Lilie-uprawa cz.7
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lilie-uprawa cz.7
Poprzedni wątek znajdziemy tutaj./Iwona
Kochani pierwszy raz mam lilie i trzymam w lodowce. Doradźcie kiedy sadzic i czy przymrozki im nie zaszkodzą... Oraz kiedy kwitną lilie?
Kochani pierwszy raz mam lilie i trzymam w lodowce. Doradźcie kiedy sadzic i czy przymrozki im nie zaszkodzą... Oraz kiedy kwitną lilie?
Re: Lilie-uprawa cz.7
Ja w tym roku też debiutuję z liliami, wybrałam na chybił- trafił w jednym z marketów takie numerki:

Teraz mam dylemat co dalej ? Na opakowaniu jest napisane żeby sadzić w kwietniu, tutaj czytam, że Wy już sadzicie. Jutro już nie dam rady, ale za tydzień mogłyby pójść do ziemi. Jak radzicie, czekać czy sadzić ?

Teraz mam dylemat co dalej ? Na opakowaniu jest napisane żeby sadzić w kwietniu, tutaj czytam, że Wy już sadzicie. Jutro już nie dam rady, ale za tydzień mogłyby pójść do ziemi. Jak radzicie, czekać czy sadzić ?
Czekać. Zapowiadają mrozy więc lepiej poczekać. Wsadzić cebule do lodówki i niech sobie tam śpią dalej.
Wygląda na to, że w poniedziałek dostanę jedną przesyłkę, a drugą pewnie w poniedziałek wyślą, bo dostałam info, ze kompletują. A jeszcze będzie trzecia z Lil...
Pojemnik na warzywa w lodówce nie pomieści - nie ma szans... chyba będą musiały zamieszkać w bagażniku. A jak przyjdą te mrozy - a ponoć ma być do -10 - to nie wiem gdzie je wtedy przeniosę... 
Wygląda na to, że w poniedziałek dostanę jedną przesyłkę, a drugą pewnie w poniedziałek wyślą, bo dostałam info, ze kompletują. A jeszcze będzie trzecia z Lil...

- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje lilie, 20 cebul niskich odmian lilii azjatyckich, właśnie posadziłam do gruntu. Trzymałam je przez dwa tygodnie w lodówce ale i tak zaczęły wypuszczać pędy, poza tym bałam się że spleśnieją. Tak więc są już w gruncie, ziemia już jest całkowicie rozmarznięta - przynajmniej u mnie w Warszawie. Przykryłam je włókniną na wypadek dużych spadek temperatur i niech się dzieje wola nieba.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Póki ziemia na to pozwala to ja bym posadziła na tej głębokości na której mają być a może i parę cm głębiej Jeśli są przymrozki to zmrożą tylko wierzchnią warstwę gleby a lilia korzystając z odmrożonej i cieplejszej ziemi zacznie pomału budzić się do życia. Ja corocznie w czasie zimy rozsadzałam swoje małe lilie które ukazują się na powierzchni. Zakupione staram nie trzymać w domu aby je nie rozhartować na całego tylko o ile ziemia pozwoli wbić łopatę idą do ziemi. Wg mnie minimum te 10 cm ziemi nad cebulą jest lepsze niż lodówka.
Witam
Eliza 52 ---- Proszę nie mylić lilii lankon z lilium lankongense . Ta pierwsza jest "trąbkowa" , a druga "turbanowa" i ma o wiele mniejsze cebule .
Pozdrawiam Tomek
Eliza 52 ---- Proszę nie mylić lilii lankon z lilium lankongense . Ta pierwsza jest "trąbkowa" , a druga "turbanowa" i ma o wiele mniejsze cebule .
Pozdrawiam Tomek
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
A Tomekwie niech przeczyta cały temat dopiero wtedy się wtrąca do wątku
Cały czas mowa o dwóch liliach znawco

Pozdrawiam Ela
Tomeknie wie ..
Wydaje mi się, Lankon nie jest lilią trąbkową.... ale może się myłę...
Eliza52 czy cebulki już posaszone?
Posadziłam 18 donic po chryzantemach po kilka cebulek lilii. Tak się teraz zastanawiam, czy będą miały wystarczającą ilość ziemi, by w nich zakwitnąć??
Między innymi LO Miyabi. Lubię takie długokwiatowe.
Czy ktoś ma zdjęcia Lilium Ivory Trumpet? Jest piękna i jestem ciekawa jakie osiąga rozmiary?
Może u kogoś kwitła Lankongense? Też zamówiłam cebulki i z pewnością będą maleńkie.
Cebulki Nepalense dostałam kiedyś wielkości paznokcia.
Wydaje mi się, Lankon nie jest lilią trąbkową.... ale może się myłę...

