Lilie-uprawa cz.7
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.7
Moje lilie które posadziłem dwa lata temu nie wypuściły pędu w tym roku tylko wyrosło z każdej cebuli jakieś 20 małych listeczków-wiem są to przybyszówki ale czy muszę je wykopywać na jesień czy mogę je tam zostawić na zawsze i nie ruszać?
Kolejna lilia jest jakby przyschnięta.Chyba nic jej nie pożarło tylko robi się jej coraz mniej i jest słabsza.Czym jest to spowoddowane?
I ostatnie pytanie.Gdy złamie mi się pęd lilii to czy w kolejnym roku zakwitnie okazalej.Czy to prawda?
Kolejna lilia jest jakby przyschnięta.Chyba nic jej nie pożarło tylko robi się jej coraz mniej i jest słabsza.Czym jest to spowoddowane?
I ostatnie pytanie.Gdy złamie mi się pęd lilii to czy w kolejnym roku zakwitnie okazalej.Czy to prawda?
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Reglas23 nie piszesz jakie to są lilie, jest kilka gatunków- azjatki, OT, orientalne, trąbkowe?
Twoje 1 pytanie- na Twoim miejscu wykopałabym te przybyszówki, bo duża cebula mogła zostać zżarta, a te małe wyszły z pozostałości, albo cebula zgniła i małe też w końcu zgniją.
2 pytanie- cebula jest słabsza, bo prawdopodobnie posadzona jest w złej dla niej ziemi, albo ma za mało nawozu
3 pytanie- pierwszy raz słyszę żeby łamać pęd dla przyszłego kwitnienia. Żeby lilie dobrze kwitły muszą mieć dobrą ziemię i nawóz
Poczytaj trochę o uprawie lilii
Twoje 1 pytanie- na Twoim miejscu wykopałabym te przybyszówki, bo duża cebula mogła zostać zżarta, a te małe wyszły z pozostałości, albo cebula zgniła i małe też w końcu zgniją.
2 pytanie- cebula jest słabsza, bo prawdopodobnie posadzona jest w złej dla niej ziemi, albo ma za mało nawozu
3 pytanie- pierwszy raz słyszę żeby łamać pęd dla przyszłego kwitnienia. Żeby lilie dobrze kwitły muszą mieć dobrą ziemię i nawóz
Poczytaj trochę o uprawie lilii

Pozdrawiam Ela
-
- 200p
Sa to OT i orientalne.Ziemia jest dobra bo robiłem wszystko z przeczytanych tu wskazówek.A czy mozliwe że najpierw pokazały się te przybyszówki a potem właściwe?Nawozu dałem odpowiednią dawkę.A pęd złamał się przypadkowo.
- Eliza52
Reglas możliwe, że duża cebula dopiero wyłazi, ostrożnie podglądnij.
Tej lilii co marnieje zmień miejsce i dosyp odpowiedniej ziemi. Każdemu zdarza się złamać pęd lilii przez przypadek, ale to oznacza że nie masz kwitnącej lilii w tym roku
Tej lilii co marnieje zmień miejsce i dosyp odpowiedniej ziemi. Każdemu zdarza się złamać pęd lilii przez przypadek, ale to oznacza że nie masz kwitnącej lilii w tym roku
Pozdrawiam Ela
-
- 200p
Ale może ta co złamała pęd zmagazynuje energie i zakwitnie obficiej na następny sezon.
Bo jest taka szansa, że zakwitnie mocniej w przyszłym sezonie. Mało tego może dodatkowo wydać przybyszówki.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Eliza52
Reglas uważaj na tą lilie, bo prędzej zgnije niż obficiej zakwitnie 

