Dalie wymagania,problemy - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie - cz.2

Post »

U mnie nowo kupione dalie osiągają w pierwszym roku docelową wysokość, różnicą jest jedynie to że mają mniej pędów niż te z większą ilością bulw. No a co do przyrostów to ja mam wrażenie że rocznie są nawet większe niż 100%- no ale dalie to jedyne rośliny które rosną u mnie znakomicie.
Z wkładaniem dalii do gruntu to prawidłowo powinno się to zrobić po ostatnich przymrozkach czyli po ogrodnikach. Jak w trakcie przechowywania pojawiają się pędy to przy kilku nic z nimi nie robię i się nie przejmuję. Jednego roku przechowywałam dalie w zbyt wysokiej temperaturze i porosło bardzo dużo pędów, martwiłam się bo bulwy mocno wysychały, tak wiec zaryzykowałam i włożyłam je do ziemi wcześniej, pechowo pojawił się przymrozek i łodygi przemarzły, jednak bulwy były ok, puściły nowe pędy i wszystkie rośliny w tamtym roku porosły tak jak w innych latach- czyli nie było negatywnych efektów przymrożenia na wzrost.
Asia
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przepiękne te dalie. Jedne z moich ulubionych kwiatów ogrodowych. Właśnie przymierzam się do zakupienia kilku i posadzeniu na działce. Przyjrzę się tutaj bliżej informacjom na ich temat i mam nadzieję że mi też urosną :)
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Awatar użytkownika
kasiain
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 mar 2012, o 09:45

Post »

Asiaa a takiego pędu który ma z 50cm i jakieś zaczątki listków też byś nie ruszała? Bo dalie trzymałam w piwnicy gdzie generalnie światła mało i takie coś mi wypuściła jedna. To zostawić tak jak jest i się tym nie przejmować? Zostawić dalej w piwnicy, czy przynieść już do domu i w świetle lepszym niech stoją?
z pozdrowieniami z Wrocka
Kasia
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Moje ? posadzone 3. marca ? częściowo jednak przeżyły i obecnie mają całkiem bujne listowie (zaschły mi strasznie podczas przechowywania i bałem się, że w ogóle z nich nic nie będzie)? Gdzieś tak z 1/3 może? Ale i to cieszy.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16

Post »

Ja dziś wysadziłam wszystkie dalie jakie miałam. Nie wiem czy nie za wcześnie, ale na opakowaniu pisało IV - V. Moja mama już kilka dni temu posadziła. Ma się troszkę ocieplać więc zdecydowałam, że nie ma na co czekać
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p

Post »

kasiain pisze:Asiaa a takiego pędu który ma z 50cm i jakieś zaczątki listków też byś nie ruszała? Bo dalie trzymałam w piwnicy gdzie generalnie światła mało i takie coś mi wypuściła jedna. To zostawić tak jak jest i się tym nie przejmować? Zostawić dalej w piwnicy, czy przynieść już do domu i w świetle lepszym niech stoją?
Jak to jest jedna to przynajmniej ją wsadź do doniczki i postaw w domu. Pozostałe jeśli po przeniesieniu do domu miałyby pozostać bez podlewania to lepiej zostawić w piwnicy, niższa temperatura wstrzyma wzrost, a tak dostaną światła i ciepła, zwiększą wzrost, a czerpać wody nie będą miały skąd. No i ja bym nie ścinała, bo roślina i tak zacznie puszczać kolejne pędy i tracić wodę z substancjami odżywczymi, no i tak samo odcięcie pędu powoduje odebranie roślinie wody z substancjami które przeznaczyła na puszczenie tego pędu.
Asia
kamilkacz1990
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2012, o 19:34

Post »

Mam pytanko. Kupiliśmy dziś z żoną Dalie niskie i nie wiem mogę już je posadzić na działce mieszkamy w zachodnio pomorskim koło Kołobrzegu
i u nas jest ciepło.
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Ale ziemia jeszcze za zimna. Radziłbym poczekać przynajmniej do najbliższego weekendu. Zapowiadają znaczne ocieplenie.
Gdy przyjdą majowe przymrozki konieczne będzie okrywanie.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja nawcześniej wsadzę w najbliższy weekend. Zawsze wsadzam gdy ziemia "pachnie", czyli jest lekko rozgrzana. Przy wiekszej ilości karp, rozkładam na 2 terminy. Te co długo wschodzą, wsadzam wcześniej. Ale trzeba uważać! Pamiętacie jak w zeszłym roku dalie zostały podniszczone przez majowe przymrozki? Potem były opóźnione, bo musiały się zregenerować.
Najlepsze w zasadzie są ostatnie dni kwietnia, by wypuściły zielone po zimnej Zośce.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p

Post »

Biorąc pod uwagę że dzisiaj rano w Poznaniu skrobałam szyby samochodu to raczej jeszcze bym poczekała z sadzeniem.
Asia
Awatar użytkownika
cate72
200p
200p
Od: 27 wrz 2009, o 13:47

Post »

ile czasu po wsadzeniu karp do ziemi pokazuja sie liscie dalli?mam na mysli juz wsadzanie do gruntu.. :roll:
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

ja kupiłam dalie ale nie karpy ale już kwitnące , czy po wsadzeniu do doniczek one powinny trochę podwiędnąć ? - bo te największe kwiaty padły , a pąki jeszcze są , czy mam obciąć te zwiędłe ?
duduś
Awatar użytkownika
borygo27
100p
100p
Od: 4 lis 2011, o 13:25

Post »

witaj,mam pytanie czy jest już pora na wsadzanie dalii do doniczek i wyciąganie na balkon,bo martwią mnie te zimne noce i zwlekam z tym.
Drobiazgi sprawiają, że niepostrzeżenie i cicho wchodzi wielkie szczęście
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Re: Dalie cz.2

Post »

sylwekw pisze:
Obrazek

Muszę pokombinować jak ją dobrze rozdzielić w przyszłym roku.
Ciekaw jestem jak sobie poradziłeś z tą imponującą karpą dalii :D , czy dobrze przetrwała zimę.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

borygo27 pisze:witaj,mam pytanie czy jest już pora na wsadzanie dalii do doniczek i wyciąganie na balkon,bo martwią mnie te zimne noce i zwlekam z tym.
U mnie już od dłuższego czasu siedzą w doniczkach na balkonie, ale codziennie sprawdzam prognozę pogody, czy w nocy nie będzie poniżej zera. W razie czego czeka na nie ciepły kąt w pokoju.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”