Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Aniu niby zimno, ale u mnie prawie wszystkie byliny już mają spore liście. Tylko tulipanami w donicach jestem rozczarowana, są mniejsze niż te w gruncie. ;:222 Zawsze miały kwiaty dwa tygodnie wcześniej, teraz brak słońca, które ogrzewałoby ścianę przy której stoją. Kokardki przy hortensjach zawsze mnie denerwują, nie lubię podwiązywania roślin. ;:185 Niestety, żeby utrzymać je w pionie są konieczne.

Dorotko miło teraz wypatrzeć wśród szarości trochę koloru. ;:108 Liczę na rozmnożenie maluchów cebulowych, ale jesienią jak zwykle znowu dosadzę. ;:173 Niestety często nie pamiętam, że rosną cebulowe i sadząc inne rośliny, czasem wykopię cebulki. Hortensje zamierzam jutro podsypać nawozem, już powoli ruszają. Jeszcze stosunkowo mokro, to nawóz szybciej się rozpuści.

Seba szkoda mi zawsze, jak mam wykopywać rośliny, ale już wiem, że czasem jest to konieczne. Jałowców nie żałuję, bo po kilku latach nie są zbyt piękne, często niestety chorują. Posiałam kiedyś cebulę, ale zanim doczekałam się odpowiedniej wielkości, to kupowałam. Ja nie sadzę na przechowywanie, ale wyrywam, jak tylko ładny szczypior się pojawia. Lubimy tylko młodą na kanapki, do sałat. Natomiast cebulę kupuję, bo nie mam miejsca na duży warzywnik, ale też nie mam gdzie jej przechowywać. Jeszcze się nie ciesz, bo ostnica wschodzi nierówno. :)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,wszystko pcha się do życia,te wcześniejsze roślinki już kwitną ,te późniejsze biegną zakwitnąć ,cudownie jest obserwować przyrodę ,Twój ogródek taki kolorowy,że radość po nim spacerować ,pozdrawiam i pięknego weekendu życzę ;:196
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, bodziszek wygląda prześliczne.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, mamy taki czas i tacy jesteśmy wyposzczeni po zimie, że nie ma znaczenia czy to kwiaty czy intensywnie wzrastająca zieleninka - wszystko cieszy.
Ja dzisiaj zachwycałam się młodymi listeczkami na agreście.. eM tylko stał i patrzył.. jak na małe dziecko, które po raz pierwszy liście zobaczyło :;230
Ciekawa jestem jak długo przyjdzie nam czekać na lepszą pogodę. Miał być ciepły tydzień, a było bardzo marniutko. Na niedzielę rano zapowiadają nawet opady śniegu :shock:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu witaj:)

U mnie na balkonie powychodziły w donicy cebulowe,jestem bardzo ciekawa jak zakwitną i jakie będą kwiaty.
Masz rację,że brak słoneczka skutecznie opóźnia tworzenie pąków.U mnie dzisiaj jak na razie słonka nie widać.
Hortensje dość mocno przycięłam,teraz czekają na nawożenie ;:65 Jak przycinałam Limelight to zostawiłam jeden długi pęd.
Miałam go sfotografować i pokazać Tobie,ale zapomniałam cyknąć fotkę.Tak bardzo chciałabym ukorzenić coś swojego ;:170

Pozdrawiam weekendowo :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, przybiegłam do Ciebie z prośbą, bo mam mały dylemat. Kupiłam Bobo, przysłali ładny krzaczek, ale nie jest przycięty. Posadziłam już na miejsce, ale nie wiem kiedy ciąć. Do tej pory kupowałam hortensje w stanie po cięciu.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Narzekałam, że nie mogę popracować w ogrodzie, więc dziś zafundowałam sobie sześć godzin intensywnego treningu. ;:14 Ledwo żyję, bo kondycja po zimie beznadziejna. :oops: Przycięliśmy kilkanaście Szmaragdów i od razu odbyło się ich czyszczenie. Żywopłot z choiny kanadyjskiej przy tarasie też został wyrównany. Miskanty i rozplenice przycięte. Niestety wiatr rozwiał pojedyncze źdźbła po całym ogrodzie, padnę zanim pozbieram. ;:202 Wszystkie róże przycięłam, szkoda, żeby potem wycinać ładne liście. Chopiny przycięte przy samej ziemi, nie mam pojęcia, czy odbiją. ;:174 Pozostałe w lepszej lub gorszej kondycji, ale powinny sobie poradzić. Leonardo spróbuję zakulkować, wypuścił dwa długie baty, ani 1 cm nie przemarznięte. :shock: Przygotowałam też częściowo poszerzoną rabatę. Niestety brakło czasu na przesadzanie roślin.

