Moje storczyki

ODPOWIEDZ
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

renata75 pisze:Bogusiu co Ty z nim zrobiłaś ,ze ma tyle pączków, czyżby to miksturka tak na niego podziałała, jeszcze nie widziałam takiej ilości pąków, będzie piękny jak się rozkwitnie. Gratuluję

Pozdrawiam :P
Jeanne, Bobi , Moni i Renatko dziękuję za odwiedziny.

Renatko gdy oncidium dostałam od Bożenki już wypuszczał pędy kwiatowe tak więc nie jest to moja zasługa tylko Bożenki , że tak pięknie kwitnie.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Bogusiu przepięknie zakwitł Ci ten słoneczny Phal. ma cudowny kolorek :D a pąkami się nie przejmuj , tej zimy straciliśmy wszyscy jakieś pąki :? Pęd Oncidium super, zapowiada się niesamowite kwitnienie
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Czekam na rozkwit z zapartym tchem..:)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
bogumila
1000p
1000p

Post »

Jak tylko oncidium rozkwitnie to cyknę zdjęcie i zamieszczę na forum.
A teraz następny storczyk phalaenopsis ,kupiłam go w połowie października i kwitł jeszcze w lutym, teraz wypuszcza następne pędy kwiatowe. :heja

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
BozenaK
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lis 2008, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Bogusiu!!!

Dorodny, pięknie rozkrzewiony pęd kwiatowy, obsypany pączkami ;:111 to znak, że roślina trafiła w dobre
i opiekuńcze ręce i była właściwie podlewana, w okresie "wiązania" pędów kwiatowych.
Więc jest to tylko i wyłącznie

T W O J A
Z A S Ł U G A ;:114

Moje gratulacje ;:215 ;:215, Twój "żółciaczek" też cieszy oczy, przepięknie rozkwitł!! ;:111
pozdrawiam serdecznie
Bożena
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Widzisz Bogusiu, nie trzeba być takim skromnym wielkie pokłony pod Twoim adresem.

Pozdrawiam :P
bogumila
1000p
1000p

Post »

Bożenko i Renatko dziękuję Wam bardzo :oops:. ;:79
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Bogusiu, chyba mam identyczny jak ten ostatni phalaenopsis! :) Chyba- bo kupiłam go na allegro i przyszedł w takim stanie, że praktycznie dobrze nie można było obejrzeć kwiatów (połamany, zgnieciony i z grzybem). Przez kilka miesięcy go odratowywałam, potem odbił i właśnie otwiera swój pierwszy pąk a ja od wczoraj przebieram nogami z niecierpliwości żeby go już w końcu zobaczyć. Ma niesamowity kolor warżki, taki chłodny lekko brudny róż z żółtym akcentem i oryginalny kształt płatków. I jak już ruszył, b.szybko się rozrastał.
Jeśli to ten sam, a piszesz że długo kwitnie, będę przeszczęśliwa! Jest piękny!! :) Gdzie Ty kupiłaś swój?

P.S. Nie wiesz czy miksturą drożdżową można podlewać również po dłuższym czasie? Ja ostatnio zrobiłam dużą porcję i tym samym długo stała, 3-4 tygodnie, podlewałam nią wszystkie kwiaty przez cały ten czas, ale w mniejszej ilości, bo bałam się czy nie zaszkodzi taka mocno przefermentowana...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, a masz gdzieś jego zdjęcie w pełni kwitnienia? Bo cofnęłam się aż do końca września u Ciebie i nie widziałam..?
Pozdrawiam, Agnieszka
bogumila
1000p
1000p

Post »

Agitko ja również podlewałam swoje kwiaty miksturą drożdżową która stała ok. miesiąc . W lato przygotowuję kilka butelek i niektóre stoją miesiąc albo dłużej.
Agitko ja swojego phalaenopsisa kupiłam w Biedronce w promocji za niecałe 10,- zł , i cały czas trzymałam w pracy na oknie południowym .Jak go kupiłam miał jeszcze kilka rozwiniętych kwiatów i pędy z pączkami kwiatowymi , zdjęcia robiłam telefonem komórkowym i są słabej jakości dlatego nie wstawiałam na forum , ale dla Ciebie odszukam i wstawię wieczorem . Przypuszczam , że tak długo utrzymywały się kwiaty bo stał na doniczce która była wstawiona do pojemnika z wodą , woda dosyc szybko wyparowywała i był sprzyjający mikroklimat , podlewałam przez zamaczanie raz w tygodniu i to wodą z kranu bez odżywki .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
elizabett-1977
200p
200p
Od: 20 sty 2009, o 14:12

Post »

Bogusia,również piękna kolekcja :D
Bardzo podobają mi sie Twoje osłonki z kokosa ;:333 i pierwszy raz usłyszałam też o cud kuracji drożdżami,już robię miksturę i zacznę stosować.Zobaczymy jakie będą efekty ;:88 Gratuluję Ci szalejącego oncidium :lol:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu dzięki, chętnie obejrzę, ten mój kwiatek już się rozwinął, tylko nie mam chwilowo kabelka żeby zgrać zdjęcia, za 2-3 dni się nim pochwalę :)

Pocieszyłaś mnie z tą miksturą :)
Pozdrawiam, Agnieszka
bogumila
1000p
1000p

Post »

Agitko
wstawiam zdjęcia phalaenopsisa.
Tak wyglądał jak go kupiłam. Miał trzy pędy kwiatowe i rozgałęzienia.
Obrazek
zdjęcia z 25 i 26.11.2008r.
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczny Bogusiu! :)

Mój się jednak troszkę różni, ale bardzo niewiele- nie ma tych delikatnych różowych smug, a na dolnych płatkach nie ma tych drobnych kropeczek tylko lekko pistacjowy odcień. Może ten kolorek to kwestia tego że się świeżo rozłożył. Ale warżka chyba identyczna (fajny ten kolorek nie?), i ten kształt płatków, taki bardziej spiczasty niż w większości białych phalaenopsis. Listki wygladają tak samo, choć moje są długie ale to pewnie z braku światła, za to pędziki ma drobne brązowe, Twój z tego co widzę grube i zielone. Ale może to kwestia dobrego odkarmienia go ;), on mi odbił na starych pędach, może nowe "moje" będą już lepsze...
A co ciekawe, moje kwiatki są inne niż na zdjęciu z aukcji, choć roślina na 100% ta sama- widać po liściach. To jest następne jej kwitnienie, w innych warunkach pewnie... Może więc i nasze kwiatki to rodzeństwo tylko każdy na innym etapie kwitnienia? :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zobacz Bogusiu:

Obrazek

Jestem nim zachwycona :) Na tym zdjęciu nie wydaje mi sie już taki podobny, więcej chyba ma żółtego, ale robione było w słońcu pod światło, trochę jest prześwietlony. Może wieczorem wyjdą inne zdjęcia...
Pozdrawiam, Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”