Chciałem wypić ale zostawiłem dla... siebie na później
Wino z winogron
- wosiek67
- 500p

- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wino z winogron
Dzisiaj zabutelkowałem ostatnie 5 l czerwonego słodkiego.

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Parę lat temu przyswoiłem sobie kilka zasad z ,,mondrych książek ''. Nie powinno się robić wina tylko z samej białej lub czerwonej porzeczki . bo cienkuszem zalatuje a nie winem.
Najlepszy jest mix czarna i czerwona lub czarna i biała.
Bardzo dobra jest sama czarna porzeczka, ale dla niektórych może być zbyt aromatyczna .Ma dość mocny aromat i zapach.
Chyba, że naprawdę komuś nie przeszkadza to może zrobić z samych czarnych i wtedy być jak Jack Sparrow na Czarnej Perle : Hej tam na morzu !
/ zostają też miksy z wiśniami , jeżynami ,winogronem , itp itd.
Nie powinno sie robić też win z samych gruszek /mogą powodować zgagę / ze śliwek / lub też z owoców zagramanicznych typu banan czy mandarynka.
Najlepszy jest mix czarna i czerwona lub czarna i biała.
Bardzo dobra jest sama czarna porzeczka, ale dla niektórych może być zbyt aromatyczna .Ma dość mocny aromat i zapach.
Chyba, że naprawdę komuś nie przeszkadza to może zrobić z samych czarnych i wtedy być jak Jack Sparrow na Czarnej Perle : Hej tam na morzu !
Nie powinno sie robić też win z samych gruszek /mogą powodować zgagę / ze śliwek / lub też z owoców zagramanicznych typu banan czy mandarynka.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Spróbuj zrobić wino z herbaty. Na butlę 5l, 20 pakulców herbaty,albo z 20 łyżeczek. Zaparzyć,
jak należy,wychłodzić,wsypać pokrojoną cytrynę, kilogram cukru rozpuścić.Drożdże,rurka
i to wszystko.Poczekać aż się wyklaruje i gotowe.
Spróbowałem z kilku różnych herbat,najlepsze było z czarnej.
Po spróbowaniu tego wynalazku,wywalam krzewy winorośli. Najgorszy jabol wychodzi
z winogron.
jak należy,wychłodzić,wsypać pokrojoną cytrynę, kilogram cukru rozpuścić.Drożdże,rurka
i to wszystko.Poczekać aż się wyklaruje i gotowe.
Spróbowałem z kilku różnych herbat,najlepsze było z czarnej.
Po spróbowaniu tego wynalazku,wywalam krzewy winorośli. Najgorszy jabol wychodzi
z winogron.
Mirzan z herbaty to może wyjść napój fermentujący wino podobny a nie wino
Dobierz odpowiednią odmianę, nie żałuj cukru , odcedź kilka razy , zlej do butelek , poczekaj i masz wino z nazwy i w smaku a nie jakieś tam wynalazki.
To samo inne alkohole , jest spirytus z banana i z żyta.Co kto woli ,ale dlaczego spirytusy zbożowe i wódki zawsze będą się trzymały w elicie i sprzedaż na wysokim poziomie a także zdanie konsumenta będzie zadowalające ?
Alkohol to można zrobić ze wszystkiego, kwestia tylko taka co chcemy pić.
Dobierz odpowiednią odmianę, nie żałuj cukru , odcedź kilka razy , zlej do butelek , poczekaj i masz wino z nazwy i w smaku a nie jakieś tam wynalazki.
To samo inne alkohole , jest spirytus z banana i z żyta.Co kto woli ,ale dlaczego spirytusy zbożowe i wódki zawsze będą się trzymały w elicie i sprzedaż na wysokim poziomie a także zdanie konsumenta będzie zadowalające ?
Alkohol to można zrobić ze wszystkiego, kwestia tylko taka co chcemy pić.
Zamiast mercedesa kupa zielska
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobno były nawet próby robienia spirytusu z odpadów ściekowych 
- wosiek67
- 500p

Wino z winogron to nie znaczy z jakichkolwiek winogron tylko z odpowiednich szczepów. A i wtedy trzeba pamiętać, że nie każdy szczep winogron winnych, a nie deserowych nadje się na wina o określonej słodkości. Tak samo nie wszystko nadaje się na spirytus. Ale jeśli ktoś chce tylko ogłupiacza to ... 
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Jeśli do winogron dodasz cukru,to też nie jest już wino. Nie żałuj 4 zł na cukier i 1 złrobertP2 pisze:Mirzan z herbaty to może wyjść napój fermentujący wino podobny a nie wino![]()
na herbatę. Jeśli nie posmakuje,to wyjdzie z tego pół litra spirytusu.
- wosiek67
- 500p

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- Marek-BB
- 500p

- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
mirzan pisze:wywalam krzewy winorośli. Najgorszy jabol wychodzi
z winogron.
Ja robię z rozmaitych winogron i wychodzi krystaliczne pyszne winko, dosładzam do postaci półsłodkiej, część zostawiam jako półwytrawne i każdy chwali.
Tu chodzi o sposób wykonania no i przede wszystkim rodzaj owoców ;)
A swoją drogą jako iż mam masę jabłek na działce udaje mi się zrobić naprawdę smaczne winko jabłkowe i daleko mu do jabola
Aha a z herbaty nie próbowałem ale na pewno tego winem nie można nazwać choćby nie wiem jak pyszne było. Wino to wino
Te przepisy i rygory, określające ,co jest winem i co powinno w nim być,to jedno wielkie oszustwo. Taki sobie fundamentalizm,dla utrzymania biznesu. Krystaliczne wyjdzie w bule czego,inne wyjść nie może. Żadne gronowe nie dorówna jabolowi,ale domowemu,nie sklepowemu.Jak dosładzasz,to już jest fałszowanie produktu,za to grożą kary producentom wina.Właśnie,chodzi o rodzaj owoców.To co wychodzi z winogron,to surowiec. Żeby z tego było wino,potrzebny czas i beczka odpowiednia. Zrób wino,z krajowych owoców,to na te jabole gronowe nie zechcesz popatrzeć.
Nie ma odważnych,do poświęcenia 5 zł na próby? To po co dyskutować,co jest winem?
Nie ma odważnych,do poświęcenia 5 zł na próby? To po co dyskutować,co jest winem?
Z dzikiej róży jest wino najlepsze, a jakie zapasy witamin ma.
- wosiek67
- 500p

Mirzan za 5 zeta to nalewkę w biedronce sobie kup. Ja już mam za starą wątrobę nie to co kiedyś żeby takie eksperymenty na niej przeprowadzać 
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Odłóżmy dyskusję o winie,jak przerobisz pierwszy tysiąc litrów.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak się robi wino, tak jak niektórzy tu pisali, pół na pół z wodą, to faktycznie kiepskawe ono jest. Ja robię z samego soku. Jedyne pół litra wody to to co było w matce drożdżowej. I takie wino jest pyszne i nie do odróżnienie od tych z ciepłych krain (tylko mocniejsze
). A dosładzane cukrem musi być, bo niestety w naszym klimacie w przeciwnym razie będzie ocet. Ale nie daję tego cukru dużo- na 10 l. soku (wina) na razie dałam 1,5 kg. i wino wychodzi takie półsłodkie/półwytrawne, troszkę z większą nutą kwasową niż włoskie 
Aby wyszedł ocet,fermentacja musi przebiegać z dostępem powietrza.Nie zależy od ilości cukru
w nastawie, bakterie octowe i tlen.
w nastawie, bakterie octowe i tlen.