Martuś miło mi. ;:196 U ciebie to dopiero widać wiosnę, tyle się dzieje w ogrodzie. :shock: Dzisiaj dokładnie się przyjrzałam bylinom, nawet jeżówki ruszyły. ;:108

Wiesiu
dwa bodziszki posadzone w ubiegłym roku miały po dwa pędy i kilka kwiatów. Mam nadzieję, że teraz już będzie ładna kępa. ;:65

Sabinko dziś zaszalałam w ogrodzie, trochę słońce jednak podgrzało powietrze. Całkiem miło się pracowało, tylko wiatr przeszkadzał. Nawet nie myślę o większych przymrozkach. ;:202 Niektóre róże mają rozwinięte liście i pewnie przymrozek je zniszczy. ;:174 M podeptał trochę bylin podczas cięcia żywopłotu i denerwował się, że wszędzie coś rośnie, ;:306 nie ma gdzie nogi postawić.

Aniu donicowym cebulom tylko trochę słońca potrzeba, moje dziś go trochę dostały. ;:108 U mnie najwcześniej zakwitną hiacynty. :tan Pokazałam na 8 stronie, jak ukorzeniam długie pędy. U ciebie chyba założyłabym dodatkowo na doniczkę jakąś folię, aby w czasie upałów ziemia wolniej wysychała.

Małgosiu wszystkie zakupione wiosną hortensje z długimi pędami przycinam nisko. Wtedy mam krzew z wieloma pędami od dołu, a nie kilka kwiatów na długich patykach. Bobo jest malutka, więc jak jest wyeksponowana, to ładniej wygląda ukwiecona. ;:108 Natomiast, jak rośnie za wyższymi bylinami, może mieć dłuższe pędy. Wtedy mam mniej kwiatów, ale wyżej.

Przylaszczka po przesadzeniu nie może się pozbierać.

Obrazek

Pickwick rośnie w kilku miejscach.

Obrazek

Duety powoli widać.

Obrazek

Dwie białe odmiany, niestety NN.

Obrazek Obrazek

Pojawili się czyściciele trawnika.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Wygląda jak pan na włościach!
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś witaj. ;:196 przylatują całymi stadami, szpaki, kosy, nawet różne maluchy. Niestety jak tylko otworzę okno odlatują, jedynie pojedyncze udaje mi się sfotografować.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Soniu wiem co to znaczy być zmęczonym :) Tak mnie opuszki palców bolą, że ledwo co piszę na klawiaturze ;:124
Każde klikniecie to ból :roll:
U mnie jedna róża chyba całkowicie przemarzła a była taka piękna ;:145
Ta cebulka nie jest do przechowywania, ja miałem dosłownie kilkanaście sztuk, wszystkie zjedliśmy z pomidorami na kanapkach :D
Ma delikatny smak i jest miękka ;:333
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, tak wiem, że ale nie przycięłam go zanim posadziłam i teraz nie wiem, czy poczekać troszkę jak się ukorzeni czy ciachać i już? :oops:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Seba ale jakie to zmęczenie było miłe, :D dziś już jak nowonarodzona. :tan Dzięki, ;:196 pewnie za rok spróbuję takiej i takiej. Z dymki będzie szybciej, a z siewu później.

Małgosiu tnij już, po co ma się wysilać hortensja na dodatkowe liście, które i tak potem obetniesz. Im mniej będzie mieć do wykarmienia, tym szybciej się ukorzeni. Przygotuj się tylko na późne ruszanie Bobo, liście ukazują się dwa tygodnie po innych hortensjach. U mnie tak się dzieje drugi rok.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, czyli Ty też miałaś pracowitą sobotę... ;:215
Oj ta kondycja, skąd ja to znam... ;:219
Przylaszczki śliczne, ;:167 mam ją na swojej liście zakupowej.

Lubię tych czyścicieli trawnika! ;:215 Wyczekuję na nich!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Soniu! :wit
Widzę, że pozwoliłaś sobie na porządne wiosenne zmęczenie. ;:63 ;:63
Ja też taki wysiłek lubię. ;:333 Nawet bardzo! :tan
Pięknie zakwitły u Ciebie irysy i krokusy, ;:215 ale szczególną uwagę zwracają błękitne kwiatuszki przylaszczek. ;:63
Może dlatego, że błękitne jak pogodne niebo. ;:138
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu Okrutna! Tak to właśnie jest... zakończyłaś stary wątek, a nowy później takim cichcem otworzyłaś, że kiedy ja teraz to wszystko nadrobię :shock: A wiosna u Ciebie już w pełni. Z hiacyntami nie masz problemów? U mnie co roku wychodzą, a kiedy już mają zacząć kwitnąć łodyżki odpadają - jakby je coś przy ziemi odgryzło.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”