Chciałem wypić ale zostawiłem dla... siebie na później

/ zostają też miksy z wiśniami , jeżynami ,winogronem , itp itd.
 / zostają też miksy z wiśniami , jeżynami ,winogronem , itp itd.  

Jeśli do winogron dodasz cukru,to też nie jest już wino. Nie żałuj 4 zł na cukier i 1 złrobertP2 pisze:Mirzan z herbaty to może wyjść napój fermentujący wino podobny a nie wino
Dobierz odpowiednią odmianę, nie żałuj cukru , odcedź kilka razy , zlej do butelek , poczekaj i masz wino z nazwy i w smaku a nie jakieś tam wynalazki.

mirzan pisze:wywalam krzewy winorośli. Najgorszy jabol wychodzi
z winogron.
 Ale mnie rozbawiłeś. Strasznie kiepściutko musiałeś te winko robić, bo ja słyszałem opinie profesjonalistów od wina i dla niektórych wino z innych owoców niż winogrono to w ogóle nie wino.
 Ale mnie rozbawiłeś. Strasznie kiepściutko musiałeś te winko robić, bo ja słyszałem opinie profesjonalistów od wina i dla niektórych wino z innych owoców niż winogrono to w ogóle nie wino.

). A dosładzane cukrem musi być, bo niestety w naszym klimacie w przeciwnym razie będzie ocet. Ale nie daję tego cukru dużo- na 10 l. soku (wina) na razie dałam 1,5 kg. i wino wychodzi takie półsłodkie/półwytrawne, troszkę z większą nutą kwasową niż włoskie
 ). A dosładzane cukrem musi być, bo niestety w naszym klimacie w przeciwnym razie będzie ocet. Ale nie daję tego cukru dużo- na 10 l. soku (wina) na razie dałam 1,5 kg. i wino wychodzi takie półsłodkie/półwytrawne, troszkę z większą nutą kwasową niż włoskie