Eliza52 czy cebulki już posaszone?
Posadziłam 18 donic po chryzantemach po kilka cebulek lilii. Tak się teraz zastanawiam, czy będą miały wystarczającą ilość ziemi, by w nich zakwitnąć??
Między innymi LO Miyabi. Lubię takie długokwiatowe.
Czy ktoś ma zdjęcia Lilium Ivory Trumpet? Jest piękna i jestem ciekawa jakie osiąga rozmiary?
Może u kogoś kwitła Lankongense? Też zamówiłam cebulki i z pewnością będą maleńkie.
Cebulki Nepalense dostałam kiedyś wielkości paznokcia.
A ta lodówka to konieczna ? Położyłam je w nieogrzewanym garażu. Do czwartku i tak muszą czekać, bo dopiero wtedy będę na wsi.
U mnie też ziemia niezmarznięta, ale poczekam jak radzicie, będę do nich zaglądać, jeżeli puszczą pędy to pójdą do ziemi.
U mnie też ziemia niezmarznięta, ale poczekam jak radzicie, będę do nich zaglądać, jeżeli puszczą pędy to pójdą do ziemi.
Może być nieogrzewany garaż. Lodówki to wyjście dla nas blokersów... Póki nie zaczynają mocno rosnąć lepiej je przetrzymać. Aczkolwiek dzisiaj patrzyłam i już zapowiadane mrozy nie sa tak duże - zmalały do nocnych przymrozkow. Z orientalnymi bym jednak nie ryzykowała sadzenia do gruntu.
- Eliza52
Kroma lodówka nie musi być
, jak masz takie miejsce gdzie jest 2-7 stopni to mogą sobie leżeć. Odsłoń woreczki, nasyp trochę ziemi i niech czekają do sadzenia
Agnieszka Ivory Trumpet - oznacza lilia kość słoniowa trąbkowa, znajdziesz ją na angielskich stronach ogrodowych.
Te donice po chryzantemach są za płytkie. Lilia musi mieć nad sobą przynajmniej 12 cm ziemi, a pod korzeniami ze 4 cm.
Ja sadzę w donicach, które mają wysokość od 20- 29 cm. Ale Ty sadzisz chyba z tymi donicami do ziemi ?, bo jeśli nie to szkoda kwiatów, będzie im źle
Lankongense też mam pierwszy raz, ale widziałam u koleżanki. Lilia przypomina martagona i jest niska, u koleżanki miała może ze 120 cm
Lilia Lankon jest mieszańcem lilii wielkanocnej l. longiflorum i chińskiego turbanowego gatunku l. lankongense

Agnieszka Ivory Trumpet - oznacza lilia kość słoniowa trąbkowa, znajdziesz ją na angielskich stronach ogrodowych.
Te donice po chryzantemach są za płytkie. Lilia musi mieć nad sobą przynajmniej 12 cm ziemi, a pod korzeniami ze 4 cm.
Ja sadzę w donicach, które mają wysokość od 20- 29 cm. Ale Ty sadzisz chyba z tymi donicami do ziemi ?, bo jeśli nie to szkoda kwiatów, będzie im źle

Lankongense też mam pierwszy raz, ale widziałam u koleżanki. Lilia przypomina martagona i jest niska, u koleżanki miała może ze 120 cm
Lilia Lankon jest mieszańcem lilii wielkanocnej l. longiflorum i chińskiego turbanowego gatunku l. lankongense
Pozdrawiam Ela
O właśnie Elu - a jaka średnica donic? Takich wolno stojących. Chcę tak orientalne posadzić, bo niestety w gruncie mi przemarzają i rzadko kiedy doczekuję ich kwitnienia.
- Eliza52
Kasiu, ja swoje orientalne sadzę do donic o wymiarach -okrągłe: średnica 30 wysokość od 23 do 25cm, kwadratowe: 35x35-wysokość od 25 do 29 cm. Plastikowe, kosztują w granicach od 6 zł do 14 zł. Fachowcy mówią, że w donicy 10 litrowej można posadzić 2 lilie. Ja daję im trochę więcej miejsca, bo nie przesadzam co roku.
Pozdrawiam Ela
A powiedz mi jeszcze czy coś do nich dosadzasz czy mają całką donicę dla siebie?
- Eliza52
Albo sypię na wierzch korę i wtedy mają donice tylko dla siebie, albo dosadzam aksamitki ale tylko w tych większych donicach. Kasiu ja prawie wszystkie lilie mam w donicach i nie chcę im zabierać miejsca na inne rośliny. Zresztą czym można udekorować piękność, lilia sama w sobie jest piękna.
Pozdrawiam Ela