Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

No a nie da się połączyć jednego i drugiego, by mieć i zioła i róże? Albo np. ziółka w donicach?
Ja nie mam dużo miejsca pod zioła, nie rozrastają mi się wielce, da się je trzymać w ryzach. Myślę, ze warto pogłówkować jak je upchać ;:306 Mogę dać Ci np. miętę, która nie jest ekspansywna ;:136
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Beatko mam swoją i wciąż jej sie pozbywam,lecz w miarę ,żebym się jej całkiem nie pozbyła :D Mam też melisę cytrynową .W sezonie ma wielkie powodzenie razem z miętą .Pomidory ,papryki i dalie w donicach calutki ogród będzie w donicach :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tak, melisa z miętą i cytryną na letnie dni i wieczory - to jest to.
No ja swojej mięty to raczej szukać muszę, takla z niej skromnisia ;:306 Za to aromat to ma nieziemski ;:108
Ale w ubiegłym roku zauważyłam przy jabłonce miętę pieprzową, ale jest stale koszona, więc nie powinna przeszkadzać.
No i dzięki donicom zwiększysz powierzchnię użytkową, a wiec będziesz gospodarzem większego ogródka ;:172 ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak powiększy się o doniczkowe rośliny, tylko gorzej z podlewaniem tego bractwa .Jednak donice można przestawiać dopóty dopóki sie nie ukorzenią w ziemi ,potem juz klapa
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tak, z podlewaniem roślin w doniczkach to jest gorzej. Zarzekałam się w pierwszym roku, że żadnych donic, ale gdzie tam, przybywa ich i przybywa. l bardzo lubię rośliny w donicach, zresztą same fajne donice wprowadzają fajny klimat do ogrodu. Ale co się napodlewam to faktycznie moje. Jak zwykle - coś za coś ;:108
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

To tak jak ja :wink: Najpierw jedna skrzynka, potem druga i piąta, a jeszcze jedna donica na tarasie, potem następna i w tej sytuacji dodatkowa na ganku już nie robi różnicy i człowiek kończy z drugim ogrodem na głowie - donicowym ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiałam dzisiaj do wielkiej donicy rzodkiewki .Jestem ciekawa czy w tej donicy dadzą sobie radę .Niestety do gleby na razie nie ma co siać zbyt zimna i mokra.Dostałam dzisiaj w sklepie nasionka Heliotropów i jestem ciekawa czy wyjdą .Cóż bez stratyfikacji zobaczymy co z nich wyjdzie
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Naczytałam się o ziołach, dereniach . Mówicie ,że się łatwo przyjmują . ja kilka razy wtykałam patyczki i nigdy mi się nie przyjęły :(
Ja na szczęście mam duży ogród i nie muszę jak Jadzia meczyć się z donicami :;230 No ale jak zawsze -coś za coś . U mnie już kwitnie Oczar , więc mam wiosenkę :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Wy z donicami i ja też, skrzynie , wiadra na pomidory zbieram, no i właśnie jeszcze mi policzą za większa działkę jak się dopatrzą ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ann-85 - no niby dokładamy sobie pracy z tym podlewaniem donic ale jakże istotny jest taki doniczkowy ogródek: mobilny, dekoracyjny - no wręcz prawie same zalety. Ja wręcz wyszukuję w co by tu jeszcze upchać rośliny.... ;:172

Jadziu, no mnie tez z moich nasion heliotropy nie wyszły. Ale jeszcze je trzymam, bo się nic nie dzieje, złych objawów też nie ma.
Ale mówiłaś tym rzodkiewkom, że to grządka, że są w świetnej ziemi i że mają być piękne, soczyste, dorodne.....? ;:108
Jest coraz cieplej i słoneczniej ;:3

Karola - no mnie się łatwo przyjmują derenie. Może kwestia jak i kiedy.... zawsze można troszkę ponacinać na końcach samą korę, wtedy mają jeszcze lepszy start.Tak np robię z Tamaryszkiem, forsycją.
A ja choć mam jeszcze sporo miejsca na rośliny to i tak mam wiele donic i pojemników na rośliny po uważam, że stwarzają fajny klimat w ogrodzie. A niektóre rośliny po prostu pięknie się prezentują w donicach (np pojedyncze hosty).
Twój Oczar jest piękny, to chyba jednak prawda, że wiosna zaczyna zawsze od Ciebie ;:215

