Wino z winogron

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

Dzisiaj zabutelkowałem ostatnie 5 l czerwonego słodkiego.
Chciałem wypić ale zostawiłem dla... siebie na później :;230 :;230 :;230
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Parę lat temu przyswoiłem sobie kilka zasad z ,,mondrych książek ''. Nie powinno się robić wina tylko z samej białej lub czerwonej porzeczki . bo cienkuszem zalatuje a nie winem.
Najlepszy jest mix czarna i czerwona lub czarna i biała.
Bardzo dobra jest sama czarna porzeczka, ale dla niektórych może być zbyt aromatyczna .Ma dość mocny aromat i zapach.
Chyba, że naprawdę komuś nie przeszkadza to może zrobić z samych czarnych i wtedy być jak Jack Sparrow na Czarnej Perle : Hej tam na morzu ! :lol: / zostają też miksy z wiśniami , jeżynami ,winogronem , itp itd.
Nie powinno sie robić też win z samych gruszek /mogą powodować zgagę / ze śliwek / lub też z owoców zagramanicznych typu banan czy mandarynka.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Spróbuj zrobić wino z herbaty. Na butlę 5l, 20 pakulców herbaty,albo z 20 łyżeczek. Zaparzyć,
jak należy,wychłodzić,wsypać pokrojoną cytrynę, kilogram cukru rozpuścić.Drożdże,rurka
i to wszystko.Poczekać aż się wyklaruje i gotowe.
Spróbowałem z kilku różnych herbat,najlepsze było z czarnej.
Po spróbowaniu tego wynalazku,wywalam krzewy winorośli. Najgorszy jabol wychodzi
z winogron.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Mirzan z herbaty to może wyjść napój fermentujący wino podobny a nie wino :lol:
Dobierz odpowiednią odmianę, nie żałuj cukru , odcedź kilka razy , zlej do butelek , poczekaj i masz wino z nazwy i w smaku a nie jakieś tam wynalazki.
To samo inne alkohole , jest spirytus z banana i z żyta.Co kto woli ,ale dlaczego spirytusy zbożowe i wódki zawsze będą się trzymały w elicie i sprzedaż na wysokim poziomie a także zdanie konsumenta będzie zadowalające ? :D
Alkohol to można zrobić ze wszystkiego, kwestia tylko taka co chcemy pić.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podobno były nawet próby robienia spirytusu z odpadów ściekowych ;:202
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Wino z winogron to nie znaczy z jakichkolwiek winogron tylko z odpowiednich szczepów. A i wtedy trzeba pamiętać, że nie każdy szczep winogron winnych, a nie deserowych nadje się na wina o określonej słodkości. Tak samo nie wszystko nadaje się na spirytus. Ale jeśli ktoś chce tylko ogłupiacza to ... ;:14
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
mirzan
---

Post »

robertP2 pisze:Mirzan z herbaty to może wyjść napój fermentujący wino podobny a nie wino :lol:
Dobierz odpowiednią odmianę, nie żałuj cukru , odcedź kilka razy , zlej do butelek , poczekaj i masz wino z nazwy i w smaku a nie jakieś tam wynalazki.
Jeśli do winogron dodasz cukru,to też nie jest już wino. Nie żałuj 4 zł na cukier i 1 zł
na herbatę. Jeśli nie posmakuje,to wyjdzie z tego pół litra spirytusu.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Nutka dla wszystkich miłośników Wina http://www.youtube.com/watch?v=Z6HH20s1 ... detailpage ;:306 ;:306 ;:306 :;230 :;230 :;230
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

mirzan pisze:wywalam krzewy winorośli. Najgorszy jabol wychodzi
z winogron.
:;230 Ale mnie rozbawiłeś. Strasznie kiepściutko musiałeś te winko robić, bo ja słyszałem opinie profesjonalistów od wina i dla niektórych wino z innych owoców niż winogrono to w ogóle nie wino.
Ja robię z rozmaitych winogron i wychodzi krystaliczne pyszne winko, dosładzam do postaci półsłodkiej, część zostawiam jako półwytrawne i każdy chwali.
Tu chodzi o sposób wykonania no i przede wszystkim rodzaj owoców ;)
A swoją drogą jako iż mam masę jabłek na działce udaje mi się zrobić naprawdę smaczne winko jabłkowe i daleko mu do jabola :D

Aha a z herbaty nie próbowałem ale na pewno tego winem nie można nazwać choćby nie wiem jak pyszne było. Wino to wino :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mirzan
---

Post »

Te przepisy i rygory, określające ,co jest winem i co powinno w nim być,to jedno wielkie oszustwo. Taki sobie fundamentalizm,dla utrzymania biznesu. Krystaliczne wyjdzie w bule czego,inne wyjść nie może. Żadne gronowe nie dorówna jabolowi,ale domowemu,nie sklepowemu.Jak dosładzasz,to już jest fałszowanie produktu,za to grożą kary producentom wina.Właśnie,chodzi o rodzaj owoców.To co wychodzi z winogron,to surowiec. Żeby z tego było wino,potrzebny czas i beczka odpowiednia. Zrób wino,z krajowych owoców,to na te jabole gronowe nie zechcesz popatrzeć.
Nie ma odważnych,do poświęcenia 5 zł na próby? To po co dyskutować,co jest winem?
x-f-a
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 lut 2013, o 21:34

Post »

Z dzikiej róży jest wino najlepsze, a jakie zapasy witamin ma.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Mirzan za 5 zeta to nalewkę w biedronce sobie kup. Ja już mam za starą wątrobę nie to co kiedyś żeby takie eksperymenty na niej przeprowadzać ;:oj
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
mirzan
---

Post »

Odłóżmy dyskusję o winie,jak przerobisz pierwszy tysiąc litrów.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak się robi wino, tak jak niektórzy tu pisali, pół na pół z wodą, to faktycznie kiepskawe ono jest. Ja robię z samego soku. Jedyne pół litra wody to to co było w matce drożdżowej. I takie wino jest pyszne i nie do odróżnienie od tych z ciepłych krain (tylko mocniejsze ;:224 ). A dosładzane cukrem musi być, bo niestety w naszym klimacie w przeciwnym razie będzie ocet. Ale nie daję tego cukru dużo- na 10 l. soku (wina) na razie dałam 1,5 kg. i wino wychodzi takie półsłodkie/półwytrawne, troszkę z większą nutą kwasową niż włoskie ;:304
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
mirzan
---

Post »

Aby wyszedł ocet,fermentacja musi przebiegać z dostępem powietrza.Nie zależy od ilości cukru
w nastawie, bakterie octowe i tlen.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”