Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

A co chcesz wiedzieć?
Sorbus aucuparia L. 'Edulis'/Moravica jest w Rogowie, ale nie w sprzedaży. Jest za to w sprzedazy słodka 'Rubinowaja' http://www.archiland.biz/ryabina-rubinovaya/ http://arboretum.sggw.pl/punkt_sprzedazy.html
Na rosyjskich zobacz o 'Edulis' /Moravica https://z-lines.ru/ryabina-edulis.html no nie na działki ona jest, wieeelka.
'Burka' też jest niska i fajna, to mieszaniec nie z aronią jak piszesz ale z jarząbem alpejskim (najbardziej znany alpejski to S. mougeotii/jarząb Mougeota)
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Sadzić kolejnych nie będę , chciałam wykorzystać to co mam .
Podejrzewałam , że szału nie będzie ale dla zaspokojenia ciekawości i tak zrobię .
Dzięki za wskazówki/porady dotyczące suszenia owoców , wszystko się przyda ;:180
Wokoło masa głogu też można się pobawić .
Znajoma nawet z natki pietruszki nalewkę robiła ;:oj nie miałam okazji spróbować bo ponoć tak jej posmakowała , że sama ją wypiła . Nie żebym zaraz robiła , aż taką amatorką pietruszki nie jestem ale z ciekawości spytam , czy ktoś takową robił ?
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ciekawe jak by smakowała nalewka z naci kopru włoskiego. Czy zachowa anyżowy aromat. Niedawno zakupiłem "Wielka Księga Nalewek" i już nastawiłem trzy różne. Ale chce się więcej i więcej.

To nie jest dział ofert :!: szarotka66
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Elizka001
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2017, o 13:37

Post »

Ja na razie do tej pory robiłam nalewkę z porzeczek, aronii, malin i śliwek. W tym roku nalewka z mirabelek:)
dsk121
500p
500p
Od: 5 sie 2016, o 10:05

Post »

Da ktoś dobry przepis na nalewkę z jeżyn?Dzięki
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym roku zrobiłam pierwszy raz z żółtych malin i czarnych malin, już nie mogę się doczekać jak będą smakować. A w zeszłym roku nowością była u nas nalewka z białych truskawek i to był strzał w dziesiątkę :wink: Jasny kolor i zapach truskawek. A ja robię bardzo prosto bo owoce zalewam spirytusem i dosypuję cukru, taką mieszankę mieszam około 2 tygodni do czasu rozpuszczenia cukru, potem kilka miesięcy (około 3) stoi, zlewam do butelek zalewając rozcieńczonym sirytusem (około 30%) i znowu koło 1-2 miesięcy czekania, co jakiś czas trzeba przemieszać. Na koniec łączę nalewkę z pierwszego zlewania z drugą, owoce do słoików do wykorzystania do lodów i ciast, czasami coś do pieczenia mięs też dodam :wink:
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Emi22
200p
200p
Od: 12 cze 2016, o 09:34

Post »

Elizka001 :wit
Podziel się przepisem na nalewkę z porzeczek.
Masz może swój, sprawdzony? :)

Czy ktoś w Was ma swój ulubiony, sprawdzony przepis?
x-p-11
---

Post »

Kalo a co myślisz jakbym po zlaniu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1#p5905911 zamiast zasypać owoce cukrem zalał je syropem z winogron? Mam w tej chwili baaardzo słodkie 'zielone' winogrona zasypane cukrem /1:1/ na syrop. Wziąłbym 0,6 l syropu.
Do słoja z jagodami dodałem kilka pokrojonych fig. Teraz w smaku toto całkiem niezłe, jeszcze nie zlałem.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Cukier odwadnia więc robi się to po to aby wyciągnąć jak najwięcej alkoholu , który wsiąkł w owoce. Jeżeli nie masz zamiaru ich wyrzucać tylko wykorzystać dalej, to możesz zalać syropem i cieszyć się bogatszym smakiem nalewki.
Dereń pięknie fermentuje. Pierwsza partia została ugnieciona z cukrem do puszczenia soku a potem to już poszło. W słoju pracuje 3,3 kg derenia + 0,8 kg cukru.
x-p-11
---

Post »

kaLo pisze:Cukier odwadnia więc robi się to po to aby wyciągnąć jak najwięcej alkoholu , który wsiąkł w owoce. Jeżeli nie masz zamiaru ich wyrzucać tylko wykorzystać dalej, to możesz zalać syropem
Teoretycznie też można zalać syropem. Nie wyciągnie alkoholu z owoców? Fakt, nigdy tak nie robiłem http://wino.org.pl/old-swimp/content/view/223/134/

I myślisz że czarne jagody z żółtymi winogronami smakowo będzie ok?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Syrop też wyciągnie wodę ale o tyle mniej niż sam zawiera. Nie wiem czy smak będzie odpowiadał bo takiej kompozycji nie robiłem.W syropie gronowym oprócz glukozy, która jest mniej słodka dojdą jeszcze kwasy i to one będą miały główny wpływ na zmianę smaku. Spróbuj na mniejszej ilości . Weź łyżkę owoców zalej łyżką syropu , dodaj łyżkę lub dwie nalewu i wygnieć porządnie. Po 2-3 godzinkach odstania smak powinien się już wyrównać .
x-p-11
---

Post »

Ok, dzięki, syrop z winogron powinien wyjść delikatnie winny, spróbuję na bardzo małejilosci, bo może też coś trzeba będzie dołożyć z zaprawek czy 'korzeni.
Daj swój przepis na derenia :wit
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Konkretnego przepisu nie ma. Podpieram sę sosobem podanym w ksążce Zdzisława T. Nowickiego na wiśniak. Różni go od innych nalewek to, że wiśnie lub sam sok z dodatkiem cukru poddaje się fermentacji i dopiero potem wzmacnia spirytusem. Smak i zapach mosno wiśniowy, winny. Teraz fermentuje 3 kg derenia. Jak mała probka nie zadowoli podniebienia to resztę trochę rozcieńczę, dofermentuję i będzie wino.

Obrazek
x-p-11
---

Post »

Długo już go masz w cukrze?
x-G-h
Konto usunięte na prośbę.
Od: 10 mar 2014, o 10:05

Post »

Gdyby kogoś zainteresowało to Okrasa rozmawia tutaj (trzeba przewinąć do 9:19) o nalewkach ze Zbigniewem Szerszułą. Wyjaśnia różnicę pomiędzy nalewką a wódką z sokiem.
https://vod.tvp.pl/video/okrasa-lamie-p ... i,29868537
Z jakich książek z przepisami na nalewki korzystacie? Chyba że receptury z internetu lepsze? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”