Wiejskie podwórko - aguskac cz.1
- Ganz
- 100p
- Od: 16 maja 2008, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Hej,
Tak mi się skojarzyło w kwestii ścian z cegły: jeśli chodzi o samo wykończenie elewacji to możesz zrobić pseudo mur pruski (najpierw nabić na ścianę deski grube na 2-3cm, owinąć je folią, przestrzenie pomiędzy nimi otynkować, zdjąć folię z desek, pomalować), albo na cegły nałożyć przyklejone małe kamienie polne (to już raczej dla maniaków bo bardzo pracochłonne). Jak dysponujesz większymi kamieniami to można przykleić do istniejącej ściany z cegieł drugą ścianę z kamieni (też dla maniaków) lub okleić ją ciętym lub łupanym kamieniem polnym (spore koszta) lub po prostu oczyścić istniejącą cegłę (np duży kamień szlifierski na wolnych obrotach lub gruby druciak na wiertarce), uzupełnić fugi i sprawdzić czy wymaga dodatkowego malowania. Widziałem nie raz mur z cegły rozbórkowej i jak jest równy to bardzo ładnie wygląda. cokolwiek byś chciała nałożyć to odradzam tynki strukturalne (porowate) - mają dużą absorbcję brudu i po roku-dwóch trzeba myć myjką ciśnieniową (chyba że masz na to czas....).
Pozdrawiam,
Konrad
Tak mi się skojarzyło w kwestii ścian z cegły: jeśli chodzi o samo wykończenie elewacji to możesz zrobić pseudo mur pruski (najpierw nabić na ścianę deski grube na 2-3cm, owinąć je folią, przestrzenie pomiędzy nimi otynkować, zdjąć folię z desek, pomalować), albo na cegły nałożyć przyklejone małe kamienie polne (to już raczej dla maniaków bo bardzo pracochłonne). Jak dysponujesz większymi kamieniami to można przykleić do istniejącej ściany z cegieł drugą ścianę z kamieni (też dla maniaków) lub okleić ją ciętym lub łupanym kamieniem polnym (spore koszta) lub po prostu oczyścić istniejącą cegłę (np duży kamień szlifierski na wolnych obrotach lub gruby druciak na wiertarce), uzupełnić fugi i sprawdzić czy wymaga dodatkowego malowania. Widziałem nie raz mur z cegły rozbórkowej i jak jest równy to bardzo ładnie wygląda. cokolwiek byś chciała nałożyć to odradzam tynki strukturalne (porowate) - mają dużą absorbcję brudu i po roku-dwóch trzeba myć myjką ciśnieniową (chyba że masz na to czas....).
Pozdrawiam,
Konrad
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Konrad, to ja Cię zapraszam latem na wczasy agroturystyczne i będziesz mógł korzystać bezpłatnie ze wszystkich atrakcji naszego gospodarstwa, włącznie z renowacją tego muruGanz pisze:Hej,
Pozdrawiam,
Konrad

- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
Piękna, piękna posiadłość.
Przychylam się do zdania większości - szopy bym nie ruszała, cegły wyglądają zupełnie w porządku. Zwłaszcza w sąsiedztwie roślin.
Zapisałam sobie nr strony z poradami winogronowymi, wiosną pewnie przyjdę po dokładniejsze porady. Ja wprawdzie nie będę raczej ukorzeniała sztobrów, wolę kupić gotowe sadzonki
Ale apetycik na własne winogronka naszedł mnie ogromny.
Miłego dnia
Przychylam się do zdania większości - szopy bym nie ruszała, cegły wyglądają zupełnie w porządku. Zwłaszcza w sąsiedztwie roślin.
Zapisałam sobie nr strony z poradami winogronowymi, wiosną pewnie przyjdę po dokładniejsze porady. Ja wprawdzie nie będę raczej ukorzeniała sztobrów, wolę kupić gotowe sadzonki

Miłego dnia
- aguskac
kubanki pisze:Piękna, piękna posiadłość.
Zapisałam sobie nr strony z poradami winogronowymi, wiosną pewnie przyjdę po dokładniejsze porady. Ja wprawdzie nie będę raczej ukorzeniała sztobrów, wolę kupić gotowe sadzonkiAle apetycik na własne winogronka naszedł mnie ogromny.
Miłego dnia

W tej chwili wygląda to dla mnie jak obraz nędzy i rozpaczy

Ja też zaczynałam od zakupu 3 sadzonek, ale potem apetyt mi urósł, właśnie bo częstym zaglądaniu na forum winogronowe

- aguskac
Ta kwietna łąka i mi się bardzo podoba, szkoda, że tak szybko rośnie, potem robi się już busz, który bardzo ciężko się kosi. Gdyby zechciała być taka stale nigdy by u mnie kosiarka nie wjechała.
Te mieszkanka to tylko przed majowymi przymrozkami. Na zimę robię im kopczyki z ziemi i jak na razie to wystarczało, do tej pory - odpukać - nie miałam żadnych strat. W tym roku nie będę już zabezpieczać starszych sadzonek.