Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Basiu pieczemy raz w tygodni,wyrabia mój M,on lepszy niż maszyna bo dużo serca w to wkłada :D
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 821
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: z kątowni

Post »

basga pisze:Piękny i apetyczny ten chlebuś.
Podziwiam Was,bo pieczecie bez maszyny i jeszcze tyle na raz ugnieśc to trzeba się namęczyć.Pieczesz raz w tygodniu?
Też podziwiam, bo chlebki wyglądają bardzo apetycznie :)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

W mordę jeża...zapleśniał mi przedwczorajszy chleb,dobrze,że tylko 2 kromki go były!Ile Wam się utrzymuje taki swojski chleb i jak go przechowujecie?Ja przyznam,że trzymam w foliowej torbie w zamkniętym chlebaku. :oops: A dziś upiekłam totalnie mieszany:mąka pszenna,żytnia,gryczana i kukurydziana i żurek zamiast wody-pychota.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek
To ostatni nasz wypiek...

Basiu chlebek swojski przechowujemy w lnianej ściereczce, wytrzymuje okolo 5 dni. I po tym terminie nie pleśnieje.
Eksperymentujesz i wychodzi smaczny no to zapisuj i podawaj dalej. Czy Twój chlebuś, który spleśniał to był kupny, czy swojski?
Miluck warkocz robię i zwilżam miejsce na cieście gdzie ma być ten warkocz i nakładam i lekko uciskam. Następonie zostawiam do wyrośnięcia. A Twoje chlebusie wyglądają również apetycznie.

Pozdrawiam wszystkich piekarzy/mini/

Ewa
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

Tak,spleśniał mi moj pieczony chlebuś. :oops: Ale jak-zawijasz w ściereczkę i wkładasz do chlebaka?Taki kupny jest na konserwantach to wiadomo-dłużej się trzyma ale mnie szkoda nawet tych 2 kromeczek.
Co do tych moich eksperymentów to poki co trzymam się jednego przepisu:o,5 litra wody lub żurku z butelki,2 razy po 380 gram mąki i tu sobie kombinuję do woli,torebka suchych drożdży,po 1,5 łyżeczki soli i cukru,łyżka oliwy z oliwek no i dodatki:śliwki suszone,czarnuszka,siemię lniane,kminek,raz nawet wsypałam torebkę suchej herbatki pokrzywowej i...nikt nie wyczuł.Najważniejsza to konsystencja po wymieszaniu,czasem dodaję ciut ciepłej wody lub piwa jak mam. :wink: A Twoje chlebki jak z obrazka!
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, tak Basiu zawijam w ściereczkę i wkładam do chlebaka chlebuś. Utrzymuje świeżość jak juz pisałam wcześniej.

Będę musiała Twojego przepisu spróbować.

Ewa
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 821
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: z kątowni

Post »

Wytrzymuje tydzień, ale taki tygodniowy jest twardy i suchy, raczej mało apetyczny. Jeszcze nigdy mi nie spleśniał, trzymam we worku w chlebaku.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kocurku,
nie jest twardy, zjadliwy / oczywiście jeszcze tak długo nie miałam swojskiego chlebka bo wcześniej był zjadany :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 821
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: z kątowni

Post »

ogis1 pisze:Kocurku,
nie jest twardy, zjadliwy / oczywiście jeszcze tak długo nie miałam swojskiego chlebka bo wcześniej był zjadany :;230 :;230 :;230
Mnie się zdarzyło zachować piętkę ze dwa razy, bo moje dzieci wolą kupne białe pieczywo, niestety, i chleb domowy jemy tylko ja i M.
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Basiu nigdy nie spleśniał mi chleb domowy.
Pieczemy chlebki(w sobotę) tylko i wyłącznie na zakwasie,po wystygnięciu wkładam do chlebaka.Ostatni kawałek jemy we wtorek i jest bardzo smaczny,nigdy dłużej nie poleżał.
Zaraziłam już kilka osób pieczeniem chleb,bo zawsze zakwasu mi zostanie i komuś wcisnę pod opiekę. :wink:
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja znowu piekę chlebuś tym razem na drożdżach

pozdrawiam

Ewa
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

No to nie wiem,czemu mi się zepsuł.U mnie też szybko jest zjadany,dziś pieke znowu.Ja już w zakwas się nie bawię bo mi się nie udawał ale może kiedyś do tego wrócę.
Znalazłam w necie ...przepis na chałkę z automatu:
Składniki:

* mleko 250 ml
* jajko 1 szt
* cukier 5 łyżek
* drożdże 1/3 paczki
* masło 2 łyżki
* sól szczypta
* mąka pszenna 600 gram

Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny, włączamy program do pieczenia chałki.
Wy jesteście bardziej doświadczone-czy coś z tego wyjdzie do chalki podobne?I czy chodzi tu o drożdże świeże?
I jeszcze dorzucam CHLEB SZPINAKOWY
* woda 250 ml
* sól 1 łyżeczka
* cukier 1 łyżka
* szpinak mrożony 3 łyżki
* drożdże 1/3 paczki
* mąka żytnia 100 gram
* mąka pszenna 500 gram
* oliwa z oliwek 2 łyżki

Sposób przyrządzenia

Wodę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej szpinak, cukier, sol, drożdże, wlewamy do pojemnika maszyny, dodajemy oliwę i oba rodzaje mąki. Włączamy program nr 1 do wypieku chleba podstawowego.

Po 3 godzinach mamy ślicznie pachnący, oryginalnie zielonkawy chlebek :lol:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Jagoda pomóż mi znależć Twj przepis na drożdżach nie do maszyny ...
Mam wreszcie piekarnik i chce spróbować :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2693
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice warszawy

Post »

To przepis na chleb, który u nas w rodzinie robi furorę
Przepis prosty, łatwy i przyjemny :)


CHLEB



1 kg mąki szymanowskiej,
10 dkg. drożdży
3 szklanki ciepłej wody,
4 łyżki ziaren dyni (nie więcej, bo będzie za słodkie), słonecznika, siemienia, otrąb (oprócz owsianych),
2 łyżeczki cukru,
2 płaskie łyżki soli.

Wszystko wrzucić do jednej miski wymieszać (najlepiej ręką) na jednolitą masę.
Blachę wysmarować smalcem i wysypać otrębami, wlać ciasto.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na jakieś 20 min.
Wstawić do ciepłego piekarnika.
Piec w 150 st. C ok. 1 1/2 h.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

liska pisze:Jagoda pomóż mi znależć Twj przepis na drożdżach nie do maszyny ...
Mam wreszcie piekarnik i chce spróbować :)
Lisko moje chleby są tylko na zakwasach,nie używam drożdży.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”