Nie ma róży bez kolców - reaktywacja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nie ma róży bez kolców - reaktywacja

Post »

Cudowny ten Charles. Uwielbiam takie róże z jaśniejszymi brzegami :)
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuś Alladyn zaczyna kwitnąć ;:138 ;:196
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ewuniu, dzisiaj do Ciebie trafiłam :wit . Jestem pod wrażeniem tak szybko osiągnietego efektu rozrośniętego ogrodu! Widać, że faktycznie dostaliście dobrą ziemię w prezencie. Róże tak wybujały, że aż wierzyć się nie chce, że dopiero rok rosną w nowym miejscu. Pięknie!!
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Lista róż wspaniała ;:oj ;:138 Będzie co podziwiać. Jak dobrze, że na forum przybywa takich róż.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewcia, cudnie wyszły portrety lilii ;:180
Dobrze, ze ten tydzień na wariackich papierach się skończy i jutro chętnie wpadnę na kawkę w Twoich pięknych okolicznościach przyrody ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Ginia
100p
100p
Od: 19 lut 2010, o 12:25

Post »

Ewuś, wszystkie róże od Ciebie na stanowiskach! Na Tommelise nie mogę się napatrzeć, to takie słodkie landryneczki. Robin hood - cuuudo! I coraz bardziej podoba mi się Elmshorn, dziękuję Ci za radę.
A z poprzedniego transportu na północ, Lavaglut kwitnie i kwitnie i kwitnie, kolor ma obłędny, jak czerwone wino. Luise zaczyna drugą serię kwiatów, Gefylt poraz pierwszy ma pąki, a 2 Thereski pomimo przycięcia wypuściły pąki kwiatowe i urosły jakieś 30 cm, jak na miesiąc wzrostu to chyba niezły wynik.
Jeszcze raz Ewuniu dziękuję Ci za rady, no i za cudowne róże. ;:162
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

:wit szalony tydzień powoli dobiega końca...
dziękuję wszystkim za ciepłe słowa i odwiedziny. ;:4

Milenko, witaj w gronie wielbicieli pustaczków .
Pucinniego bardzo polecam, właśnie zmienia kolor na jasniejszy, kwitnie bardzo długo i zawiązuje dużo małych kulistych owoców.
Obrazek Obrazek

Justynko, ;:7 w tym roku róże wyjątkowo dużo chorują, przynajmniej tak porównuję u siebie. Jednak te upały na zmianę z deszczami dają im się we znaki. Miejmy nadzieję, że kolejny sezon będzie lepszy pod tym względem.

Justyś, :) polecam! jest tych pieknotek sporo! Choćby taka Nur Mahal:
Obrazek

Majeczko, dzisiaj jeszcze porównywałam liście i kolce z twoimi zdjęciami Long Johna i wygląda że się zgadza. ;:333
Trzyamm kciuki za Souvenira z Malmaison!
Nasadzenia są zrobione tak, że pod [płotem rosną właśnie duże parkowe i pnące róże, po środku rabaty krzaczaste a dołem niskie rabatówki, przez co wydaje się gęsto na zdjęciach, ale każda róża ma swoją przestrzeń. Luki wypełniają też byliny i trawy stąd wrażenie ścisku :lol: Czasami tez między różami stoją donice z sadzonkami co potęguje efekt. A te parkowe róże zawsze mi się marzyły, tylko wcześniej obrys działki był już obsadzony wieloma krzewami i drzewami, więc ciężko było coś dosadzić. Teraz poszalałam bo było całe gołe pole do obsadzenia ;:306
Linetko, oglądaj do woli, zapraszam ;:215
kolejny pustaczek: Scarlet Moss
Obrazek

Wando, Ascot rośnie w pełnym słońcu cały dzień, nie ma chwili cienia. PO dobrym zakorzenieniu powinna lepiej ci trzymać kwiaty. Podobnie miałam z Astrid Grafin przez pierwszy rok. Teraz już się nie przypala a też ma pełne słońce. Oczywiście lekki cień zawsze przedłuży trwałość kwiatów ale kosztem ich ilości.

Grażynko,
fakt, niektóre rosną po kilka obok siebie ale krzaczaste i parkowe róże dobrze się krzewią i nawet jeden krzaczek z czasem się ładnie zagęszcza. Warto przycinać go o połowę długości pędów wczesną wiosną oraz w środku lata obcinac przekwitłe kwiaty z dłuższym kawałkiem pędu, to pobudza do wypuszczania przyrostów bocznych. Lepiej też krzewią się na otwartej przestrzeni w pełnym słońcu. W półcieniu pędy bardziej wybiegają w górę.

Dorotko, jeszcze mam trochę a jesienią też będą kolejne nowości. Cała lista na stronie w zakładce "piżmowe". ;:136 Polecam!

