Mały ogródek basowej cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Re: Mały ogródek basowej cz.4

Post »

Grzesiaczku , z takich , które można w nieogrzewanych tunelach sadzić mam :Parto , Etna ,Camaro,Romana i z tamtego roku :Jantar i San Marzano. Jak chcesz.... :D

Zdolny ten nasz Grześ , co nie ,Grażynko ? Potrafi nas rozbawić, to prawda... :;230
Ruskie? Mogą być ciekawe...Jak będą dobre - zgłoszę się po 3 nasionka. :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zanim mi odpowiedziałaś to wygooglałam sobie takie : Najwcześniejszy, Debut F1, Dual Plus, Duty F1, Perfectpeel F1, Grandimal.
Tylko czy można je kupić ? Oto jest pytanie :D

Tak mnie jakoś zakręciłaś/ zaraziłaś że choć nie planowałam pomidorów, jednak się chyba skuszę.
I wymyśliłam !
Mam pomysł racjonalizatorski.
Zabiorę ze Sławy taki namiocik na 4 nogach, z daszkiem materiałowym.
Rozstawię na działce a zamiast daszku dam folię.
Co prawda nie będzie to foliak ale powinien osłonić przed deszczami i zarazą moje pomidorki.
Co o tym myślisz ?
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu , my sobie z Magiczną tak gadamy o pomidorkach i Ona mi mówiła ,że ma sąsiadkę , która w workach sadziła pomidory i stawiała pod dachem domu, tak ,żeby deszcze na nie nie padały.Pomidory miała wtedy najpiękniejsze na świecie!!!!!!Była bardzo zadowolona.Tak więc myślę ,że każdy sposób dobry , żeby tylko te deszcze nie padały na rośliny :twisted:
Ja też część posadzę w gruncie , a część w tunelu. Za bardzo lubię "eksperymenty" pomidorowe , więc będę walczyć z zarazą! :D
Tych odmian , które wymieniłaś nie znam , więc się nie wypowiadam.. :oops:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetny pomysł z tymi pomidorami w workach.
Tylko, że u mnie musiałyby stać 3 m od ulicy, no może 4 a to stanowczo za blisko. :cry:
Sama jestem ciekawa tych ruskich, może faktycznie będą dobre ?
Jeśli się udadzą to masz jak w banku. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie też się ten pomysł bardzo spodobał! Mówię Ci , baba miała najpiękniejsze pomidory we wsi! :;230
Ja spróbuję w tym roku z kilkoma sztukami - zobaczymy jakie efekty będą.Magiczna zresztą też będzie tak sadziła. :D
Dzięki ,Grażynko, za dobre serduszko ;:196
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

basow@ pisze:
Tą otwartą bramą do łez mnie rozbawiłaś! :;230 Widocznie podświadomie chcesz je dokarmiać jednak... :;230
Kiedy zaczynasz pomidorowy siew? Mam nadzieję, że w tym roku będą w domu lepiej rosły, bo w tamtym było marnie, takie maluchy sadziłam.
Ptaki dokarmiam, to chyba wystarczy, sarny to by się mogły domyślić, że brama nie dla nich... :evil: :;230 Zresztą jak był wysoki śnieg to płot tez sobie przeskoczyły , a potem stratowaly i pozrywały go w jednym miejscu... Teraz wybudowałam zaporę ze sciętych gałęzi jabłoni i kolczastych śliw :heja
Wiosną podwyższamy ogrodzenie, bo tylko z tyłu było niskie. Myślałam, że żywopłot ze sliw załatwi sprawę, ale sarny go zignorowały, głód był silniejszy, a żywopłot okazał się za rzadki... ;:14
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś , mam duuuże szanse na tunel w tym roku.Chcę część pomidorów posadzić w tunelu , część w gruncie , bo mi się nie zmieszczą wszystkie odmiany do tunelu. Tak więc pierwszy siew , tych do tunelu , mogę już niedługo rozpoczynać. :heja Już mnie paluchy świerzbią....Tylko muszę mieć pewność ,że mi postawią ten tunel moi panowie...
Ja swoje , nie dosyć ,że małe , to jeszcze cały miesiąc później sadziłam , bo....no właśnie , nie doczekałam się tunelu. :twisted:
Sarny , jak widać "szczwane lisy"... :;230 jak drzwiami nie można , to oknem wejdą...( całkiem jak moja teściowa)...
Pozdrawiam,Małgorzata
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie pod dachem, tam gdzie rosną malwy, nigdy nie pada deszcz... Czyli mogę tam posadzić pomidory? No, może nie w workach, ale na jakiejś podniesionej lekko rabatce?
Odkrywcze :-)
Będę kombinować, bo okrutnie jestem na pomidory napalona :-) Tylko że o sianiu mowy nie ma! Śnieg wali pełną parą :-)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już nawet rozmowę na temat tunelu wczoraj przeprowadziłam, jaki bym chciała itd... Ty też zacznij im w głowach siać myśl, że się nie wykręcą, zacznij od kupienia folii, to postawisz ich pod ścianą :;230 Przecież marzec tuż, a w marcu by trzeba stawiać, na rzodkiewki i sałatę.

Siberia :)
Śnieg się doskonale komponuje z pomidorami na parapecie ;:224

U nas od rana i śnieg i mróz... no ale nie dziwota, w końcu zaczęły się ferie zimowe :heja :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak, mnie się tez już rzodkieweczka z własnej grządki marzy.
Albo świeży pomidorek na chlebku z masełkiem. ;:224
Jeszcze trochę dziewczyny i ruszymy ze szpadlami, motykami...... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dziś znowu ruszyłam z sekatorem :) Ale zimno było i zaraz zwiałam ;:224
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Tak szklarnia...czy tunel foliowy to super sprawa....
moje bratki tam zimują...będą z lekka podpędzone....
pod koniec lutego wysieję sałatę i posadzę cebulkę na szczypior
kanny też powędrują do doniczek najpierw....zanim rusza będzie cieplej ;:3
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Temat rzeka - temat pomidorowy. Z ruskich miałam Tiger Lake ( wysoki) i bardzo dobry w smaku. Innych ruskich nie pamiętam. :;230
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ze strachem rano odsłaniałam okna , bo tak straszyli opadami śniegu w całej Polsce. Na dobranoc przeczytałam jeszcze post Siberii , co mi otuchy nie dodało... :D Ale u nas nie padało , pewnie na dobre roślinom to nie wyjdzie , bo mróz jest.... :twisted:
Siberio , pewnie ,że sadź tam pomidory!Nie będziesz miała zarazy!Tylko pamiętaj o podlewaniu... :D Ja widziałam na zdjęciu pomidory posadzone w drewnianych skrzynkach , takich , jak kiedyś , kiedyś warzywa do warzywniaków przywozili...Nawet fajnie to wyglądało.

Aguś , ja poważną rozmowę mam już za sobą. :D I obietnice padły.Nawet kolega ze spawarką jest już wstępnie umówiony.Tym bardziej ,że M ma wyjazd w marcu , więc przed wyjazdem ma być już tunel... Łachy żadnej więc nie robi :;230

Grażynko , ale wizje snujesz...mniam! Ja w poniedziałek , jak nie będzie za zimno , mały tunelik zagospodaruję....Jaż się nie mogę doczekać.Dziś pojechałam do Magicznej.Madzik robiła mieszankę ziemi do cytrusów. Słuchajcie , jak ta ziemia pachniała..........prawie najpiękniejszy zapach na świecie... :D

Grzesiu , widziałam te Twoje bratki w szklarni...i te +13 stopni.... :D Ja mam taki niski tunelik , jakieś 50 cm.Też niedługo posieję sałatę i rzodkiewkę.... ale mi się marzy pogrzebać w ziemi...mam nadzieję ,że będzie ciepło na tyle ,żeby coś porobić. ;:224

Oczywiście poleciałam do swoich pomidorowych zbiorów.... Widzę ,że też go już mam , Grażynko! ;:196 Pomidorki to temat rzeka , rzeczywiście , ale jaki miły.....
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja obmyślam tunel z okien, mamy do zagospodarowania okna, które lada moment będą wyjęte :) aż żal nie wziąć. Opierałam się, bo mi się taka budowla nie podoba w ogrodzie, ale cóż.... wymyśliłam, że postawimy w miejscu niewidocznym z dołu :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”