I ja wymarzyłam sobie ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: I ja wymarzyłam sobie ogród

Post »

Zajrzałam przeglądając ogrody forumowiczów na chybił trafił i tak się zachwyciłam, że zostaję :wink: Szczególnie interesują mnie ogrody zakładane od nowa na ugorach czy dziko porośniętych terenach, a Twój wygląda fantastycznie! Ogrom prac wykonanych wydaje się niemożliwy do ogarnięcia przez jedną rodzinę, więc tym bardziej podziwiam, że w stosunkowo krótkim czasie tak wiele udało się Wam zrobić. Bedę tu na pewno częstym gościem :wink:
lidka1102
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:oops: ale mnie zawstydziłaś, dziękuję!
To było totalne szaleństwo, zero doświadczenia, ale tak byliśmy "napaleni" na ten pomysł, że po nocy nie spaliśmy, bo głowa była pełna pomysłów a i czasu trochę było szkoda- przecież w tym czasie można było tyle zrobi :;230
Serdecznie zapraszam!!!!
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Witaj Lidziu, wspaniałe postępy w ciągu tak krótkiego czasu, gratuluje udanej pracy. ;:138
lidka1102
200p
200p

Post »

Ojej Iga, moje żurawkowe guru!! :) Nie wiem czy wiesz, ale jestem wielką ukrytą fanką Twojego niezwykle barwnego ogrodu! Witaj i dziękuję za pochwały! :oops:

Dzisiaj dzień pochwał, ale miło!!! To jeszcze bardziej motywuje mnie do pracy w tym roku!
A mam spore plany, oj mam... :wink:
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
lidka1102
200p
200p

Post »

Nie ma nic przyjemniejszego, niż sobotnie popołudnie spędzone na rozmyśleniach o nadchodzącej wiośnie z kubkiem kawy w dłoniach :wink:
Główny plan na ten rok, to zwiększenie rabaty z prawego skrzydła ogrodu (wzdłuż płotu)Obrazek

Postanowiłam solidnie się przyłozyć i nie zrobić nasadzeń na "wariata" :D Za chwilę siadam więc do projektu..Początek już jest, to ten zakątek z liliami, bukszpanami, trytomą.. Może macie jakieś podpowiedzi: jakie rośliny wybrać, które dobrze się ze sobą komponują. Nie ukrywam, że Wasze uwagi będą bardzo cenne, bo robię taki paln pierwszy raz :wink: Muszę jeszcze dodać, że mój roślinkowy TOP, to obecnie jeżówki, żurawki, rożnego rodzaju trawy i iglaki..a więc do dzieła! :D ale będzie zabawa... ;:138
lidka1102
200p
200p

Post »

Skończyłam!!! Ale miałam wenę! Oczywiście po zakupach roślin do projektu, będę musiała ogłosić bankructwo, ale co tam!! :;230
Idę świętować urodziny, po powrocie opowiem Wam o szczegółach..jeśli ktoś w ogóle jest tym zainteresowany! :;230
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

najlepiej jak zrobisz zdjecie i wkleisz ;:108 swojego planu
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ktoś jest zainteresowany :D Chętnie obejrzę zarówno rysunki poglądowe, jak i poczytam dokładny plan tworzenia, bo ja jestem na etapie planowania w glowie, czyli w moim ogrodzie bedzie absolutnie wszystko, a rzeczywistość to zapewne znacznie skoryguje :wink:
lidka1102
200p
200p

Post »

survivor26 nie sądzę, bym była ekspertem w dziedzinie projektowania, sama przecież się dopiero uczę! :)Ale grunt, to próbować i czerpać z tego radość!

W miejscu, z którego chcę przedłużyć rabatę rośnie: ŻÓŁTA TRYTOMA I ŻURAWKA "Palace purple", dalej planuję posadzić:
KRWAWNIK BIAŁY, JEŻÓWKĘ "Hot Lava", ŚWIERK "Inversa", KONWALNIK "Niger", ŻURAWKI "Lime Pie", PRZETACZNIK KŁOSOWY, ŻURAWKĘ "Southern Comfort", ROZCHODNIK "Raspberry Truffle", CYPRYSIK JAPOŃSKI, JEŻÓWKĘ "Green Jevel", LEN TRWAŁY, jakieś drzewko sczepione na pniu, może MODRZEW, COSMOS CZEKOLADOWY, JEŻÓWKA "Tiki Torch", TRAWA Red Baron", i BERBERYS "Aurea"..i gotowe! :D
Jeśli tylko zdobędę wszystkie rośliny, to może mój projekt (jutro postarał się wkleić fotkę) dojdzie do skutku :wink:
Przy okazji zastanawia mnie jedna rzecz; układałam rośliny, tak by pasowały do siebie wysokością, kolorem i kształtem..ale w sumie nie zrobiłam jednej rzeczy, dane egzemplarze się nie powtarzają..a czytałam kiedyś, że to własnie pewna powtarzalność wprowadza ład na rabacie. Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i teraz wyszło, jak bardzo się nie znam, bo nie rozpoznaję nawet polowy wymienionych przez Ciebie roślin :oops: Ale poszukałam i wychodzi mi, że to raczej taka monochromatyczna, bezkwietna rabata będzie? Masz tam duże zacienienie? Ja to bym więcej kolorów dodała :wink:
lidka1102
200p
200p

Post »

Hm,, myślisz? ;:88 Jak robiłam pierwszy rys układajać sobie fotki to wydała mi się jednak kolorowa(wybierałam nie tylko pięknie kwitnące, ale również z barwnymi liśćmi) .. bałam się, że będzie znowu "twórczy nieład" jak na rabacie z lewej :D Poza tym mam bzika na punkcie jeżówek i żurawek i chciałam mieć tutaj głównie te rośliny, ale może masz rację..
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, nie, to moja prywatna preferencja roślin kolorowo kwitnących nad tymi z kolorowymi liśćmi :wink:
lidka1102
200p
200p

Post »

:D
Po pracy postaram się wkleić fotkę mojego projektu wykonanego na papierze (kredkami - ale miałam frajdę!!! :D ). Zerkniesz czy jako całość wygląda to wystarczająco kolorowo :wink:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

survivor26 pisze:Ale poszukałam i wychodzi mi, że to raczej taka monochromatyczna, bezkwietna rabata będzie?
A jeżówki :roll: len, krwawnik, kosmos, przetacznik ??? A kwitnące żurawki? Trochę tego jednak jest ;:108
Lidka kiedyś wspomniałaś o wiązie Wredei, on taki żołciutki, byłaby plama wśród zieloności :roll: oczywiście, jeśli na rabacie nie ma zbyt wiele słońca. Ale skoro żurawkę Lime Pie planujesz zgaduję, że słoneczko tam niezbyt pali :wink:
Dla Red Barona, jednak wybierz miejsce bardziej nasłonecznione, aby nie zzieleniał :wink:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żle się wyraziłam: chodziło mi o to, ze ja szczególną namiętność żywię do zestawów kolorystycznych typu "szaleństwo wiejskiego ogrodnika", czyli malwy, cynie, rudbekie i cała gama tęczy :D Absolutnie natomiast nie krytykuję takiego wyboru na rabaty zacienione, bo tam siłą rzeczy 'moje' zestawy raczej nie urosną :wink: I z ciekawością zobaczę ten plan pokolorowany kredkami, bo i w swoim ogrodzie mam parę miejsc, gdzie taki zestaw jak Twoj się sprawdzi lepiej niż moje preferencje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”