłas do tego wysiewania,też tak pomyślałam,ze z sadzonek to nie wiadomo co wyrośnie,a nasiona to zawsze nasiona.kasia82 pisze:cydynka do zrobienia rozsady możesz wykorzystać opakowanie po ciastkach pieguskach lub innychlub kup plastikową minipaletkę do rozsady tzw wielodoniczka, w LM kosztowały od 2-5zł w zależności od wielkości, potrzebna będzie ziemia do wysiewu nasion pasłęka lub substrala co będzie dostępne w sklepie sama zobaczysz, no i nasionka pomidora czy ogórka. Sypiesz ziemię do minipaletek jest bardzo pulchna za mocno nie ugniatasz i siejesz sobie po 2-3 nasionka do jednego otworu, zasypujesz niewielką warstwą ziemi i delikatnie podlewasz tak żeby nie wymyć nasionka, jak masz spryskiwacz w domku to ci posłuży do podlewania dopóki nie wykiełkuje
jak masz czas to naprawdę polecam wysiew, fajna zabawa
Po klockach Lego też pasują, można też kupować jogurty, ale w kwadratowych kubeczkach najlepsze, bo mają najlepszy parametr ilość/jednostka_powierzchni.kasia82 pisze:cydynka do zrobienia rozsady możesz wykorzystać opakowanie po ciastkach pieguskach lub innych
przejrzałaś ten wątek? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=46445 wybrałaś sobie jakieś ciekawe odmiany do posadzenia na gruncie?cydynka pisze:Złożyłam zamówienie na ten link,który mi podałas.Tylko teraz mam jeszcze gdzies sie wpisać na forum z tego co przeczytałam.
Ciekawa jestem co bedzie dalej
będzie dobrzecydynka pisze:uff,Dzięki Kasiu,już wszystko zrobiłam,teraz tylko czekam.
A w ogóle jak mi ten ogródek wypali,to też będę zbierała nasiona i dzieliła się z ludziskami, a kwiatów jednorocznych mam zamoar troche posadzić,będzie co zbierać.