
Przepisy na syropy lecznicze
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Może były mokre? Ja też nastawiłam, pierwszy raz. Sąsiad mi powiedział, żeby zrywać w słoneczny dzień, bo jak będą mokre to syrop nie wyjdzie. 

Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Zrywałam w zeszłą sobotę, gdy był upał...
Na pewno nie były mokre...
W ogóle spotkałam się z 2 opcjami:
- trzymać w ciemnym miejscu przez 7 dni,
- trzymać na parapecie przez 2-3 tygodnie
Jak wy robicie?

W ogóle spotkałam się z 2 opcjami:
- trzymać w ciemnym miejscu przez 7 dni,
- trzymać na parapecie przez 2-3 tygodnie
Jak wy robicie?
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Nie zdarzyło mi się, żeby syrop z sosny spleśniał. Ale za to 2 lata temu sfermentował. Myślę, że zerwane wtedy pędy może były wilgotne? Nic mi się nie kojarzyło nietypowego z czasem zbierania pędów.
Od tamtej pory dodaję troszeczkę spirytusu do gotowego syropu.
Od tamtej pory dodaję troszeczkę spirytusu do gotowego syropu.
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- wrigley
- 500p
- Posty: 697
- Od: 5 mar 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk/Chrztowo
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Wpisuję się do wątku, żeby mi nie umknał:)
W ubiegłym roku za namową jednej z Forumek zrobiłam syrop z czarnego bzu -rewelacja! Wyszedl mi słoj 5L, w tym roku zamierzam porcję powtórzyć, bo uwielbiam zimą wypic przed pójściem do pracy gorącą herbatę z 3 łyżeczkami bzowego syropu. Do tego podczas przeziebienia podaję go 5-o letniemu synkowi.
Natomiast w tym roku zrobiłam, a raczej sam się właśnie robi syropek z przyrostów świerka. Nie doczytałam wczesniej w internecie, że powinnam zrobić z sosny, ale świerk ponoć też dobry. Przesypywałam naprzemiennie warstwę przyrostów cukrem i odstawiłam na słoneczny parapet. Słój przykryłam gazą i czekam. Dziś gdzieś wyczytałam, że niektórzy trzymają go w ciepłym i ciemnym miejscu - także Szamanko - są dwie wersje, ja trzymam się tej drugiej.

W ubiegłym roku za namową jednej z Forumek zrobiłam syrop z czarnego bzu -rewelacja! Wyszedl mi słoj 5L, w tym roku zamierzam porcję powtórzyć, bo uwielbiam zimą wypic przed pójściem do pracy gorącą herbatę z 3 łyżeczkami bzowego syropu. Do tego podczas przeziebienia podaję go 5-o letniemu synkowi.
Natomiast w tym roku zrobiłam, a raczej sam się właśnie robi syropek z przyrostów świerka. Nie doczytałam wczesniej w internecie, że powinnam zrobić z sosny, ale świerk ponoć też dobry. Przesypywałam naprzemiennie warstwę przyrostów cukrem i odstawiłam na słoneczny parapet. Słój przykryłam gazą i czekam. Dziś gdzieś wyczytałam, że niektórzy trzymają go w ciepłym i ciemnym miejscu - także Szamanko - są dwie wersje, ja trzymam się tej drugiej.

Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
alize, mój syropek niestety się nie udał... może w przyszłym roku... Na szczęście mam 3 słoiczki syropu z gotowanych pędów sosny, więc przynajmniej to mi zostało ;)
A ile tego bzu narwałaś skoro wyszlo Ci aż 5 litrów (!) syropu?? ;)
A ile tego bzu narwałaś skoro wyszlo Ci aż 5 litrów (!) syropu?? ;)
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Pora na syropki z kwiatów czarnego bzu,bo już pięknie kwitnie 

- wrigley
- 500p
- Posty: 697
- Od: 5 mar 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk/Chrztowo
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Przepis od Hani-Kajbar;)
30 szt.kwiatów kiści rozwiniętych - może być trochę więcej.
6-7 cytryn - cytryny muszą być umyte i sparzone.
2 - 3 kg.cukru
3 kwaski cyrtynowe
3 -4 litry wody przegotowanej zimnej.
kwiaty odciete od kiści wkładam do słoaj, przesypuję cukrem i na to kładę pokrojone plastry cytryny ze skórką, posypuję kwaskiem cytrynowym i tak na przemian. Zakręcam słój, potrząsam i odstawiam na 24h. Potem wlewam wodę i odstawiam na 2-3 tygodnie w chłodne miejsce. Mieszam od czasu do czasu. Po tym czasie zlewam sok do sloików i rzymam w lodówce.
-- Pn 04 cze 2012 20:13 --
Pestko - u nas bez ma jeszcze zielone kwiaty, pewnie z tydzień, dwa i będę mogła zrobić syropek.
30 szt.kwiatów kiści rozwiniętych - może być trochę więcej.
6-7 cytryn - cytryny muszą być umyte i sparzone.
2 - 3 kg.cukru
3 kwaski cyrtynowe
3 -4 litry wody przegotowanej zimnej.
kwiaty odciete od kiści wkładam do słoaj, przesypuję cukrem i na to kładę pokrojone plastry cytryny ze skórką, posypuję kwaskiem cytrynowym i tak na przemian. Zakręcam słój, potrząsam i odstawiam na 24h. Potem wlewam wodę i odstawiam na 2-3 tygodnie w chłodne miejsce. Mieszam od czasu do czasu. Po tym czasie zlewam sok do sloików i rzymam w lodówce.
-- Pn 04 cze 2012 20:13 --
Pestko - u nas bez ma jeszcze zielone kwiaty, pewnie z tydzień, dwa i będę mogła zrobić syropek.
- sylwia75
- 100p
- Posty: 169
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolny śląsk
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Ja też od paru lat robię syrop z kwiaty czarnego bzu,u nas w domu zastępuje cukier praktycznie cały rok. Jak pestka napisała-już najwyższa pora na zbiór-baldachy się pięknie otwierają i pachną,nie wiem czy też tak robicie,ale my zbieramy przynajmniej w 3 słoneczny dzień,delikatnie żeby jak najmniej cennego pyłku uciekło.Jak na złość co chwilę pada,a tu słoiczki już przygotowane czekają 

