Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Ewelinko ;:oj superowa ta donica. ;:138
Sama przycinałaś deski, czy już były przycięte na wymiar ?
A jak łączyłaś , na gwoździe, czy na śruby ?
Mnie korci żeby zrobić takie donice z gotowej zaprawy cementowej na zewnątrz.
Widziałam w programie w TV jak namoczone w takiej zaprawie szmatki , np z tetry, były nawijane na donice plastikowe.
Taką donicę, jak przeschnie można pomalować farbą, chyba akwarelą.
Nawet oryginalnie to wyglądało.

Jestem ciekawa, jak wygląda Twoja pergola. Koniecznie pokaż. ;:65
:wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Krysiu dziękuję . Właśnie w tym sęk, że musiałam sama ciąć i to ręczną piłką bo nie mamy innej. Gdyby był sprzęt z pewnością byłoby bardziej równo a tak deski są koślawe ;:306 . Łączyłam na gwoździe i gdzieniegdzie wkrętami długimi do drewna. Miałam łączyć tak od środka żeby nie było widać główek ale nie udało się bo były za krótkie i nie złapały by deski . A widzisz- ciekawe! Za to ja znowu nie lubię bawić się zaprawami ;:306 sto razy bardziej wolę ciąć drewno. Chyba gdzieś widziałam takie pomysły na te donice. Może kiedyś i do tego się przekonam ? Kto wie ;:224 .
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Cudowna donica.
Stodoła to niezwykle przydatne miejsce, my stawialiśmy na jesieni domek drewniany na magazyn dla klamotów, bo właśnie takiej stodoły nam brak :D jak ją trochę poprawicie to zobaczysz jaki cudny klimat stworzy.
Nad astrami peoniowymi mocno się zastanawiałam stojąc przy regale z nasionami, pewnie jeszcze po nie wrócę
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p
Od: 21 wrz 2013, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj znowu Ewelinko .
Donica super jak na perwszy raz i bez narzędzi ;:138. Ja też wymyśliłam sobie stolik do altany z palet i też wykonanie będzie moje bo mój M niestety ale za takie rzeczy się nie bierze nie ma cierpliwości. Oczywiście narzędzi ułatwiających prace też nie posiadam. Pomyślałam i powiedziałam do mojego M,że w prezencie świątecznym chce szlifierkę :heja i dostałam .Na wielkanocne powiem, że chcę piłe :;230.
Też polecam na tą ścianę z cegły jasne róże lub żółtą, ładnie będą wyglądać.
Pozdrawiam Małgosia
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj tak, ja już oczyma wyobraźni widzę te róże na tle cegieł, klimat będzie niesamowity ;:333
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Paulinko faktycznie trzeba gdzieś upchać te wszystkie narzędzia ,nawozy itd a stodoła jest bardzo pojemna ;:224 . Astry będę w tym roku siała po raz pierwszy a więc zobaczymy co z nich wyrośnie.

Małgosiu my właśnie nie mamy takich narzędzi i musimy sobie zakupić w końcu. Szlifierka kątowa bardzo przydatna no i piła również. W tym roku koniecznie wyposażymy się w takie narzędzia bo jak widać potrzebne są nie tylko majstrom :roll: . A ja właśnie nie wiem jaką różę. Kiedyś myślałam o New Dawn ale ona nie lubi takiego słońca. Muszę poszukać a może mi coś podpowiesz ??

Małgosiu, clem ja dzisiaj w jednym wątki napatrzyłam się na róże pnące na murach w Anglii i mam smaka ;:131 . No ale nie wiem jakie róże w naszym klimacie będą dobrze rosły na takim stanowisku :roll: . Może masz jakieś propozycje ?

Dzisiaj mam luźniejszy dzień tak więc może znajdę czas i powrócę do zamówienia różanego. Zastanawiam się też nad trawami i chciałabym już sobie jakieś zarezerwować tak więc sporo myślenia dzisiaj mnie czeka :roll: . Pogoda bardzo brzydka, nie zachęca do czegokolwiek no ale jakoś trzeba żyć i czekać na wiosnę. W dalszym ciągu mam dylematy co i gdzie posadzić ale z tym zmierzę się dopiero wiosną bo jak już pisałam nie wychodzi mi planowanie na kartkach czy w programie. Potem i tak posadzę inaczej ;:306 . Pozdrawiam i miłego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Ewelina,
jeśli lubisz bladawce to polecam Ci Mme Alfred Carierre
Śliczna, wdzięczna, kwitnąca cały sezon do późnej jesieni. I te 7 metrów to nie mit, ja posadziłam dwie przy pergoli i teraz mam problem, bo się na niej nie mieszczą a róża sięga dachu. Po trzech latach zaledwie.
Nie zaobserwowałam żadnej podatności na choroby, w deszczu nie traci urody, skwar jej nie straszny. A, oczywiście nigdy nie była okrywana, nawet nie wiem jak by się za to zabrać?
Można jej dorzucić jakiegoś dużego powojnika w kontraście. Albo inne sympatyczne pnącze. Myślę, że przy Twojej stodole ta róża może mieć wielce romantyczny sznyt :D
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Ewelina po cichutku jestem po stronie męża z tą rozbiórką stodoły . zajrzyj do angielskich ogrodów ile w nich uroku. obsadź ją dzikim winobluszczem ,będzie piękna .albo pnącą różę ,wielki rambler puściłabym po murze .Fajnie porządki wyszły ,pracowitości ci nie brakuje ,
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p
Od: 21 wrz 2013, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelina , ja dopiero uczę się róż mam zamiar w tym roku kupić pierwsze róże do mojego ogrodu . Dużo czytam tu na forum, znalazłam parę stron to sobie zobacz może Ci coś to pomoże.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=39188
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=24340
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=26111
Mam nadzieję że choć trochę pomogłam.
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ponownie :wit .

