Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

W tym roku zrobiłam pierwszy raz z żółtych malin i czarnych malin, już nie mogę się doczekać jak będą smakować. A w zeszłym roku nowością była u nas nalewka z białych truskawek i to był strzał w dziesiątkę :wink: Jasny kolor i zapach truskawek. A ja robię bardzo prosto bo owoce zalewam spirytusem i dosypuję cukru, taką mieszankę mieszam około 2 tygodni do czasu rozpuszczenia cukru, potem kilka miesięcy (około 3) stoi, zlewam do butelek zalewając rozcieńczonym sirytusem (około 30%) i znowu koło 1-2 miesięcy czekania, co jakiś czas trzeba przemieszać. Na koniec łączę nalewkę z pierwszego zlewania z drugą, owoce do słoików do wykorzystania do lodów i ciast, czasami coś do pieczenia mięs też dodam :wink:
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Emi22
200p
200p
Od: 12 cze 2016, o 09:34

Post »

Elizka001 :wit
Podziel się przepisem na nalewkę z porzeczek.
Masz może swój, sprawdzony? :)

Czy ktoś w Was ma swój ulubiony, sprawdzony przepis?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kalo a co myślisz jakbym po zlaniu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1#p5905911 zamiast zasypać owoce cukrem zalał je syropem z winogron? Mam w tej chwili baaardzo słodkie 'zielone' winogrona zasypane cukrem /1:1/ na syrop. Wziąłbym 0,6 l syropu.
Do słoja z jagodami dodałem kilka pokrojonych fig. Teraz w smaku toto całkiem niezłe, jeszcze nie zlałem.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Cukier odwadnia więc robi się to po to aby wyciągnąć jak najwięcej alkoholu , który wsiąkł w owoce. Jeżeli nie masz zamiaru ich wyrzucać tylko wykorzystać dalej, to możesz zalać syropem i cieszyć się bogatszym smakiem nalewki.
Dereń pięknie fermentuje. Pierwsza partia została ugnieciona z cukrem do puszczenia soku a potem to już poszło. W słoju pracuje 3,3 kg derenia + 0,8 kg cukru.
x-p-11
---

Post »

kaLo pisze:Cukier odwadnia więc robi się to po to aby wyciągnąć jak najwięcej alkoholu , który wsiąkł w owoce. Jeżeli nie masz zamiaru ich wyrzucać tylko wykorzystać dalej, to możesz zalać syropem
Teoretycznie też można zalać syropem. Nie wyciągnie alkoholu z owoców? Fakt, nigdy tak nie robiłem http://wino.org.pl/old-swimp/content/view/223/134/

I myślisz że czarne jagody z żółtymi winogronami smakowo będzie ok?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Syrop też wyciągnie wodę ale o tyle mniej niż sam zawiera. Nie wiem czy smak będzie odpowiadał bo takiej kompozycji nie robiłem.W syropie gronowym oprócz glukozy, która jest mniej słodka dojdą jeszcze kwasy i to one będą miały główny wpływ na zmianę smaku. Spróbuj na mniejszej ilości . Weź łyżkę owoców zalej łyżką syropu , dodaj łyżkę lub dwie nalewu i wygnieć porządnie. Po 2-3 godzinkach odstania smak powinien się już wyrównać .
x-p-11
---

Post »

Ok, dzięki, syrop z winogron powinien wyjść delikatnie winny, spróbuję na bardzo małejilosci, bo może też coś trzeba będzie dołożyć z zaprawek czy 'korzeni.
Daj swój przepis na derenia :wit
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Konkretnego przepisu nie ma. Podpieram sę sosobem podanym w ksążce Zdzisława T. Nowickiego na wiśniak. Różni go od innych nalewek to, że wiśnie lub sam sok z dodatkiem cukru poddaje się fermentacji i dopiero potem wzmacnia spirytusem. Smak i zapach mosno wiśniowy, winny. Teraz fermentuje 3 kg derenia. Jak mała probka nie zadowoli podniebienia to resztę trochę rozcieńczę, dofermentuję i będzie wino.

Obrazek
x-p-11
---

Post »

Długo już go masz w cukrze?
x-G-h
Konto usunięte na prośbę.
Od: 10 mar 2014, o 10:05

Post »

Gdyby kogoś zainteresowało to Okrasa rozmawia tutaj (trzeba przewinąć do 9:19) o nalewkach ze Zbigniewem Szerszułą. Wyjaśnia różnicę pomiędzy nalewką a wódką z sokiem.
https://vod.tvp.pl/video/okrasa-lamie-p ... i,29868537
Z jakich książek z przepisami na nalewki korzystacie? Chyba że receptury z internetu lepsze? :)
x-p-11
---

Post »

Ja bazuję na różnych książkach, nie trzymam się dokładnie przepisów, ale najczęściej zaglądam do 'Domowy wyrób win' Jana Cieślaka. Sprawdziło mi się kilka receptur z książki Małgorzaty Caprari 'przetwory i nalewki'.
I jeszcze mamy taką staroć z łutami, futami i kwaterkami :wink:
Obrazek
A Kalo robi dereniówkę, nie nalewkę dereniową :lol: Wg moich kubków sakowych np taka malinówka jest lepsza niż nalewka malinowa
:wit
grafi26
200p
200p
Od: 25 mar 2016, o 14:54

Post »

W ubiegłym roku robiłam w ten sposób nalewkę z malin 2 sposobami. Zasypałam cukrem i poddałam fermentacji i druga nalewka -maliny zalane alkoholem i po zlaniu owoce zasypane cukrem. Nie jestem aż takim smakoszem alkoholi ale jedno i drugie było ok
x-p-11
---

Post »

Z tym że ja nie dopuściłem do fermentacji malin, dałem dużo cukru, wyczułem moment i dolewałem %, chyba trochę rumu, trochę innych%. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba musi mieć ok 10-12% żeby nie fermentowało, Dłuuugo stało, wszystko dobro z malin zostało wyssane :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalew na przefermentowane owoce to w zasadzie ani wódka z sokiem ani tradycyjna nalewka. To raczej wino owocowe wzmocnione spirytusem do 35-40%. Może być całkiem wytrawne albo dosladzane,jak ja robię. Chyba nie ma polskiej nazwy dla takiego trunku. Winiak jest zarezerwowany dla innego wyrobu. Wiśniak, maliniak , porzeczniak to miody pitne w których wodę zastąpiono sokami z owoców.
Jest kilka książek i broszur, min. wspomniane wcześniej książki Cieślaka i M. Caprari, "Gorzałka czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków" Jan Rogala , "Domowy wyrób win, nalewek i miodów" E i K Adamscy, "Zioła w gospodarstwie domowym" Janina Obidzińska, "Najlepsze domowe nalewki"- kuchnia siostry Filomeny, "Domowe piwa, cydry. wina, nalewki, likiery, kremy" Zdzislaw T.Nowicki, "Domowe wina, nalewki, likiery i owoce w alkoholu" Biruta Markuza-Bienicka, i jeszcze 2 czy 3 pozycje, które są głębiej schowane.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grech Receptury z sieci nie są złe, szczególnie jak poszukasz na forach temu tematowi poświęconych. Np. na włoskich stronach możesz znaleźć kilkanaście różniących się od siebie przepisów na NOCINO.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”