Pozdrawiam Sylwia
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Sylwia75,
a czy to, że stosujecie ten syropek zamiast cukru przekłada się jakoś na wasze zdrowie? w sensie: czy rzadziej chorujecie, rzadziej łapiecie jakieś infekcje?
Jak przechowujecie takie syropy? Czytałam, że niektórzy w chłodnym miejscu, inni w temperaturze pokojowej.
Czy nie pasteryzowany syrop zepsuje się w temperaturze pokojowej?
a czy to, że stosujecie ten syropek zamiast cukru przekłada się jakoś na wasze zdrowie? w sensie: czy rzadziej chorujecie, rzadziej łapiecie jakieś infekcje?
Jak przechowujecie takie syropy? Czytałam, że niektórzy w chłodnym miejscu, inni w temperaturze pokojowej.
Czy nie pasteryzowany syrop zepsuje się w temperaturze pokojowej?
- wrigley
- 500p
- Posty: 697
- Od: 5 mar 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk/Chrztowo
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Ja robię wszystko dokładnie tak jak podałam w przepisie,od wczoraj stoją u mnie w kuchni 2 pięciolitrowe sloje.
Za jakieś 3 tygodnie przeleję syrop do słoików, butelek i włożę do lodówki.

Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Z pamiętnika młodego zielarza
a czy ktoś próbował zalać chaber alkoholem i co mu wyszło ? bo dawno dawno temu trafiłem na przepis na chabrówkę
coś dobrego i rzadkiego bo coraz mniej tego kwiecia a w tym roku wysypało 



Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- wrigley
- 500p
- Posty: 697
- Od: 5 mar 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdańsk/Chrztowo
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Osobiście chabrówki nie znam, ale znalazłam na stronie Maji w Ogrodzie inny przepis na syrop z czarnego bzu:
Składniki:
- 60 baldachów kwiatów,
- 2 litry wody,
- 1 kg cukru
- sok z 10 cytryn.
Sposób przyrządzania:
Robimy syrop z cukru i wody z dodatkiem soku cytrynowego i zalewamy nim kwiaty.
Po 48 godzinach odcedzamy, zagotowujemy. Syrop przelewamy do butelek, każdą zalewamy łyżką spirytusu, zakręcamy i bez pasteryzacji stawiamy w piwnicy.
Taki syrop może stać nawet dwa lata.
A jeśli ktoś chce uzyskać napój gazowany, to gotowy syrop rozcieńcza się wodą, doprawia do smaku i po jakimś czasie ? zależnie od temperatury otoczenia ? płyn gazuje.
Składniki:
- 60 baldachów kwiatów,
- 2 litry wody,
- 1 kg cukru
- sok z 10 cytryn.
Sposób przyrządzania:
Robimy syrop z cukru i wody z dodatkiem soku cytrynowego i zalewamy nim kwiaty.
Po 48 godzinach odcedzamy, zagotowujemy. Syrop przelewamy do butelek, każdą zalewamy łyżką spirytusu, zakręcamy i bez pasteryzacji stawiamy w piwnicy.
Taki syrop może stać nawet dwa lata.
A jeśli ktoś chce uzyskać napój gazowany, to gotowy syrop rozcieńcza się wodą, doprawia do smaku i po jakimś czasie ? zależnie od temperatury otoczenia ? płyn gazuje.
- sylwia75
- 100p
- Posty: 169
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolny śląsk
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
kochani trudno powiedzieć jak to się przekłada na nasze zdrowie,mogę powiedzeieć że nie narzekamy na jakieś nawracające się infekcje górnych dróg oddechowych.Na pewno jest bardzo smaczny i zdrowy bo bez chemii,lepsze to niż picie soków w kartonach.Im jestem starsza tym więcej przykładam wagę do tego co piję i jem,i nie wygląda to bynajmniej tak,że na warzywniaku oglądam każde jabłko czy jest idealne,tylko z wdzięcznością zrywam u przyjaciólki ,,nieidealne''ale pewne nie pryskane prosto z drzewa.Przed chemią się nie obronimy,ale świadomie możemy po prostu ograniczać... 

Pozdrawiam Sylwia
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6147
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Wow .. jaki ciekawy watek
Ja co roku robię syrop z mniszka - a w tym roku zrobiłam po raz pierwszy z kwiatów bzu czarnego.
A teraz szukam sprawdzonego przepisu na syrop. sok z malin - ale taki robiony na surowo - nie z sokownika ...

Ja co roku robię syrop z mniszka - a w tym roku zrobiłam po raz pierwszy z kwiatów bzu czarnego.
A teraz szukam sprawdzonego przepisu na syrop. sok z malin - ale taki robiony na surowo - nie z sokownika ...
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Moja mama w dużym słoju zasypuje maliny cukrem, przykrywa mocno zaciśniętą, kilkukrotnie złożoną gazą i czeka aż pojawi się sok, który zlewa do buteleczek. Od czasu do czasu dosypuje do słoja maliny i cukier. Niepamiętam czy mama ten sok pasteryzuje, zapytam 

Kasia