Georginja - a nuż Twoje dwie cebulki Cię zaskoczą i Będziesz mieć cudne kwiaty u siebie. Trzymam kciuki za nie.
Ja, swoje cebule zawsze sama budzę. W tym roku - nieco później poszły na spoczynek (gdzieś we wrześniu dopiero - a przeważnie końcem lipca ) - więc kwitnienia będą późniejsze.
Ambiance i Evergreen - są tegorocznymi zakupami, dlatego już kwitną
Whitedame- czyli zapowiada się kolorowy początek stycznia z hippeastrami w roli głównej ;)
Tralaluszy- a tam mizerny, najważniejsze, że jest pączek.
Pioma- gratuluję. Czekam na zdjęcie Twojego hippeastrum.
Martam80- brawo dla kwitnienia striatum - nie ma to, jak kwitnienie wyhodowanej roślinki z nasiona - gratuluję sukcesu.
Ja dostałam z wymiany -cebulkę striatumxpetolatum - ciekawe, kiedy doczekam się pierwszego kwitnienia.
Ten ciemny - ależ piękny. Oglądałam fotki w necie -Benfica - podobny Twój jest do niej.
I parapet robi wrażenie - co to za pastelowe różowe cudo się otwiera?
Nena08- ohoho... cudne kwitnienie cudnej odmiany. Jakiej wielkości są jej kwiaty - na zdjęciu wygląda na koliberka, a tła brak - nie ma z czym porównać...
Jeśli Masz Topsin (lub inny środek grzybobójczy) - Posmaruj cebule. Ja , swoje cebule, jak budzę, robię moczenie w środku grzybobójczym.
Locutus- przepiękny Santiago. Uwielbiam "paskowane" hippeastra - robią wrażenie
Evergeen jest Evergreenem - ależ się cieszę ze zgodności odmiany. Na zdjęciu pękający pączek - jak rozwiną się wszystkie kwiaty, zrobię jeszcze jedną sesję:
Dziś poszłam do Biedronki po szampana...a tam nowa dostawa hippeastrów.
Rozmiary cebul: 24/26 cm - pakowane w pudełka - z Holandii. Były trzy odmiany: Red Lion, Minerva i Appleblossom. Cena - 12,99zł.
Otworzyłam wszystkie pudełka z odmianą Aplleblossom i kupiłam tę, której już wychodzi pęd. Od razu przesadziłam - były korzenie, ale źle posadzona cebula. Korzenie podwinięte do góry(oczywiście rozprostowałam je delikatnie i wsypałam pomiędzy nie ziemię).
Uwaga! Doniczka, w której są posadzone hippeastra, nie ma dziurek w dnie - łatwo zalać cebulę (ja zrobiłam dziurki w tej doniczce).
Cebula ma czerwoną plamistość, ale niedużo. Cebula twarda i jędrna.
Tak wyglądała po zakupie, drugie zdjęcie w trakcie przesadzania:
Teraz pozostaje czekanie na kwiat. Ciekawe, czy będzie zgodność odmianowa