Pozdrawiam Ela
Regals23 u mnie lilie OT wyrastają najpóźniej ze wszystkich. Dopiero zaczynają wychodzić. A te małe przybyszowe są szybciej, bo cebulki znajdują się przy samej powierzchni ziemi. A główna cebula o wiele głębiej. Lepiej nie grzebać przy liliach i cierpliwie poczakać.
Gdy się ułamie kieł, możliwe, że już wcale nie zakwitnie tylko rozpadnie się i wyrośnie z niej mnóstwo nowych cebulek.
Jeśli już w tym momencie widzisz, że coś dzieje się z liliami to jak najszybciej przesadź w nowe miejsce i nową lepszą ziemię. Możesz także opryskać środkiem przeciwgrzybiczym.
Gdy się ułamie kieł, możliwe, że już wcale nie zakwitnie tylko rozpadnie się i wyrośnie z niej mnóstwo nowych cebulek.
Jeśli już w tym momencie widzisz, że coś dzieje się z liliami to jak najszybciej przesadź w nowe miejsce i nową lepszą ziemię. Możesz także opryskać środkiem przeciwgrzybiczym.
Regals23 mam podobny problem z jedną lilią zasadzoną w zeszłym roku wiosną. Wyszedł jeden pęd i kilka "listków" i zastanawiałam się co z tym zrobić. Zostawiłam. A wygląda to tak

i co teraz wykopywać, dzielić, zostawić?
Jeszcze jedno czy jak do tej pory nie pokazały się lilie azjatyckie posadzone jesienią (a są zdrowe bo sprawdzałam) to wysadzić i zmienić miejsce czy czekać cierpliwie. Dodam, ze u mnie wszystko później niż u innych - taki klimat

i co teraz wykopywać, dzielić, zostawić?
Jeszcze jedno czy jak do tej pory nie pokazały się lilie azjatyckie posadzone jesienią (a są zdrowe bo sprawdzałam) to wysadzić i zmienić miejsce czy czekać cierpliwie. Dodam, ze u mnie wszystko później niż u innych - taki klimat

Pozdrawiam Agnieszka
Czekać, wszyscy cierpliwie czekają. Im dłuższy czas oczekiwania tym większa radość. A te małe to na jesieni poprzesadzaj. Ja zamierzam tą operację wykonać po sezonie/ i uprzednim dobrym odżywieniu młodych cebul.
Zamiast mercedesa kupa zielska
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Runa popatrz na te maleństwa i zlituj się nad nimi
Jak masz możliwość bezproblemowo je powyciągać , to wyciągaj. Mają 1-2 korzonki i posadź je w dobrej ziemi. Będą miały miejsce i pokarm aby rosnąć w siłę a nie dusiły się ciasno przy matce która jesienią wyda następne pokolenie ,,knypków" .
Ja w tym roku zrobiłam eksperyment. Zauważyłam ,że małe cebulki które wypuściły pęd a zostały zjedzone przez gryzonie to ratowały się tworząc korzonki na łodydze. Przez przypadek pies złamał mi pęd normalnej lilii. Pęd ten zadołowałam. Ciekawe czy będzie miał siłę też ukorzenić się bo był lekko przywiędnięty jak go znalazłam. Zobaczymy.

Ja w tym roku zrobiłam eksperyment. Zauważyłam ,że małe cebulki które wypuściły pęd a zostały zjedzone przez gryzonie to ratowały się tworząc korzonki na łodydze. Przez przypadek pies złamał mi pęd normalnej lilii. Pęd ten zadołowałam. Ciekawe czy będzie miał siłę też ukorzenić się bo był lekko przywiędnięty jak go znalazłam. Zobaczymy.
- Eliza52
Runa dobre odżywienie cebul oznacza- dobra ziemia, kompost, nawóz 

Pozdrawiam Ela
- zara
- 500p
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie wszystkie drzewiaste idą w moc tylko Robinia jakoś nie wychodziła. Rozkopałam ją wczoraj aby podejrzeć, stoi jak zaklęta. Pomacałam cebulkę jest twardą, nalatów czy pleśni tęż nie widzę, czemu nie drgnęła od 3 tygodni
Nie wiem ?
Zasypałam lekko i będę czekać na rozwój wydarzeń

Zasypałam lekko i będę czekać na rozwój wydarzeń

- Eliza52
Zara taką samą sytuację miałam z Agostini, tylko że obok siebie rosły 2 i jedna ma już 25 cm, a druga nic. Odkopałam, cebula twarda, przykryłam jak Ty i czekałam 10 dni. Dalej nic, cebula twarda, ale jak wykopałam to korzonki zgniłe. Namoczyłam w nadmanganianie i posadziłam w innej ziemi, już ma kiełek 

Pozdrawiam Ela