Moje storczyki
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Renato Bożenka jest z innego forum , storczyki nadal hoduje , ma bardzo ładną kolekcję.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Bogusiu, przykre to, że Dendrobium zrzuciło pąki, ale niestety one tak mają. Sa wrażliwe na zmiany miejsca podobnie jak Phalaenopsis, dlatego lepiej kupować te gatunki z rozkwitniętymi kwiatami. Fakt, że kwitnienie jest wtedy krótsze, ale coś za coś.bogumila pisze:Agnieszko u mnie wszystko OK ! :P . Niestety u moich podopiecznych trochę gorzej tzn. tylko dendrobium phalaenopsis ze str 8 zrzucił wszystkie pąki kwiatowe, nie wiem co mu zaszkodziło , a taka byłam ciekawa jaki będzie miał kolor .
U mnie Phalaenposis zrucił nowe pąki kwiatowe tylko po przestawieniu go o dwa metru bliżej do okna. Już mu się to nie spodobało, wrażliwiec jeden.

- Agnieszka_73
- 200p
- Od: 16 paź 2008, o 21:17
Bogusia, może zbyt intensywnie wietrzyłaś, dlatego zrzucił pąki.. Świetna vandzia, Bogusia jak ją nawozisz? Bo te z lekka przybrązowniony korzoneczek wygląda jakbyś deko przenawoziła.. A może ja ślepowata się robię. Postaram się wieczorkiem wlepić swoje cudaki, łącznie z jeszcze kwitnącym cymbidium 

To ja typ niepokorny 

-
- 1000p
Grażynko i Agnieszko dendrobium kupiłam z jednym pędem kwiatowym drugi wypuścił u mnie , oba pędy pogubiły pąki kwiatowe . W futrynie okna mam nawiewkę , którą mogę regulowac dopływ powietrza do mieszkania i dziś rano przy wietrznej pogodzie stwierdziłam , że jest ciut za zimno , no i to na pewno miało wpływ na opadnięcie pąków.
Vandzię nawoziłam dopiero jeden raz kilka dni temu . Agnieszko nie wiem o który korzonek Ci chodzi , u mnie wypuściły tylko te dwa młode na zdjęciu , są zielone , byc może światło żle padało i tak wyszło zdjęcie.
Koniecznie się pochwal swoimi .
Vandzię nawoziłam dopiero jeden raz kilka dni temu . Agnieszko nie wiem o który korzonek Ci chodzi , u mnie wypuściły tylko te dwa młode na zdjęciu , są zielone , byc może światło żle padało i tak wyszło zdjęcie.
Koniecznie się pochwal swoimi .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- Agnieszka_73
- 200p
- Od: 16 paź 2008, o 21:17
-
- 1000p
Witaj Bożenko :P
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Nabytki spisują się wspaniale , Miltonidium pachnie bardzo intensywnie szczególnie rano , ma taki orientalny zapach . Jedna gałązka już przekwita , ale dwie następne szykują się do rozkwitu. Zygopetalum bardzo ładnie się rozrasta .
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Nabytki spisują się wspaniale , Miltonidium pachnie bardzo intensywnie szczególnie rano , ma taki orientalny zapach . Jedna gałązka już przekwita , ale dwie następne szykują się do rozkwitu. Zygopetalum bardzo ładnie się rozrasta .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Bogusiu, ja tez mam taką nawiewkę w oknie i otwierałam ją zawsze na noc- mam nawet wrażenie że to posłużyło moim wiszącym przy tej nawiewce falkom bo oba szybko wypuściły odbicia z pędu, teraz zawiązują już pąki i dopiero 2 dni temu mnie olśniło że ten mroźny nawiew może je tych pąków pozbawić! Zamknęłam szczelinę (najgorzej że tego nie da się tak naprawdę zamknąć, wieje i tak, tylko trochę mniej), odsunęłam falki bardziej w bok- zobaczymy... Załamałabym się- pędzik długości 9cm rośnie mi już 2 miesiące, ledwo widać zalążki pączków jak łebki od szpilek, i gdyby teraz miały odpaść po takim czekaniu... O nie!
Przykra sprawa, taka utrata pączków, człowiek się cieszy jak głupi przez 2-3 miesiące a tu... figa! Życzę Ci żeby te Twoje u dendrobium szybko odrosły.
No nic, jakby nie patrzeć, teraz będzie już coraz lepiej; jaśniej, cieplej i coraz bliżej wiosny!
Przykra sprawa, taka utrata pączków, człowiek się cieszy jak głupi przez 2-3 miesiące a tu... figa! Życzę Ci żeby te Twoje u dendrobium szybko odrosły.
No nic, jakby nie patrzeć, teraz będzie już coraz lepiej; jaśniej, cieplej i coraz bliżej wiosny!

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz