Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

i mój też ;:138 jak otworzy wszystkie pąki to dopiero będzie widok ;:180 ;:180
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Aguś, Cattleya cudownie zakwitła, faktycznie wraz z tą Ewelinki,wyglądają jak siostry bliźniaczki ;)

Żółty kurczaczek, tzn. Ascocenda ;) przecudnie rozwinęła kwiaty, kolor niesamowity i tak soczysty, ze napatrzeć się nie mogę ;:138 ;:167
Kwiat "dziwaczka" jest prześliczny ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Agitko, Pochwal się nowością :D ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pochwalę się pochwalę, pewnie że tak- nowości mam nawet kilka ;), od Marty- Nesunii (dzisiaj się widziałyśmy), ale zrobię to dopiero jutro, dziś już nie dam rady, mam sporo pracy.
Zdradzę tylko, że dostałam m.in. dendrobium phal. całe w pąkach; patrzę na nie i się zakochuję miłością dozgonną- cudny tem kształt jego pąków i w ogóle cała roślinka fajna..! :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to czekamy na zdjęcia nowości ;:108 ;:65
A tymczasem do zobaczenia już dzisiaj, pozdrawiam cieplutko :)

Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jestem, po dwóch dniach spotkań ze storczykami w tle ;)

Najpierw było spotkanie z Martą-Nesunią, która przywiozła mi aż 5 roślinek, w tym:

Dendrobium phalaenopsis w końcowym etapie zapączkowania... :

Obrazek

... które dziś wygląda już tak:

Obrazek

Oraz 4 inne: 1) phalaenopsis hybrydę z pędem, basal keiki oraz keiki na pędzie z dwoma własnymi pędami, 2) phal. miniaturkę, tą naprawdę mini, 3) keiki od dendrobium nobile białego i 4) keiki od dendrobium phal. (nie pamiętam koloru). Wszystkie na zdjęciu poniżej- czekają na reorganizację w akwarium i na parapecie:

Obrazek

Marto, dzięki raz jeszcze, jestem nimi zachwycona- to dla mnie zupełnie coś nowego, wszystkie jak jeden! ;:138

A potem było spotkanie z Asią-Haim i kolejne 2 roślinki; rozsadzona podwójna hybryda (załapałam się nawet jeszcze na kwiatki ;) ):

Obrazek

oraz maleństwo nad maleństwami (mniejsze nawet od mojego mikrusa phal. parishii), keiczek od phal. equestris w kolorze fioletowym:

Obrazek

To maleństwo Asia dostała wcześniej od AniL z dwoma listkami, u niej wyrosły kolejne dwa, a teraz Asia ma dorosłą podwójną roślinkę, więc maleństwo zechciała mi przekazać (mam nadzieję, że Ania nie będzie nam miała za złe tego transferu :D ). Cieszę się z niego niesamowicie- wczoraj po raz pierwszy widziałam na żywo kwitnącego fioletowego equestrisa i bardzo mnie zaskoczył i zachwycił swoją delikatnością ;:226 Mam nadzieję, że będzie mu się dobrze mieszkało u mnie w akwa :)
Asiu ;:196 za wszystko!
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to się obłowiłaś ;:111 Cudowny każdy z osobna i wszystkie razem. Popatrz: a ja też mieszkam w Trójmieście i jakoś nie miałam jeszcze okazji przyjechać z taką ilością storczyków z odwiedzin ;:224
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko 2 spotkania i jakie owocne ;:196 tyle nowości , że trudno wybrać który najładniejszy ;:108 Niech zdrowo rośnie i szybciutko kwitnie to maleństwo eqestrisowe ;:108 ;:3 Jak pokażą się kwiatuszki czekam na zdjątka ;:65 ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś :wit
Swoich chwalić nie będę, za to zdjęcia które im zrobiłaś, mogę ;)

Co do Equestrisa, to muszę jednak sprostować, miał trzy listki ale jeden zżółkł, zreszta zobacz sama ;)
Jedno z moich chciejstw, które 2 miesiące temu spełniła AniaL.
Phal. Equestris, wypuścił już listka i trzy korzonki
:tan
Obrazek

Obrazek

A tak wyglądał, gdy go dostałam, kwiatuszki już przekwitły ale pędzik jeszcze żywy jest, więc może się przedłuży ?
Obrazek
Dendrobium od Marty mamy identyczne :tan http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=29272

Mamuśka z keikami jest niesamowita, jak to wszystko zakwitnie, to będzie wyglądać cudnie ;:180
Maluszek Phal i keiki dendrobiów niech się pięknie rozrastają :uszy

Pozdrawiamy z Oskarkiem :wit

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piekne nowości, też bym chciała keika equestrisa, ale mi nikt nie chce wysłać, a mój equestris marnieje :(((.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Agito, chciałaś zobaczyć na żywo jak kwitnie equestris, a masz już swojego ;:138 Oby Ci pięknie przyrastały!
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo...wow to dopiero nowości :D
Ja myślałam o innej nowości :P A tu taki pokaz zdjęciowy...
Cudne wszystkie, keiczki i ten falek z dzieciaczkiem, sama bym sie skusiła na takowego :D
Zadbane roślinki Dostałaś, niech Ci się zdrowo chowają ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, pewnie myślałaś, że zafundowałam sobie katlejkę, ale nie- z uwagi na wymogi świetlne, musiałaby stać u mnie w tym pokoju z chorymi- jedną już przecież mam, zobaczę jak sobie poradzi, nie będę na razie ryzykować więcej, one są niestety podatne na choroby. To co pokazałam, to już wszystko z nowości i więcej na razie nie planuję- znów mi się miejsce kończy :(
A choroba niestety nie odpuszcza; z 3-ech roślin, które zostawiłam, bo miałam wrażenie, że z niej wyszły, jedna poleciała dziś do kosza, bo znów coś się na niej zaczęło pojawiać- a zdążyła wypuścić już 2 "zdrowe" listki, więc przerwa była spora- widać, że chyba nie ma sposobu na tą zarazę :evil:

Equestrisik cieszy mnie niesamowicie, szkoda, że tak długo będę musiała czekać na kwiatki, bo już bym chciała móc je podziwiać ;:65 , ale z drugiej strony fajnie, bo bardzo lubię "prowadzić" takie maluszki :)

Co słychać w moim akwarium:
-Keiczek, który ledwie miesiąc temu dostałam od cioci z niewielkimi zaczątkami korzonków, już je pięknie przedłuża i rośnie mu listek- jakoś nie przejął się przymusowym usamodzielnieniem ;) A dodam jako ciekawostkę, że nie był odcięty z kawałkiem pędu, jak to zawsze radzą, tylko został od niego odłamany, bo powyżej ciocia miała jeszcze kwiaty na tym samym pędzie. Widać można i tak :D
-Inne keiki, które mam u siebie rok, mając dopiero 4 małe listki wielkości pokazanej wyżej miniaturki od Marty, właśnie wypuściło mi pędzik! :shock: Jak dla mnie, ono nie ma jeszcze prawa kwitnąć, ale widać, że te moje maluchy z akwa jakoś lubią kwitnąć w wieku niemowlęcym, bo to już trzeci, po dendrobium firebird i keiki od Eweliny (które niestety wczoraj przekwitło) ;)

Poza tym, chciałabym jeszcze dodać, że będąc u mnie, Marta fachowym okiem oceniła, że na moim kupionym niedawno po kwitnieniu dendrobium phal. rośnie jednak pędzik, a nie keiki. Ma tylko 7-8cm, ale jest cieniutki i na końcu już jakby zawiązuje pączki. Fajnie byłoby, jakby zakwitł jeszcze razem z tym od Marty, bo ma odwrotne kolory (biały z ciemnofioletowym środkiem- widziałam zasuszone kwiatki), więc fajnie wyglądałyby obok siebie ;:108 Podejrzewam, że w wypuszczeniu pędu pomogło mu przesuszenie sklepowe- kupiłam go w stanie "wiórka" - czy taki jest na nie sposób? ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agitko, czyli jednak sobe nie Zostawiłaś katlejki? Hmm...szkoda.
Rosnące keikusie to nadzieja na piękną kolekcję w przyszłości. Skoro dzieciaczki Ciebie lubią, może by się bardziej na takwoych skupić ;:224
Gratuluję pędzika u maleństwa.
Bardzo jestem ciekawa kwiatuszków na dendrobium phalaneopsis. Może i to sposób na jego pędziki, to przesuszenie? Raz, pamiętam, zimą, nie miałam czasu oddzielnie moczyć dednrobium i dopiero po 3 tygodniach wraz z falkami moczyłam. I właśnie po tym przesuszeniu puściło u mnie jednocześnie pędzik i keiki. Choć psb się już częściowo wtedy zmarszczyły...
parapetowce
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyś, mam tylko jedną, tą, którą kupiłam wcześniej i na razie wystarczy- zawsze będę mogła dokupić w razie potrzeby. Co lepsze, mogłam mieć taką przekwitniętą katlejkę już rok temu, ale bałam się, że mi się jej kwiaty nie spodobają :D

Maluszki lubię i chciałabym zawsze kilka mieć w akwarium, ale niekoniecznie botaniczne, wystarczą mi zwykłe keiki hybrydek ;) Chociaż niestety stwierdzam, że dość szybko rosną, jeden phal. parishii trzyma fason i nie szaleje (aż tak) :D
Jak tak dalej pójdzie, to się rzucę na siewki, trochę mi chodzą po głowie...

P.S. Znalazłam wczoraj jeszcze 2 pędziki, sezon uważam za rozpoczęty! ;:63
Pozdrawiam, Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”