Lilie-uprawa cz.7

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lilie-uprawa cz.7

Post »

Moje lilie które posadziłem dwa lata temu nie wypuściły pędu w tym roku tylko wyrosło z każdej cebuli jakieś 20 małych listeczków-wiem są to przybyszówki ale czy muszę je wykopywać na jesień czy mogę je tam zostawić na zawsze i nie ruszać?
Kolejna lilia jest jakby przyschnięta.Chyba nic jej nie pożarło tylko robi się jej coraz mniej i jest słabsza.Czym jest to spowoddowane?
I ostatnie pytanie.Gdy złamie mi się pęd lilii to czy w kolejnym roku zakwitnie okazalej.Czy to prawda?
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reglas23 nie piszesz jakie to są lilie, jest kilka gatunków- azjatki, OT, orientalne, trąbkowe?
Twoje 1 pytanie- na Twoim miejscu wykopałabym te przybyszówki, bo duża cebula mogła zostać zżarta, a te małe wyszły z pozostałości, albo cebula zgniła i małe też w końcu zgniją.
2 pytanie- cebula jest słabsza, bo prawdopodobnie posadzona jest w złej dla niej ziemi, albo ma za mało nawozu
3 pytanie- pierwszy raz słyszę żeby łamać pęd dla przyszłego kwitnienia. Żeby lilie dobrze kwitły muszą mieć dobrą ziemię i nawóz
Poczytaj trochę o uprawie lilii ;:108
Pozdrawiam Ela
reglas23
200p
200p

Post »

Sa to OT i orientalne.Ziemia jest dobra bo robiłem wszystko z przeczytanych tu wskazówek.A czy mozliwe że najpierw pokazały się te przybyszówki a potem właściwe?Nawozu dałem odpowiednią dawkę.A pęd złamał się przypadkowo.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reglas możliwe, że duża cebula dopiero wyłazi, ostrożnie podglądnij.
Tej lilii co marnieje zmień miejsce i dosyp odpowiedniej ziemi. Każdemu zdarza się złamać pęd lilii przez przypadek, ale to oznacza że nie masz kwitnącej lilii w tym roku
Pozdrawiam Ela
reglas23
200p
200p

Post »

Ale może ta co złamała pęd zmagazynuje energie i zakwitnie obficiej na następny sezon.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Bo jest taka szansa, że zakwitnie mocniej w przyszłym sezonie. Mało tego może dodatkowo wydać przybyszówki.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reglas uważaj na tą lilie, bo prędzej zgnije niż obficiej zakwitnie ;:108
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Regals23 u mnie lilie OT wyrastają najpóźniej ze wszystkich. Dopiero zaczynają wychodzić. A te małe przybyszowe są szybciej, bo cebulki znajdują się przy samej powierzchni ziemi. A główna cebula o wiele głębiej. Lepiej nie grzebać przy liliach i cierpliwie poczakać.
Gdy się ułamie kieł, możliwe, że już wcale nie zakwitnie tylko rozpadnie się i wyrośnie z niej mnóstwo nowych cebulek.
Jeśli już w tym momencie widzisz, że coś dzieje się z liliami to jak najszybciej przesadź w nowe miejsce i nową lepszą ziemię. Możesz także opryskać środkiem przeciwgrzybiczym.
Pozdrawiam
Agnieszka
W Liliowej Dolinie Rospudy
Runa
50p
50p
Od: 14 mar 2016, o 09:16

Post »

Regals23 mam podobny problem z jedną lilią zasadzoną w zeszłym roku wiosną. Wyszedł jeden pęd i kilka "listków" i zastanawiałam się co z tym zrobić. Zostawiłam. A wygląda to tak
Obrazek
i co teraz wykopywać, dzielić, zostawić?

Jeszcze jedno czy jak do tej pory nie pokazały się lilie azjatyckie posadzone jesienią (a są zdrowe bo sprawdzałam) to wysadzić i zmienić miejsce czy czekać cierpliwie. Dodam, ze u mnie wszystko później niż u innych - taki klimat :)
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Czekać, wszyscy cierpliwie czekają. Im dłuższy czas oczekiwania tym większa radość. A te małe to na jesieni poprzesadzaj. Ja zamierzam tą operację wykonać po sezonie/ i uprzednim dobrym odżywieniu młodych cebul.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Runa
50p
50p
Od: 14 mar 2016, o 09:16

Post »

robertP2 a co oznacza dobre odżywienie cebul ?
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Runa popatrz na te maleństwa i zlituj się nad nimi :D Jak masz możliwość bezproblemowo je powyciągać , to wyciągaj. Mają 1-2 korzonki i posadź je w dobrej ziemi. Będą miały miejsce i pokarm aby rosnąć w siłę a nie dusiły się ciasno przy matce która jesienią wyda następne pokolenie ,,knypków" .
Ja w tym roku zrobiłam eksperyment. Zauważyłam ,że małe cebulki które wypuściły pęd a zostały zjedzone przez gryzonie to ratowały się tworząc korzonki na łodydze. Przez przypadek pies złamał mi pęd normalnej lilii. Pęd ten zadołowałam. Ciekawe czy będzie miał siłę też ukorzenić się bo był lekko przywiędnięty jak go znalazłam. Zobaczymy.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Runa dobre odżywienie cebul oznacza- dobra ziemia, kompost, nawóz :heja
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

U mnie wszystkie drzewiaste idą w moc tylko Robinia jakoś nie wychodziła. Rozkopałam ją wczoraj aby podejrzeć, stoi jak zaklęta. Pomacałam cebulkę jest twardą, nalatów czy pleśni tęż nie widzę, czemu nie drgnęła od 3 tygodni ;:218 Nie wiem ? :(
Zasypałam lekko i będę czekać na rozwój wydarzeń ;:204
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zara taką samą sytuację miałam z Agostini, tylko że obok siebie rosły 2 i jedna ma już 25 cm, a druga nic. Odkopałam, cebula twarda, przykryłam jak Ty i czekałam 10 dni. Dalej nic, cebula twarda, ale jak wykopałam to korzonki zgniłe. Namoczyłam w nadmanganianie i posadziłam w innej ziemi, już ma kiełek ;:138
Pozdrawiam Ela
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”