Maju, Aniu, nic nie mówcie :;230 , na widok Charlesa serce bije mi mocniej ! ;:167 podobał mi się od zawsze, ale dopiero teraz udało mi się go posadzić.
Nowości kuszą z każdej strony... chyba zacznę sadzić za płotem ;:306

Marta :uszy ale szybciutko powtarza! Uroczy maluch! ;:215

Moniu, dziękuję, róże doprawdy bujają w górę, co bardzo mnie cieszy! Jednak gliniasta ziemia jest niezastąpiona! Utrzymuje długo wilgoć i nawóz przez co róże radzą sobie nawet bez mojej opieki. :D
Asiu/camelio, z niecierpliwoscia czekam az die rozrosna i utworzą ładny duży żywopłot :)
Kasiu ;:136 miło było się spotkać, jak zawsze ;:168 nawet sąsiedzi dali nam chwilę wytchnienia ;:306
dla ciebie dzisiejsza odsłona Niny Renaissance
Obrazek Obrazek

Ginio, jak dobrze przeczytać takie dobre wieści! ;:215 Jeśli początek tak wygląda, to tyko wyobraź sobie efekty twojej pracy za rok, dwa itd... Dla ciebie dzisiejszy duet: Cap Diamant i Jacqueline du Pre
Obrazek Obrazek

Miłego weekendu!
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Ewciu, zawsze mi się podobały te róże o dużej ilości płatków, gęsto upakowane, ale te "z oczkiem" też są prześliczne, jak widać na Twoich zdjęciach.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Ginia
100p
100p
Od: 19 lut 2010, o 12:25

Post »

Ojojoj :shock: Ty wiesz Ewuś czym mnie kusić ;:136
Scarlet Moss, Cap Diamant i Jacqueline du Pre ja po prostu muszę je mieć!!! ;:65

A co do róż, które u mnie zagościły, to rzeczywiście oczami wyobraźni widzę je jak będą wyglądały za jakiś czas. A i tak już są piękne
Pozdrawiam gorąco
Ginia
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Ewuniu, wszystkie róże od Ciebie dobrze się sprawują.Miałam ochotę na Rapshody in Blue, ale widziałam tylko na fotce-
wydała mi się bardziej lilaniebieska i pełniejsza niż ta, którą pokazałaś. Zależy od fazy kwitnienia, czy oświetlenia?
Właśnie doszłam do wniosku, że róże góruja nad innym roślinami, bo co raz pojawiają się nowe pączki. Oczywiscie oprócz
innych walorów.Wybieram się (po raz pierwszy) do Warszawy na wystawę "Zieleń to życie".O ile nie będzie takich
wsciekłych upałów. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewuniu Scarlet Moos ;:167 i mnie urzekła ,ale miejsce raczej na nowe nabytki sie skończyło .Muszę jeszcze przesadzić parę róż a w szczególności Gartentraume chociaż zobaczymy do jesieni ,bo widzę ,ze buduje fajny krzaczek tylko ,ze słabo kwitnie w półcieniu . Cap Diamant śliczny i na pewno ślicznie pachnie ;:196 Miłej niedzieli
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ewuniu,
Jacqueline du Pre z Cap Diamant na Twojej fotce to po prostu sama słodycz ... ;:224 . Świetny duecik!!!
Mam obie i jestem nimi zachwycona. Obie zdrowe jak rydze i kwitną niestrudzenie, mimo młodego wieku przecież ;:108 .
Jacqueline to wiem, że docelowo będzie wysoką krzaczastą różyczką, ale o Cap Diamant piszą gdzieniegdzie, że to rabatówka ... i mam zagwozdkę co do miejscówki ;:24 . Jak sądzisz, jak wysoka ostatecznie ona będzie?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też jestem zachwycona Jaqueline. Co chwila wytwarza nowe pączki. Jestem bardzo ciekawa jak ona będzie wyglądała w przyszłym roku, jeśli teraz jest taka wigorna
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

gloriadei pisze:Maju, Aniu, nic nie mówcie :;230 , na widok Charlesa serce bije mi mocniej ! ;:167 podobał mi się od zawsze, ale dopiero teraz udało mi się go posadzić.
Nowości kuszą z każdej strony... chyba zacznę sadzić za płotem ;:306
:wit Cześć Ewa o Charlesie już nic nie piszę..... :;230 będę go podziwiać u Ciebie. ;:108
Co do nowości, to szukam jakiejś wzmianki czy i gdzie one będą :;230 już nawet u Kasi się wpisałam.... :D
tak na przypomnienie jak będziecie gadać o różyczkach...... :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewuniu jak zawsze różana bajka..... co u Ciebie jestem, to nie mogę uwierzyć, że Twój ogródek jest taki młody.... wygląda jakby był tam od zawsze.....różany raj ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”