Narzekałam, że nie mogę popracować w ogrodzie, więc dziś zafundowałam sobie sześć godzin intensywnego treningu.

Ledwo żyję, bo kondycja po zimie beznadziejna.

Przycięliśmy kilkanaście Szmaragdów i od razu odbyło się ich czyszczenie. Żywopłot z choiny kanadyjskiej przy tarasie też został wyrównany. Miskanty i rozplenice przycięte. Niestety wiatr rozwiał pojedyncze źdźbła po całym ogrodzie, padnę zanim pozbieram.

Wszystkie róże przycięłam, szkoda, żeby potem wycinać ładne liście. Chopiny przycięte przy samej ziemi, nie mam pojęcia, czy odbiją.

Pozostałe w lepszej lub gorszej kondycji, ale powinny sobie poradzić. Leonardo spróbuję zakulkować, wypuścił dwa długie baty, ani 1 cm nie przemarznięte.

Przygotowałam też częściowo poszerzoną rabatę. Niestety brakło czasu na przesadzanie roślin.
Martuś miło mi.

U ciebie to dopiero widać wiosnę, tyle się dzieje w ogrodzie.

Dzisiaj dokładnie się przyjrzałam bylinom, nawet jeżówki ruszyły.
Wiesiu dwa bodziszki posadzone w ubiegłym roku miały po dwa pędy i kilka kwiatów. Mam nadzieję, że teraz już będzie ładna kępa.
Sabinko dziś zaszalałam w ogrodzie, trochę słońce jednak podgrzało powietrze. Całkiem miło się pracowało, tylko wiatr przeszkadzał. Nawet nie myślę o większych przymrozkach.

Niektóre róże mają rozwinięte liście i pewnie przymrozek je zniszczy.

M podeptał trochę bylin podczas cięcia żywopłotu i denerwował się, że wszędzie coś rośnie,

nie ma gdzie nogi postawić.
Aniu donicowym cebulom tylko trochę słońca potrzeba, moje dziś go trochę dostały.

U mnie najwcześniej zakwitną hiacynty.

Pokazałam na 8 stronie, jak ukorzeniam długie pędy. U ciebie chyba założyłabym dodatkowo na doniczkę jakąś folię, aby w czasie upałów ziemia wolniej wysychała.
Małgosiu wszystkie zakupione wiosną hortensje z długimi pędami przycinam nisko. Wtedy mam krzew z wieloma pędami od dołu, a nie kilka kwiatów na długich patykach. Bobo jest malutka, więc jak jest wyeksponowana, to ładniej wygląda ukwiecona.

Natomiast, jak rośnie za wyższymi bylinami, może mieć dłuższe pędy. Wtedy mam mniej kwiatów, ale wyżej.
Przylaszczka po przesadzeniu nie może się pozbierać.
Pickwick rośnie w kilku miejscach.
Duety powoli widać.
Dwie białe odmiany, niestety NN.
Pojawili się czyściciele trawnika.