W Bretonskiej kuchni u Gosi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6500
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Są, są, jak ostatnio kupowałam mrożone, to pani się skarżyła, że rąk już nie czuje, tylko ładuje całe torby krewetek, bo coś koło 20,- zł za kilogram były i klienci aż w kolejce stali :D Sprytnie ominęłam kolejkę, bo włożyłam jedną rękę w torbę jak w rękawiczkę i obsłużyłam się sama, napakowałam chyba ze trzy kilo, na szczęście nie rozmroziły się i mam je teraz w zamrażalniku :)

Z krewetek czasem robię sałatkę, tj. w miseczkach czy pucharkach na porwanej sałacie kładę krewetki przelane wrzątkiem, albo podsmażone krótko, ale na rumiano na maśle albo oliwie, dokładam cebulkę przelaną wrzątkiem, albo krojony szczypiorek, a na wierzch sos z majonezu, plus jogurt, plus kropla ketchupu i musztardy, albo miodu, plus sok wyciśnięty z cytryny. Na wierzch gałązka koperku, albo natki, albo strużki czerwonej papryki dla koloru. Z bagietką całkiem to dobre :)

Albo makaron z krewetkami: oliwa, cebulka zeszklona, imbir plus czosnek starte na tarce, plus krewetki smażone krótko, czasem łyżka śmietany, czasem łyżka pomidorów z kartonika, czasem szpinak w liściach, a czasem kieliszek białego wina. Na koniec ugotowany al dente makaron wymieszać i podgrzać na patelni z krewetkami. Można dodać dowolne zioła, świeże albo suszone, w tym nawet koperek nie gryzie się z makaronem :)

No i siedzę teraz przed monitorem i ślinię się na samą myśl o jedzeniu ;:223 Idę robić obiad :P Bez krewetek :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Nalewko, przepis wygląda apetycznie. Nigdy bym nie pomyślała ze krewetki pasują do makaronu . Mniam mniam.

Ja tez nie mam dzisiaj wieczorem krewetek ale za to rybę płaszczkę (chyba raje ?), do której przygotowuje sos ze śmietany i z kaparem ciernistym.
Daje to smak lekko kwaskowaty i z ryba doskonale się łączy. ;:137
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu, jedliśmy tę rybę w restauracji, ale o ile pamiętam bez kaparów. Jednak według M z kaparami jest najlepsza.

Nalewko, zrobiłam dziś golonkę Ave i rzeczywiście jest bardzo dobra i bardzo aromatyczna.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36510
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witaj Małgosiu. :wit
Od Vanessy do krewetek.....tego bym się nie spodziewała. :;230
Zajrzałam na pierwszą stronę i już dalej nie patrzę, bo głodna się zrobiłam a godzina dość póżna.
Poza tym sadełka mam już jak niedżwiedż przed snem zimowym to i nie wypada dojaadać.
Ale jutro zacznę od początku, tylko kupię ciasto francuskie.... :;230
To do jutra... ;:196
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witam :wit

Zrobiłam tarte z cebuli. Tak wszystkim domownikom smakowała ze postanowiłam się z wami podzielić przepisem :D

ciasto francuskie
3 czy 4 cebule posiekane
troszeczkę boczku wędzonego
2 czy 3 łyżki śmietany
musztarda ja używam "dijon" , byle była ostra.
ewentualnie trochę białego wytrawnego wina do podsmażenia z cebula.
gałka muszkatołowa , jeśli ktoś lubi.
stary zółty ser
oliwa z oliwek do smażenia

Cebule podsmażyć w połowie smażenia podlać białym winem i smażyć dalej.
Usmażyć boczek tłuszcz wylać, boczek wymieszać z cebula.
Dodać śmietanę i ewentualnie gałkę.
Wszystko wymieszać dokładnie.

Ciasto wyłożyć na blaszkę , spod wysmarować musztarda. Wylać na ciasto cala preparacje , posypać starym serem.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez dobre 20min. Jak ser będzie ładnie spieczony, tarta jest gotowa. ;:137


Obrazek





Ja ostatnio, zgrzeszyłam i zajadałam się ślimakami. :twisted:

Obrazek

Sąsiad rybak, złowił piękne płaszczki. Proszę jakie piękne i dorodne, będą co najmniej 2 kolacje :tan :tan

Obrazek

Obrazek
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu a co Ty tu za frykasy pokazujesz :wink: przecież ta płaszczaka to jak kawał miecha :;230 na pewno ze dwa obiady będą .
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu nie masz litości,ślimaczki ,pycha.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Przepiórki w miodzie i musztardzie


Obrazek

Na 6 przepiórek

2 cebule poszatkowane, podsmażyć na patelni.

Na małym ogniu w garnku wymieszać
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy najlepiej ostrej "dijon"
2 łyżki gęstej śmietany

Na blaszkę wylać troszeczkę wody, wyłożyć przepiórki.
Wokół wyłożyć cebule i dla jeszcze lepszego smaku włożyć trochę cebuli w środek przepiórek :)
Preparacje z garnka wylać na przepiórki.

Piec w piekarniku nagrzanym na 180° , uważać by się nie spiekły. Ja od czasu do czasu podlałam je woda.
Przewróciłam tez kilka razy by były ładnie spieczone ze wszystkich stron.

Czas pieczenia około 45 min.
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu no ja chyba na te pyszoty to do Ciebie się wproszę ,gdzie ja mam to wszystko kupić ? Przepiórki ???
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

No to Kasiu, jest jedyne rozwiązanie , bierz samolot i do mnie na Sylwestra ! Będziesz miała przepiórki i nie tylko ! :tan :tan

Oj, myślałam ze w wielkich supermarketach typu "francuskich" :wink: będzie można kupić :?
U nas można dostać bez problemu w rejonie drobiowym. ;:108 Tym bardziej ze przepiórki hoduje się obecnie jak kury.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6500
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

W Almie i Piotrze i Pawle, czyli w sklepach prawie kolonialnych, widziałam jagnięcinę, sarninę, bażanty, o pospolitych królikach czy kaczkach nie wspomnę, może i przepiórki można dostać?

A gołębie? Można je u was kupić? Ostatnio u nas głośno się zrobiło o bezprawnym łapaniu dzikich gołębi na pieczyste. Potem było wyjaśnienie, że sprowadza się je do restauracji prosto w Francji, a nie z rynku przed Sukiennicami :;230 Ale kto by tego słuchał :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 12787
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Romilly-sur-Seine
Kontakt:

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

gosia22 pisze:(...) w rejonie drobiowym (...)
Chyba jednak w dziale, nie w rejonie. ;-)

...a teraz za karę wezwij pompierów i manifestuj swoją prezencję. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

:;230 :;230 :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu, takie smakołyki pokazujesz - to tak wygląda codzienna kuchnia we Francji :shock: Rarytasy, o jakich tutaj można pomarzyć.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Aniu, tak naprawdę to ja żadnych rarytasów nie robię, żadnych zdolności kulinarnych nie mam. Szukam wiec przepisy które są łatwe i szybko się przyrządza.
W Polsce powinny być perliczki czy przepiórki, jak już wspominałam hoduje się je jak kury. Moze mały popyt jest ?

Aniu, przepraszam ze nie odpowiedziałam na chataigne de terre, post mi jakoś mi umcknal. :oops:
Popytam wokół, może ktoś słyszał a nawet jadł?
Jak wszędzie nastała moda na "zapominane warzywa" może ktoś pomyślał i o tej ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”