Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

Lucynko spryciulko, jak Ty takie maleństwa pikowałaś ;:oj , a mi chyba Hibiskus nawala, szybko Tobie wzszedł, u mnie go nie widzę ;:185 , no nic zobaczę bo chyba jeszcze jakieś nasiona miałam to wysieję ;:108 , zdrówka Lucynko, już nie choruj ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przepiękne piwonie, zwłaszcza ta bladożółta ;:63 doświetlanie będzie konieczne, pogoda zepsuła się na całego ;:222 Wieje teraz niesamowicie ;:185
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko nadziwić się nie mogę jak Ty te maleństwa pikujesz, pincetą czy co ;:oj moje paluchy niezgrabne a już cierpliwości jeszcze mniej na pewno nie były by tak równiutko i prościutko po pikowane. Za to idąc twoim przykładem wysiałam pomidorki :oops: a tak się zarzekałam ze nie będę.
U mnie też był niewielki przymrozek w nocy , za to rankiem słoneczko i cieplutko.
Uważaj na przeziębienia bo paskudy potrafią wymęczyć ;:196
Milutkiego tygodnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Widzisz Lucynko jak to jest....Marysia wychodzi na pole, zresztą tak samo jak moja krakowska ciocia, a my na podwórko. Marysia ma je przynajmniej za oknem, to można ją zrozumieć, ale żeby w mieście mieć pole? I to nie byle jakim, tylko królewskim :;230
Dobrze, że mnie choroba nie bierze, bo nie miałabym przy czym sił odzyskiwać, o wysiewach nawet nie ma co wspominać ;:145
Zapachniało mi piwoniami ;:oj
Miłego tygodnia ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Widzisz Lucynko nie znamy dnia ani godziny kiedy nas coś dopadnie.Ty wyszłaś z samochodu bez czapki,a ja szłam akurat koło kobiety która nawet się nie zasłoniła kichając.
Nawet nie wiedziałam,że masz tyle pięknych piwonii.Ciekawe ile ja mam.Jakoś nie mogłam się zebrać żeby policzyć.

Miłego dnia! ;:63
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko podziwiam jak Ty pikujesz takie maleństwa ;:oj toż ja od razu wszystko bym zgniotła.
Piwonie masz przecudnej urody, ja ostatnio polubiłam wszystko co puste, dlatego i tego sezonu dokupiłam dwie odmiany piwonii tzw "puścioch".
My z Marysią jesteśmy "ci ja krakowianki " dlatego nie wychodzimy na dwór tylko wychodzimy na pole ;:306 często wyrazy kończymy też na chodźże, pójdźże, każdy region ma swoją gwarę ;:306 ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Super że tak szybko doszłaś do normy :D Siewki masz juz tak duże :shock: a atmosfera u ciebie cudnie wiosenna ;:333
Zdrówka i dużo ;:3 dla siewek ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Co za dzień! Wicher wieje, deszcz zacina, w domu świsty, wizgi, gwizdy... Miśka gania od okna do okna, z parapetu na parapet w poszukiwaniu intruzów wydających te dźwięki. Prawie nie spała, szuka i szuka, ale nic nie znajduje. Mam w domu cyrk prawdziwy.

Iwonko0042 - te siewki wcale nie takie delikatne. Po porządnym namoczeniu ziemi pod nimi, wykopuję wszystkie, by pojedynczo umieszczać sieweczki w zrobionych patyczkiem dołeczkach. :D
Zostało mi trochę nasionek hibiskusa, więc gdybyś chciała, to wiesz, co zrobić.
Zdrówko przytulam, dziękuję ;:196 i odwzajemniam.

Natalko - piwonie nie tylko pięknie kwitną, przede wszystkim cudnie pachną, ;:333 tylko niestety krótko kwitną.
Heliotropy oczywiście doświetlam, one muszą dostać odpowiednią dawkę światła. A przy nich i koleusy korzystają.

Juleczko - te maleństwa - wbrew pozorom - wcale nie są takie delikatne. Po porządnym namoczeniu ziemi wszystkie wykopuję plastikową łyżką, po czym już pojedynczo chwytam palcami za jeden z pierwszych listków, wsadzam do dołeczka, lekko dociskam korzonki, podlewam i gotowe. ;:63
Skoro już skusiłaś się na pierwsze wysiewy, to myślę, że jeszcze się skusisz i coś wysiejesz. Nie wytrzymasz. ;:306
Już uważam, by mnie nie przewiało i bez czapki nie wychylam nosa za drzwi, nawet balkonowe. Dziękuję, kochana. ;:196

Iwonko1 - miałam w pracy koleżankę wychodzącą na pole, stąd wiem, co to oznacza w Krakowie i okolicach. Mimo wszystko ciągle mnie to wyrażenie śmieszy. ;:7
Broń się przed chorobą rękoma i nogami, by się jej nie dać, czego najserdeczniej Ci życzę. ;:167
Tydzień musi być miły, nie ma innej opcji. ;:215 Dziękuję.

