Nie ma róży bez kolców - reaktywacja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Nie ma róży bez kolców - reaktywacja

Post »

Witam wszystkich miłośników róż w kolejnym wątku. :wit
Na początek krótkie przypomnienie ostatnich wydarzeń ... półtora roku temu pożegnałam stary ogród (patrz poprzednie wątki), zapakowałam ok. 300 roślin do donic i zaczęłam tworzyć mój busz na nowo ;:173 busz różano-powojnikowo-bylinowy... ;)
W poprzednim wątku pisałam już jak to walczyłam zaciekle o oczyszczenie działki ze śmieci pobudowlanych, molestowałam pana koparkowego o zabranie zwałów betonu i wszelkiego dziadostwa, itp... Potem jakimś cudem (ostatni gest dewelopera ) nawiezli nam czarną, gliniastą, tłuściutką ziemię, która okazała się cudotwórcza, o czym przekonacie się na załączonych zdjęciach ;:173
Wiosną 2012 zasadziliśmy rośliny i założyliśmy trawnik, i praktycznie na tym się skończyła moja praca w ogrodzie bo od kwietnia do końca roku większość czasu spędzałam z dzieckiem w szpitalu... ale to forum ogrodnicze więc szczegółów szpitalnych wam oszczędzę :(

Zostańmy przy ogrodzie.... powtórzę króciutko ogólną ideę ogrodu ... będzie on mieszanką ogrodu angielskiego, romantycznego i naturalnego. Dużo krzewów, kilka drzew, byliny i róże- wiadomo! Do tego duże jednorodne plamy kolorystyczne z bylin, ziół i traw jako wypełniacze. Drobnica odpada, bo ginie w tłumie, już to przerabiałam... Piwonie na wiosnę, lilie na lato - to najpiękniejsze kwiaty wg mnie, zaraz po różach! Jesienią prym będą wiodły krzewy liściaste o kolorowych liściach. Musi być przecież "Indiańskie lato" . A wiosną od przylaszczek, oczarów i pierwiosnków po łany krokusów i narcyzów. To tak w skrócie ogólny zarys nasadzeń.
Co do układu przestrzennego: ogród tajemniczy - zza każdego zakrętu wyłania się kolejna rabatka z wijącą się ścieżką, której schowany koniec zapowiada kolejną niespodziankę... Żadnych linii prostych a raczej łuki i nieregularne linie. Przy takim założeniu, ogród wydaje się większy niż w rzeczywistości. Oglądający wchodząc do ogrodu, nie może widzieć jego końca ale odkrywać go stopniowo.
Ciekawe kiedy osiągnę ten efekt? ;:306
Spytacie co już zrobiłam? Starałam się posegregować rośliny kolorami i grupami...
Z boku domu posadziłam ciepłe odcienie kremu i żółci z ciemnymi purpurami i fioletami (np. Gipsy Boy, Rose de Resht, ciemne galijki). Tu jest też kilka angielek: np. Golden Celebration, Graham Thomas, Crown Princess Margareta, potem piżmówka Buff Beauty, Lichtkonigin Lucia i Fruhligsgold oraz Candlelight. Na dwóch brzegach hortensje Annabelle a przy płocie jeszcze forsycja, śliwa Pissardii i powojniki, w środku trawa trzcinnik Karl Foerster - jak mawiał jego twórca: "włosy ziemi", całość poprzeplatana bylinami i cebulkami wiosennymi.
A przy ścianie domu: róże ciepłolubne z niebisko-fiolet. powojnikami na przemian:
Gloire de Dijon, Souvenir de la Malmaison Climbing, Peace Climbing i Rudolf Geschwind. Przed różami pnącymi rosną lilie.
Z kolei cały tył ogrodu jest w jednorodnej tonacji trzech barw: różowy, biały, fioletowy.
Na całej długości płotu: żywopłot liściasty mieszany, głównie krzewy o przebarwiających się liściach jesienią: żylistki, jasminowce, tawuły, derenie.
Rabaty mają brzeg falisty, nieregularny dla optycznego zwiększenia przestrzeni.
Strona zachodnia : w większości róże współczesne w tonacjach morelowo różowo białych+ lilie, liliowce, trawy, byliny, powojniki.
Strona wschodnia: róże historyczne, angielki, kanadyjki, krzewy i drzewa: Paulownia, Judaszowiec, Catalpa + wypełnienia bylinowe.
Środkiem trochę trawnika.
Przy rogu tarasu kolista rabata z obwódką z lawendą szałwią, pienną RU, różami, ziołami i cebulkami wiosennymi.
To taki ogólny zarys... i już przestaję nudzić i zostawiam kilka zdjęć poglądowych:
wiosna 2012
Obrazek
lato 2012
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i lato 2013 oczami i aparatem Kasi ;:168 a więcej z czasem , lecę lulu, dobranoc!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Re: Nie ma róży bez kolców - reaktywacja