Ewelinko zerknęłam na tę róże i jest bardzo obiecująca. Jednak nie mogę jej znaleźć w ofercie szkółek ;:oj . A może ona ma jakąś inną nazwę ?? A może zbyt słabo szukam ?? Dziękuję za propozycję ;:108 .

Alinko ostatnio pewna osoba stwierdziła, że ta stodoła stoi w złym miejscu i wołałaby ją zburzyć i wybudować garaż z pomieszczeniem gospodarczym i tak jakoś przyznałam Jej słuszność. Jednak po rozmowie z Mężem doszłam do wniosku, że wyburzenie takiej stodoły z takim fundamentem nie jest takie łatwe jak nam się wydaje a i potem postawić coś nowego to trzeba pozwolenia itd itp. A wiec póki co stodoła zostaje. Sama nie wiem jak mogłam pomyśleć, żeby ją zburzyć ;:oj . Stodoła jest takiej wielkości, że zmieszczę i winobluszcza i róże i wszystko co zechcę. Dopiero teraz widzę w niej potencjał ;:170 .

Małgosiu bardzo dziękuję za zainteresowanie moim tematem i za linki. Mam już zapewnioną wieczorną lekturę jak dziewczynki pójdą spać ;:333 .

A tak w międzyczasie pomyślałam sobie , że może postawię na różę Lykkefund , powojnika Alpina Plena , Milin i Winobluszcz ? A widzę to tak - od lewej róża i powojnik, powojnik kwitnie wcześnie około kwietnia/maja, potem spektakl róży. Następnie między oknem a schodkami milin, który jak róża przekwitnie zdobi liśćmi a w lato zaczyna kwitnienie. No i na końcu ( jak wyburzone zostaną schodki i chodnik) - winobluszcz, który będzie wspinał się na boczną ścianę i na dach ;:224 . Jeszcze jakiś powojnik pewnie by się zmieścił ;:131 . To tak na szybko myslałam ale oczywiście wszystko jest jeszcze na etapie planów ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może zamiast Milina po środku Winobluszcz i jakiś powojnik?? Albo jakaś róża, powtarzająca kwitnienie ?? Jeśli nie będzie schodków i chodnika to będzie miejsce . Jeszcze muszę powalczyć o to by mój Małżonek usunął bynajmniej pół metra chodnika przy ścianie wschodniej żebym mogła coś tam posadzić. Tak więc przy dobrych wiatrach zmieszczę tam kilka różnych roślin i może być ciekawie cały sezon ;:224 . Ależ się nakręciłam teraz nie mogę przestać o tym myśleć ;:306 .
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Ewelinko, ja niestety Ci nie podpowiem, bo jestem jeszcze bardziej raczkująca od Ciebie ale jedno, co mogę napisać, to wiem, co masz na myśli z tym nakręceniem :;230 Mój mąż coraz dziwniej zaczyna na mnie patrzeć bo ciągle widzi mnie na forum i napisałam już dla niego listę "ogrodowych" zajęć ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko w temacie róż niestety dopiero raczkuję... Ale nie wiem czy winobluszcz obok róży lub powojnika to dobry pomysł. On raczej dość ekspansywny jest...
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andzia Mój już nawet nic nie mówi . Przynajmniej ma święty spokój i Go nie męczę ;:306 .
Małgosiu masz rację- zapędziłam się ;:306 . Winobluszcza to ja posadzę przy północnej ścianie stodoły. Nie będzie nikomu przeszkadzał i będzie mógł sobie rosnąć jak chce.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zamysł był dobry, tylko róże mogłyby tego nie przeżyć :( Posadzony oddzielnie będzie piękny. Aż ci zazdroszczę. Ja miałam posadzony przy modrzewiu, wspinał się po jego gałęziach tworząc zieloną ścianę, niestety modrzew rósł na wjeździe i trzeba go było usunąć przed położeniem kostki...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”