"Tygrysek","Kleksik"i in. MariiTeresy

ODPOWIEDZ
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też się nad Cattleyą zastanawiałem :) na razie się wstrzymuję
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratuluję:tan bezproblemowe kwitnienie od kwietnia to długo i to mnie przekonuje do zakupu tego cuda, jak tylko będzie okazja ;:80
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam jeszcze pytanie, gdzie kupowałaś Catleye ?
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Mamba pisze:Gratuluję:tan bezproblemowe kwitnienie od kwietnia to długo i to mnie przekonuje do zakupu tego cuda, jak tylko będzie okazja ;:80
Od kwietnia dopiero uprawiam katleje, a kwitną max.ok. miesiąca,czyli w stosunku do falenopsisów krótko.Pierszą białą kupiłam na wystawie w kwietniu w Krakowie, a tę lila w LM później
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:182 No tak, a ja zrozumiałam, że kwitnie już od kwietnia i byłam tym mile zaskoczona. Czyli mam rozumieć, że gdy ją kupiłaś miała już pąki i tak dużo czasu zajęło im wyrośnięcie do pełnego rozkwitu ? Te kilka miesięcy uprawy to może nie jest długo, ale i tak sukces, że żyją i zakwitły ;:23
Jeszcze tak na marginesie dodam, że ten czerwony kolor czcionki zrobił na mnie niemiłe wrażenie .;:110 / jeśli źle to odebralam przepraszam/. A to, że się tak dopytuję wynika tylko z chęci zdobycia wiedzy na temat tych kwiatów i nie chcę nikogo przy okazji męczyć.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Cattleya piękna. podobają mi się te storczyki, ale niestety nie chcą u mnie rosnąć. mam 3 (z podziału). kupiłam 1 już dawno temu i ani razu nie zakwitła, więc nie mam pojęcia, jaki ma kolor. teraz mam 3 bo tamtą podzieliłam.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mambo, ciemnoczerwony tylko dlatego żeby się odróżniało od czarnego i niebieskiego (zielony jest zarezerwowany)i żeby nie było nieporozumień, bo widocznie niezbyt jasno się wyraziłam wcześniej, nie chciałam kolorem urazić :oops: tylko żeby nie było przeoczone wyjaśnienie co do długości kwitnienia.Przepraszam
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma sprawy :) Czerwony ;:78 zrobił na mnie takie wrażenie jak uwaga wpisana w zeszycie przez nauczycielkę ;:199
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa pisze:Cattleya piękna. podobają mi się te storczyki, ale niestety nie chcą u mnie rosnąć. mam 3 (z podziału). kupiłam 1 już dawno temu i ani razu nie zakwitła, więc nie mam pojęcia, jaki ma kolor. teraz mam 3 bo tamtą podzieliłam.
Rozumiem,że nie kwitną ale się rozrastają?
Zobaczymy jak u mnie będzie, mam hybrydy,a nie gatunki czyste botanicznie, to chyba powinno być łatwiej...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

MariaTeresa pisze:
Storczykowa pisze:Cattleya piękna. podobają mi się te storczyki, ale niestety nie chcą u mnie rosnąć. mam 3 (z podziału). kupiłam 1 już dawno temu i ani razu nie zakwitła, więc nie mam pojęcia, jaki ma kolor. teraz mam 3 bo tamtą podzieliłam.
Rozumiem,że nie kwitną ale się rozrastają?
Zobaczymy jak u mnie będzie, mam hybrydy,a nie gatunki czyste botanicznie, to chyba powinno być łatwiej...
też mam hybrydy, a przynajmniej tak myślę. nie mam pojęcia, jakie ma kwiaty, nigdy jej nie widziałam z kwiatami. kupiłam ją przekwitniętą. była w dobrym stanie, ładnie rozrośnięta, ale musiałam ją podzielić, bo już się nie mieściła w doniczce, a miała dość dużą. chyba będę musiała je (Cattleye) dać na wymianę za inne storczyki albo coś w tym stylu, bo szkoda, by się miały u mnie męczyć.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż Dusiu pożyjemy zobaczymy jak z kwitniem katleji u mnie będzie w przyszłości ;:31

Beallara "Peggy Ruth Morning.. Obrazek
świeżo rozwinięty kwiat Obrazek

colmanara "Masai red"

Obrazek

Miltoniopsis "Newton Falls" Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Pokazałaś takie śliczności, że już nie wiem, czy bardziej chcę Catleyę, czy Miltonopsis, czy białego Phalaenopsisa z malinową warżką. Co bym wybrała, gdy spotkała bym je w kwiaciarni w komplecie? Nie wiem. Jedno jest pewne, na 3 na raz emerytka nie może sobie pozwolić.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Mario Tereso ale śliczności ;:13
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

pięęęękne...a dziś zaczyna się wystawa w Egzotarium w Sosnowcu..pewnie Jovanka już informowała...
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario Twereso ,same śliczności pokazujesz, aż kusi żeby poszerzyć swoją kolekcję ;:8
Wanda pisze:Pokazałaś takie śliczności, że już nie wiem, czy bardziej chcę Catleyę, czy Miltonopsis, czy białego Phalaenopsisa z malinową warżką. Co bym wybrała, gdy spotkała bym je w kwiaciarni w komplecie? Nie wiem. Jedno jest pewne, na 3 na raz emerytka nie może sobie pozwolić.

Wando, a kto powiedział, że musisz ograniczyć swoje marzenia ;:88 Nowe kwiatki można kupować wtedy gdy jest okazja i mozliwości, a jaśli wybór jest trudny można zrobić losowanie ;:80 Pomalutku, a dopniesz swego ;:23
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”