Ranczo wita! Moja pierwsza działka.Lamia.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam w zimny czwartkowy wieczór!

U mnie na Dolnym Śląsku temperatura troszkę się podniosła...
Mam dość mrozu po -17 stopni brrrr.....

Na działce nie mam zbyt wiele zmian.Nie robiłam nowych nasadzeń bo nie mam czasu na plewienie.Nawet mój skalniak przerobiłam na taki co to nie trzeba przy nim za wiele robić czyli kora i iglaki.

Do pielenia mam teraz tylko dwie rabatki przy ścieżce i to i tak dużo jak na kobietę pracującą. :)

Trawka pięknie mi urosła....tak pięknie że trzeba było kupić kosiarkę spalinową bo ręczną szło się zajechać :)

Chyba mi umarła posadzona na wiosnę morela :( Straciła liście jeszcze przed jesienią,zmarniała strasznie....Nie wykopywałam jej zobaczę co będzie na wiosnę...

Chcę kupić kilka krzewów róż,przy tym też nie trzeba wiele robić a pięknie wygląda :)
Już nawet powoli obmyślam co i gdzie i jak będe robić na wiosnę w ogródeczku :)
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj lamio!!!
Właśnie wycieczkowałem po Twojej działce i jej historii powstania i przemian
-wspaniałe postępy zrobiliście :D

Ale szklarni choć jednej Ci nie daruje-jak mogłaś ;:14 Ta z lewej była całkiem, całkiem w miarę dobrym stanie trzeba było tylko część szyb wymienić
-dla wielu taka szklarnia to marzenie życia :cry:
Ale to Twoja działka :wink:

Pozdrówka:)
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p

Post »

Grzesiu !!!! Wiem że wiele osób by mnie zlinczowało za te szklarnie....
Były chwile że ja sama też żałowałam że nie zostawiłam choć jednej...

Ale z perspektywy czasu wiem że dobrze się stało....

Działka miała być typowo rekreacyjna,grillowanie,zimne piwko,odskocznia od osiedlowego blokowiska.

Jak będę na emeryturze....hmmmm...za jakieś 30 lat :) To sobie postawię szklarnię bo wtedy będe miała więcej czasu by się zajmować tym co się w tej szklarni będzie znajdować!
A teraz jestem zapracowaną kobietą i nie mam czasu na codzienne podlewanie pomidorków i wietrzenie szklarni :)

A tu na pierwszym planie moja biedna morelka.Ten kikutek najcieńszy :) Ciekawe co z nią będzie na wiosnę?

Obrazek
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Witaj Lamio! Przesledziłam cały Twój wątek...Miałaś co robić na działce, żeby doprowadzić ją do takiego stanu jak jest teraz...Super... Lubię oglądac takie zdjęcia typu "przed i po", bo na nich dokładnie widać zmiany... A u Ciebie są one ogromne...altanka, kącik rekreacyjny, tzw. łezka, trawnik, pergola... Jestem pełna podziwu dla Waszej pracy i to w dodatku w takim tempie, a jak piszesz pracujesz na 3 zmiany..
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p

Post »

Witam!

Tak jak obiecałam pokażę kawałek mojej działki w zimowej aurze....

Pogoda dzisiaj u mnie słoneczna a niebo bezchmurne i błękitne,prawie jak wiosna :)
Alejki na działkach zasypane śniegiem,wszystko bez życia ale mimo wszystko spacer był przyjemny.
Data w aparacie jak zwykle nie ustawiona :)

Ławeczki i stół z białym obrusem :)

Obrazek

Wsadzone na wiosne tuje

Obrazek

Pyszne jeżyny
Obrazek

Bukszpan który docelowo ma osłonić kranik z wodą

Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Pospacerowałam po Twojej działce i jestem pod wrażeniem zmian, gratuluję :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p

Post »

Witam glebomaniacy!!

Jeszcze kilka dni temu przeglądałam oferty na allegro i oprócz nasion nie było zbyt wiele wyboru.A wczoraj w ofercie już pojawiły się cebule i byliny.Z tym że wysyłka dopiero po 15 marca w niektórych ofertach.

A może ktoś mi powie co tam słychać w castoramie i w obi? Dawno już nie byłam....

Przesiałam gdzieś mój mały sekatorek,chyba go wyrzuciłam do kompostownika razem ze skoszoną trawą....Muszę kupić nowy i może to jest właśnie powód by teraz odwiedzić chociaż jeden z marketów? :)
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Ja byłam w LM ale tam na razie nic się nie dzieje.
W ogrodniczych-inwentaryzacja :roll:
Chyba trzeba jeszcze poczekać :? .
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj, LAMIO, pospacerowałem trochę na Twoim RANCZO, no muszę przyznać jest trochę mniejsze od mojego rancza, ale trzeba przyznać że w ostatnim roku poczyniłaś wiele by zmienić początkowe oblicze ogrodu. Mam nadzieję że w krótkim czasie zbudujesz "Swój Raj na Ziemi", mogę Cię tylko zapewnić że 30 lat "do emerytury" to tylko chwila, nam z żoną też się wydawało kiedyś że to dużo, ale czas szybko biegnie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p

Post »

Witajcie moi mili!

Tadeuszu miło mi że wpadłeś ale nie wiem czy mam się cieszyć że 30 lat minie mi jak jeden dzień :)

Wczoraj byłam w Castoramie,pojawiły się już nasiona :) Czyli małymi kroczkami zbliżamy się do wiosny....

U mnie na stole jej namiastka :)

Czy ktoś wie jak to się rozmnaża? Czy tak samo jak fiołka alpejskiego z liści?

Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj LAMIO, ani cieszyć, ani smucić, ja tylko stwierdzam fakty, w oparciu o własne doświadczenia życiowe.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Witam po dłuuuuuuuuugim urlopie. Dobrze, że już jesteś. Strasznie długo Cię nie było, ale już z nami zostaniesz???? ;:100
Awatar użytkownika
paulinka09
500p
500p
Od: 18 sie 2008, o 13:39

Post »

Witaj.
Pozwiedzałam Twój ogródek i jestem pełna podziwu dla Ciebie i Męża.Widać że bardzo dużo pracy włożyliście w ten ogródek.Podziwiam i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Witaj Lamio. Właśnie juz mam więcej luzu więc z rewizytą do Ciebie przyszłam. Dzięki Tobie wiem juz że czas uderzyc na castorame, choć ostatnio będąc pan powiedział, ze dopiero w lutym nasionka będą. Pójdę dziś i sprawdzę, bo w poniedziałek oblatałam wszystkie markety i nie było nic. Zimowe fotki -piękne. U mnie na szczęście juz śladu po zimie. Teraz pada deszcz. Pozdrawiam i będę zaglądać częściej. Pa :P
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Witaj Lamio,
i ja zwiedziłam Twoją działkę. To co zobaczyłam na pierwszej stronie sprawiło, że włosy stanęły mi dęba :shock:
Ale jeszcze bardziej zdziwiłam się parę stron dalej. Jak szybko poradziliście sobie z tym bałaganem i brzydotą.
Teraz działka jest doskonale przygotowana do wiosennego rozkwitu i okazania się w pełnym blasku. To będzie dla Was cudowna wiosna :)
Trzymam kciuki za dalsze prace :)
P.S. To kwitnące co nazwałaś rozchodnikiem - to rojnik. Jaki - nie wiem :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”