Dalie wymagania,problemy - cz.2
- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie - cz.2
U mnie nowo kupione dalie osiągają w pierwszym roku docelową wysokość, różnicą jest jedynie to że mają mniej pędów niż te z większą ilością bulw. No a co do przyrostów to ja mam wrażenie że rocznie są nawet większe niż 100%- no ale dalie to jedyne rośliny które rosną u mnie znakomicie.
Z wkładaniem dalii do gruntu to prawidłowo powinno się to zrobić po ostatnich przymrozkach czyli po ogrodnikach. Jak w trakcie przechowywania pojawiają się pędy to przy kilku nic z nimi nie robię i się nie przejmuję. Jednego roku przechowywałam dalie w zbyt wysokiej temperaturze i porosło bardzo dużo pędów, martwiłam się bo bulwy mocno wysychały, tak wiec zaryzykowałam i włożyłam je do ziemi wcześniej, pechowo pojawił się przymrozek i łodygi przemarzły, jednak bulwy były ok, puściły nowe pędy i wszystkie rośliny w tamtym roku porosły tak jak w innych latach- czyli nie było negatywnych efektów przymrożenia na wzrost.
Z wkładaniem dalii do gruntu to prawidłowo powinno się to zrobić po ostatnich przymrozkach czyli po ogrodnikach. Jak w trakcie przechowywania pojawiają się pędy to przy kilku nic z nimi nie robię i się nie przejmuję. Jednego roku przechowywałam dalie w zbyt wysokiej temperaturze i porosło bardzo dużo pędów, martwiłam się bo bulwy mocno wysychały, tak wiec zaryzykowałam i włożyłam je do ziemi wcześniej, pechowo pojawił się przymrozek i łodygi przemarzły, jednak bulwy były ok, puściły nowe pędy i wszystkie rośliny w tamtym roku porosły tak jak w innych latach- czyli nie było negatywnych efektów przymrożenia na wzrost.
Asia
-
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 08:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przepiękne te dalie. Jedne z moich ulubionych kwiatów ogrodowych. Właśnie przymierzam się do zakupienia kilku i posadzeniu na działce. Przyjrzę się tutaj bliżej informacjom na ich temat i mam nadzieję że mi też urosną 

Pozdrawiam serdecznie. Magda
Asiaa a takiego pędu który ma z 50cm i jakieś zaczątki listków też byś nie ruszała? Bo dalie trzymałam w piwnicy gdzie generalnie światła mało i takie coś mi wypuściła jedna. To zostawić tak jak jest i się tym nie przejmować? Zostawić dalej w piwnicy, czy przynieść już do domu i w świetle lepszym niech stoją?
z pozdrowieniami z Wrocka
Kasia
Kasia
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Moje ? posadzone 3. marca ? częściowo jednak przeżyły i obecnie mają całkiem bujne listowie (zaschły mi strasznie podczas przechowywania i bałem się, że w ogóle z nich nic nie będzie)? Gdzieś tak z 1/3 może? Ale i to cieszy.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
Ja dziś wysadziłam wszystkie dalie jakie miałam. Nie wiem czy nie za wcześnie, ale na opakowaniu pisało IV - V. Moja mama już kilka dni temu posadziła. Ma się troszkę ocieplać więc zdecydowałam, że nie ma na co czekać
- asiaa
- 100p
Jak to jest jedna to przynajmniej ją wsadź do doniczki i postaw w domu. Pozostałe jeśli po przeniesieniu do domu miałyby pozostać bez podlewania to lepiej zostawić w piwnicy, niższa temperatura wstrzyma wzrost, a tak dostaną światła i ciepła, zwiększą wzrost, a czerpać wody nie będą miały skąd. No i ja bym nie ścinała, bo roślina i tak zacznie puszczać kolejne pędy i tracić wodę z substancjami odżywczymi, no i tak samo odcięcie pędu powoduje odebranie roślinie wody z substancjami które przeznaczyła na puszczenie tego pędu.kasiain pisze:Asiaa a takiego pędu który ma z 50cm i jakieś zaczątki listków też byś nie ruszała? Bo dalie trzymałam w piwnicy gdzie generalnie światła mało i takie coś mi wypuściła jedna. To zostawić tak jak jest i się tym nie przejmować? Zostawić dalej w piwnicy, czy przynieść już do domu i w świetle lepszym niech stoją?
Asia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 19:34
Mam pytanko. Kupiliśmy dziś z żoną Dalie niskie i nie wiem mogę już je posadzić na działce mieszkamy w zachodnio pomorskim koło Kołobrzegu
i u nas jest ciepło.
i u nas jest ciepło.
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Ale ziemia jeszcze za zimna. Radziłbym poczekać przynajmniej do najbliższego weekendu. Zapowiadają znaczne ocieplenie.
Gdy przyjdą majowe przymrozki konieczne będzie okrywanie.
Pozdrawiam
Adam
Gdy przyjdą majowe przymrozki konieczne będzie okrywanie.
Pozdrawiam
Adam
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja nawcześniej wsadzę w najbliższy weekend. Zawsze wsadzam gdy ziemia "pachnie", czyli jest lekko rozgrzana. Przy wiekszej ilości karp, rozkładam na 2 terminy. Te co długo wschodzą, wsadzam wcześniej. Ale trzeba uważać! Pamiętacie jak w zeszłym roku dalie zostały podniszczone przez majowe przymrozki? Potem były opóźnione, bo musiały się zregenerować.
Najlepsze w zasadzie są ostatnie dni kwietnia, by wypuściły zielone po zimnej Zośce.
Najlepsze w zasadzie są ostatnie dni kwietnia, by wypuściły zielone po zimnej Zośce.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- asiaa
- 100p
Biorąc pod uwagę że dzisiaj rano w Poznaniu skrobałam szyby samochodu to raczej jeszcze bym poczekała z sadzeniem.
Asia
ile czasu po wsadzeniu karp do ziemi pokazuja sie liscie dalli?mam na mysli juz wsadzanie do gruntu.. 

Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
ja kupiłam dalie ale nie karpy ale już kwitnące , czy po wsadzeniu do doniczek one powinny trochę podwiędnąć ? - bo te największe kwiaty padły , a pąki jeszcze są , czy mam obciąć te zwiędłe ?
duduś
witaj,mam pytanie czy jest już pora na wsadzanie dalii do doniczek i wyciąganie na balkon,bo martwią mnie te zimne noce i zwlekam z tym.
Drobiazgi sprawiają, że niepostrzeżenie i cicho wchodzi wielkie szczęście
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Re: Dalie cz.2
Ciekaw jestem jak sobie poradziłeś z tą imponującą karpą daliisylwekw pisze:
Muszę pokombinować jak ją dobrze rozdzielić w przyszłym roku.

Pozdrawiam
Adam
- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
U mnie już od dłuższego czasu siedzą w doniczkach na balkonie, ale codziennie sprawdzam prognozę pogody, czy w nocy nie będzie poniżej zera. W razie czego czeka na nie ciepły kąt w pokoju.borygo27 pisze:witaj,mam pytanie czy jest już pora na wsadzanie dalii do doniczek i wyciąganie na balkon,bo martwią mnie te zimne noce i zwlekam z tym.