Post »

Ewuniu witaj ;:196 Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, ze założyłaś wątek ;:138 Oglądam Twoje zdjęcia i wprost oczom nie wierzę ;:oj ...... to ma być nowo powstały ogród ??? :shock: :shock: :shock: Zrobiłaś nieprawdopodobną robotę...... to aż niesamowite. Ogród wygląda jakby miał już wiele lat..... jest po prostu bajecznie ;:138
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Ewo, jesteś czarodziejką... To niesamowite, że tak może wyglądać zaledwie roczny ogród :shock: :shock: Jest cudnie ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Sporo się napracowałaś,aby przenieść i dobrze rozlokować te wszystkie cudeńka .Efekt powalający .Wszystko prezentuje się przepięknie ,jak w dojrzałym ogrodzie . ;:138
Zajrzyj do mnie .Może nazwiesz mi moję różyce .Większosć to NN . :?
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Ewuś już jest pięknie. Wspaniałe założenia i realizacja. Jesteś ogrodową czarodziejką. ;:138
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Pięknie to wszystko wygląda ;:138 Podoba mi się taki styl, bardzo więc będę zaglądać. Pokazuj też piwonie, bo zaczynają mi się coraz bardziej podobać i chciałabym jesienią zaopatrzyć się w kilka ładniejszych. Ciekawa jestem ciemnych galijek... to dopiero musi być widok ;:224
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Brzmi i wygląda cudownie ;:108 Będę tu częstym gościem :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bajkowy ogród :wit
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ogród pięknie się prezentuje ,a róże śliczne .Wszystko ,jak z bajeczki ;:3 ;:138
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Ewciu, masz swój ogrodowy wątek ;:138 Super ;:138
Będę mogła podziwiać twoje różyczki! Wstęp ;:180
Donoszę, że wszystkie róże od ciebie kupione w tym roku mają już pączki :tan
Dziękuję ;:196
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit To się nazywa podniesienie poprzeczki w tworzeniu nowego ogrodu ;:215
Pięknie i na pewno będę tutaj częstym gościem :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewcia, ;:196 to niesamowite, jak szybko udało Ci się przy tych wszystkich kłopotach stworzyć taki ogród. ;:oj
Cieszę się, że będziesz nam go pokazywać.
Czekam na najnowsze zdjęcia, to będzie już pewnie całkiem dorosły ogród.
Nic dziwnego, że tam tak pięknie rosną Wam rośliny, skoro, jak piszesz developer nawiózł takiej dobrej ziemi.
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

No w końcu Ewuniu, będę śledzić i podziwiać piękności. ;:138
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu ... bajka ... co ja gadam ... piękna opowieść się szykuje ;:138 !!! W dodatku z wieloma momentami pełnymi westchnień ... ;:224 .
Bardzo się cieszę z Twojego nowego wąteczku. Oj, będzie skąd czerpać inspiracje ;:333 !!!
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Ewunia, po pierwsze bardzo się cieszę, ze moge oglądać twój nowy (??? :shock: ) ogród ;:196
Dziewczyno, wiedziałam, ze masz zielone ręce, ale to czego dokonałaś wygląda na jakieś czary :) .
Niesamowite, róże wyglądają jakby rosły tam od lat, wielkie kępy bylin, cudownie.
Z radoscia będe oglądać twój ogród.
Miłego dnia ;:196
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”