Iwonko - ;:306 no to i Ty powiększasz działeczkę donicami :;230 Czasami na prawdę warto coś fajnego poustawiać z roślinami.
Ale wiadra nie dostałam, a siedzi sobie w szopie bezużyteczne, bo czeka na swój tryumf - ale na rośliny mi go nie dano. Tak, tak Iwonko - jest tak jak myślisz - to tylko kwestia czasu i wiaderko będzie służyło roślinom - do 5 lat sztuka ;:306 Na razie jestem na półmetku, ale coś tak czuję, że się niebawem to uda... ;:3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ oczywiście ,że im powiedziałam i żeby nie marudziły bo mam ochotę parę schrupać trochę wcześniej .Niestety ziemia jeszcze zimna przydałoby się centralne z nieba :wink: a tu ani widu ani słychu. Miłej niedzieli Beatko, lecz na razie centralne zakręcone, bo niebo maślane
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Beatko :wit . Czytam o tym doniczkowym ogrodzie i podziwiam ;:108 . Ja jestem chyba zbyt leniwa i nie umiałabym takiego utrzymać ;:222 .To podlewanie jest uciążliwe i człowiek nawet nigdzie nie może wyjechać :roll: . Może jak braknie mi miejsca w ogródku to zacznę kombinować ;:306 . No nie wiem ale póki co to u mnie z tymi doniczkami kiepsko wygląda sprawa :oops: . Może z czasem poprawię się pod tym względem a póki co pozostaje mi podziwiać Twoją pracę i ogródek w doniczkach ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, to mam nadzieję, że rzodkiewki Cię posłuchają ;:108
Na razie chrupię białą rzodkiew na różne sposoby, ale na rzodkiewki już też czekam.
U mnie było dzisiaj pięknie, cieplutko i słonecznie. Oczywiście silny i porywisty wiatr nie ustępował, ale temperatura powyżej 10 stopni i tak dobrze nastraja ;:108

Ewelinko - najwyraźniej Twój ogród nie wymaga donic, więc nic na siłę. Mój się o to bardzo prosi, więc uzbrajam się w cierpliwość i podlewam i podlewam. Nawet po deszczu trzeba być czujnym. Można wyjechać tylko trzeba odpowiednio rośliny w donicach zabezpieczyć i zapewnić im wodę. Mogą wtedy zostać same nawet przez 2-3 tygodnie .
A jak się kiedyś zdenerwuję na te doniczki to podłączę sobie węża, na razie podlewam z konewki - ot tak, dla ruchu.... Nie jest to takie złe, po prostu wiesz, że musisz. ;:306 Ale te rośliny mają troszkę inną ziemię i są inaczej przeze mnie sadzone - może dlatego nie stwarza mi to większego kłopotu, że "kilka" roślin mam także w donicach.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Uprawa doniczkowa jest zupełnie nie dla mnie ;:185, chociaż czasami mnie to kusi. Na razie tylko kobeę mam w donicy na balkonie. Nawet mogłabym je podlewać, tylko kiedy? Bywa, że na działkę nie jadę kilka dni z rzędu, a jak źle mi się ułożą dyżury, to i ze dwa tygodnie mnie nie ma. Trudno wtedy utrzymać wilgotność, chyba że za każdym razem zakładałabym dłuższą nieobecność. Ale wtedy to już się mija z celem. Pokaż latem swoj donicowy ogródek ;:108
A nasiona heliotropów postawiłaś w cieple? Moje na kaloryferze, kiełkowały już po czterech dniach.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko1, no nie wiedziałam, że heliotropy lubią kaloryfery. Ja je wysiałam tylko tak, żeby sprawdzić czy wykiełkują a jakby się udały to fajnie. Jednak przymierzam się i tak i tak do kupna gotowej sadzoneczki. Ale i tak drugim rzutem spróbuję z nimi wersję kaloryferową, mam jeszcze troszkę nasionek.
No nie, na dłuższą metę chyba się nie da utrzymać doniczek bez podlewania. Jednorazowo można na dłużej je zostawić, ale za każdym razem to też sobie tego nie wyobrażam, myślę, że maksymalnie gdzieś na trzy dni jak by nie padało.
Jasne, że będę fociła kwiaty także w donicach, jak zwykle ;:172
Ale mnie zaskoczyłaś z tymi heliotropami, ze już po 4 dniach ;:oj ;:303 ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”