Domowy chleb
- basga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sie 2007, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W mordę jeża...zapleśniał mi przedwczorajszy chleb,dobrze,że tylko 2 kromki go były!Ile Wam się utrzymuje taki swojski chleb i jak go przechowujecie?Ja przyznam,że trzymam w foliowej torbie w zamkniętym chlebaku.
A dziś upiekłam totalnie mieszany:mąka pszenna,żytnia,gryczana i kukurydziana i żurek zamiast wody-pychota.

To ostatni nasz wypiek...
Basiu chlebek swojski przechowujemy w lnianej ściereczce, wytrzymuje okolo 5 dni. I po tym terminie nie pleśnieje.
Eksperymentujesz i wychodzi smaczny no to zapisuj i podawaj dalej. Czy Twój chlebuś, który spleśniał to był kupny, czy swojski?
Miluck warkocz robię i zwilżam miejsce na cieście gdzie ma być ten warkocz i nakładam i lekko uciskam. Następonie zostawiam do wyrośnięcia. A Twoje chlebusie wyglądają również apetycznie.
Pozdrawiam wszystkich piekarzy/mini/
Ewa
- basga
Tak,spleśniał mi moj pieczony chlebuś.
Ale jak-zawijasz w ściereczkę i wkładasz do chlebaka?Taki kupny jest na konserwantach to wiadomo-dłużej się trzyma ale mnie szkoda nawet tych 2 kromeczek.
Co do tych moich eksperymentów to poki co trzymam się jednego przepisu:o,5 litra wody lub żurku z butelki,2 razy po 380 gram mąki i tu sobie kombinuję do woli,torebka suchych drożdży,po 1,5 łyżeczki soli i cukru,łyżka oliwy z oliwek no i dodatki:śliwki suszone,czarnuszka,siemię lniane,kminek,raz nawet wsypałam torebkę suchej herbatki pokrzywowej i...nikt nie wyczuł.Najważniejsza to konsystencja po wymieszaniu,czasem dodaję ciut ciepłej wody lub piwa jak mam.
A Twoje chlebki jak z obrazka!

Co do tych moich eksperymentów to poki co trzymam się jednego przepisu:o,5 litra wody lub żurku z butelki,2 razy po 380 gram mąki i tu sobie kombinuję do woli,torebka suchych drożdży,po 1,5 łyżeczki soli i cukru,łyżka oliwy z oliwek no i dodatki:śliwki suszone,czarnuszka,siemię lniane,kminek,raz nawet wsypałam torebkę suchej herbatki pokrzywowej i...nikt nie wyczuł.Najważniejsza to konsystencja po wymieszaniu,czasem dodaję ciut ciepłej wody lub piwa jak mam.

- miluck
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu nigdy nie spleśniał mi chleb domowy.
Pieczemy chlebki(w sobotę) tylko i wyłącznie na zakwasie,po wystygnięciu wkładam do chlebaka.Ostatni kawałek jemy we wtorek i jest bardzo smaczny,nigdy dłużej nie poleżał.
Zaraziłam już kilka osób pieczeniem chleb,bo zawsze zakwasu mi zostanie i komuś wcisnę pod opiekę.
Pieczemy chlebki(w sobotę) tylko i wyłącznie na zakwasie,po wystygnięciu wkładam do chlebaka.Ostatni kawałek jemy we wtorek i jest bardzo smaczny,nigdy dłużej nie poleżał.
Zaraziłam już kilka osób pieczeniem chleb,bo zawsze zakwasu mi zostanie i komuś wcisnę pod opiekę.

- basga
No to nie wiem,czemu mi się zepsuł.U mnie też szybko jest zjadany,dziś pieke znowu.Ja już w zakwas się nie bawię bo mi się nie udawał ale może kiedyś do tego wrócę.
Znalazłam w necie ...przepis na chałkę z automatu:
Składniki:
* mleko 250 ml
* jajko 1 szt
* cukier 5 łyżek
* drożdże 1/3 paczki
* masło 2 łyżki
* sól szczypta
* mąka pszenna 600 gram
Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny, włączamy program do pieczenia chałki.
Wy jesteście bardziej doświadczone-czy coś z tego wyjdzie do chalki podobne?I czy chodzi tu o drożdże świeże?
I jeszcze dorzucam CHLEB SZPINAKOWY
* woda 250 ml
* sól 1 łyżeczka
* cukier 1 łyżka
* szpinak mrożony 3 łyżki
* drożdże 1/3 paczki
* mąka żytnia 100 gram
* mąka pszenna 500 gram
* oliwa z oliwek 2 łyżki
Sposób przyrządzenia
Wodę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej szpinak, cukier, sol, drożdże, wlewamy do pojemnika maszyny, dodajemy oliwę i oba rodzaje mąki. Włączamy program nr 1 do wypieku chleba podstawowego.
Po 3 godzinach mamy ślicznie pachnący, oryginalnie zielonkawy chlebek
Znalazłam w necie ...przepis na chałkę z automatu:
Składniki:
* mleko 250 ml
* jajko 1 szt
* cukier 5 łyżek
* drożdże 1/3 paczki
* masło 2 łyżki
* sól szczypta
* mąka pszenna 600 gram
Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny, włączamy program do pieczenia chałki.
Wy jesteście bardziej doświadczone-czy coś z tego wyjdzie do chalki podobne?I czy chodzi tu o drożdże świeże?
I jeszcze dorzucam CHLEB SZPINAKOWY
* woda 250 ml
* sól 1 łyżeczka
* cukier 1 łyżka
* szpinak mrożony 3 łyżki
* drożdże 1/3 paczki
* mąka żytnia 100 gram
* mąka pszenna 500 gram
* oliwa z oliwek 2 łyżki
Sposób przyrządzenia
Wodę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej szpinak, cukier, sol, drożdże, wlewamy do pojemnika maszyny, dodajemy oliwę i oba rodzaje mąki. Włączamy program nr 1 do wypieku chleba podstawowego.
Po 3 godzinach mamy ślicznie pachnący, oryginalnie zielonkawy chlebek

- EdytaB
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
To przepis na chleb, który u nas w rodzinie robi furorę
Przepis prosty, łatwy i przyjemny
CHLEB
1 kg mąki szymanowskiej,
10 dkg. drożdży
3 szklanki ciepłej wody,
4 łyżki ziaren dyni (nie więcej, bo będzie za słodkie), słonecznika, siemienia, otrąb (oprócz owsianych),
2 łyżeczki cukru,
2 płaskie łyżki soli.
Wszystko wrzucić do jednej miski wymieszać (najlepiej ręką) na jednolitą masę.
Blachę wysmarować smalcem i wysypać otrębami, wlać ciasto.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na jakieś 20 min.
Wstawić do ciepłego piekarnika.
Piec w 150 st. C ok. 1 1/2 h.
Przepis prosty, łatwy i przyjemny

CHLEB
1 kg mąki szymanowskiej,
10 dkg. drożdży
3 szklanki ciepłej wody,
4 łyżki ziaren dyni (nie więcej, bo będzie za słodkie), słonecznika, siemienia, otrąb (oprócz owsianych),
2 łyżeczki cukru,
2 płaskie łyżki soli.
Wszystko wrzucić do jednej miski wymieszać (najlepiej ręką) na jednolitą masę.
Blachę wysmarować smalcem i wysypać otrębami, wlać ciasto.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na jakieś 20 min.
Wstawić do ciepłego piekarnika.
Piec w 150 st. C ok. 1 1/2 h.