Danusiu - rozumiem, ze teraz Ty chorujesz? Niestety, ludzie świadomie bądź przez głupotę rozsiewają wirusy, zarażając innych. ;:145
Piwonie należą do moich ulubionych pachnących kwiatów, jednak zbyt krótko kwitną, zwłaszcza gdy jest gorąco.
Dzień upłynął mi w dobrym nastroju, dziękuję. ;:196

Dorotko - te maleństwa wcale nie są takie delikatne, na jakie wyglądają. Naprawdę nie trzeba się nad nimi trząść. ;:303
Piwonie kocham za ich aromat, a skoro przy okazji mają piękne kwiaty, to dodatkowa ich zaleta. Szczególnie tych pełnokwiatowych. ;:215
Znam wiele regionalizmów z okolic Krakowa, bo pracowałam z koleżanką pochodzącą z tamtych stron, a mimo to zawsze mnie śmieszy to wychodzenie na pole. Wybacz. ;:196
Powiem Ci w sekrecie, że w moich okolicach mówią np. "mniednica, mniłość, ale "miejszy, mie.... itp. Moje najmłodsze dziecię w przedszkolu zaczęło to 'n' dodawać, aż mnie nerwa brała. Okazało się, że jego pani tak mówiła. Cierpliwie syna poprawiałam aż do wyplenienia tego nawyku. Długo to trwało, ale się udało. ;:108 Moi uczniowie nie tylko tak mówili, ale też tak pisali i w żaden sposób u niektórych nie dało się tego wyeliminować. Prowadziłam tę walkę z wiatrakami, ponosząc klęskę za klęską. ;:222
"Pójdźże czy idźże' to całkowicie poprawne połączenie czasownika z partykułą, która pełni tu rolę wzmacniającą tryb rozkazujący.
Faktem jest, że nie wszędzie się tych form nadużywa, toteż można tu również mówić o regionalizmie.
Ale się nawymądrzałam! ;:113

Iguniu - dziękuję, kochana, ;:180 ;:196 w imieniu własnym i moich siewek.

Dzisiaj kilka portrecików moich różyczkowych wspominków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

KOLOROWYCH SNÓW.
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Piękne te różyczki, mam nadzieję że będę teraz miała kolorowe sny.
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Śliczne ;:oj całkiem sporo masz róż, nie myślałam że aż tyle ;:108
Pogoda paskudna, dzisiaj też nie lepiej ;:185 a miałam nadzieję że już się trochę uspokoi, a tu zacina śnieg z deszczem ;:219
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko każdy region musi mieć swoją tożsamość, należy to pielęgnować.
Nie wyobrażam sobie jak nauczyciele na śląsku mieliby do uczniów śląską gwarą "godoć".
Musimy dbać o czystość i piękno naszego języka.
Ślązaków, Kaszubów za piernika nie potrafię zrozumieć, też ich gwara mnie śmieszy i ciekawi.
Jak się przeprowadziliśmy za Kraków mieliśmy pana do remontu, raz podaję obiad i pan mówi "klane ziemniaki", a ja myślałam że dałam niesmaczne, pytam męża czy są dobre, on mówi tak. Pan się zorientował, że nie zrozumieliśmy, trochę z nami się drażnił, aż powiedział że ziemniaki są ok tylko u nich na ubijane ziemniaki mówi się "klane". Pierwszy raz z takim określeniem spotkaliśmy się.
Wracając do siewów, zawsze obawiam się pikowania maleństw, myślę że im zaszkodzą moje nieokiełzane łapki ;:306
Piwonie też kocham za zapach, mam kilka odmian po cioci nie wszystkie są pachnące, szkoda bo kwiaty przecudnej urody, a tu zapachu niet. Za to białą piwonię czuć z daleka, mogłabym w jej kwiatach nos cały czas trzymać.
Moje kotki na szczęście nie reagują na wiatry, szkoda Misi bo biedna się męczy. Proszę ją mocno przytulić i wygłaskać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Misia szaleje, męczy się kocie, bo intruzów nie widzi, a słyszy, no mniejmy nadzieję, że niedługo to minie, bo i ja mam dość tych gwizdów, dziś wolne, mogła bym poszaleć na działce a to trzeba w domu siedzieć, no to chyba w doniczkach pogrzebię trochę, Lucynko jeśli możesz to ja na kilka nasionek chętna jestem ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Przepiękne portrety różyczek ;:215

Z powodzeniem mogły iść na wizytówki roślin. tj. Etykiety :)
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Naliczyłam 18 róż,czy to wszystkie? Piękne są.A te nad bramką powtarzają,czy kwitną tylko raz?
Lucynko chyba kilka nasionek heliotropu wzeszło,to mi wystarczy,byle tylko rosły.
Po za tym dzień jak co dzień więc kończę życząc zdrówka dla Ciebie i męża. ;:cm

Miłego dnia!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko cieszę się ogromnie, że zdrowie wróciło ;:168 Twoja Miśka szuka odgłosów za oknem a nasz Maciek ostatnio oglądał film z lwami i koniecznie chciał się chyba z kotkami pobawić ale po bliższym poznaniu okazało się że są za szybką...też miałam ubaw!
Sieweczki tfu tfu! bez uroku ładniusie, a różyce za niedługo zakwitną bo moje liście mają zieloniutkie to Twoje pewnie też :D
Życzę ciepła i radości z zieleninki parapetowej ;:196 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”